czekoladowe ciasta - 9354 przepisów (strona:224/624)

Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 177

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów.  Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój.  Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek(...)laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno. Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą. Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać

Czarnawisienka
WuZetka 181

drugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć.   S kładniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki drobnego cukru - 1 szklanka mąki tortowej - ½ szklanki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki ciemnego kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - esencja(...)nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku - 1 łyżka kakao - 2 łyżki alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy)   Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier

mojewypiekiinietylko
Tarta pomarańczowo-czekoladowa z galaretką 173

Mieszamy łyżką, a następnie miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Wykładamy na stwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Brownie z truskawkami 152

być mokre, wilgotne, ale nie ciągnące się. Brownie nie są suche w środku jak nasze biszkopty, są one wilgotne w środku i bardzo przyjemnie czekoladowe. Jeśli jednak po 20 minutach zobaczycie iż ciasto jest jeszcze lejące- szczególnie przy owocach, które puszczają swój naturalny sok podczas pieczenia- bez obaw zostawcie brownie jeszcze na jakiś czas w piekarniku nie zmniejszając temperatury

KreatywnePiny
Krówkowy miodownik 223

kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty na początku są twarde, jednak dzięki masie krówkowej po kilku dniach robią się cudownie miękkie(...)blacie rozprowadzamy 1/5 masy i przykrywamy kolejnym blatem i tak aż do końca. Ostatni blat również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami oraz groszkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na conajmniej 24h aby blaty zmiękły. Ciasto najlepiej smakuje na 2, 3 dzień. Smacznego

DefinicjaSmaku
Sernikobrownie z rabarbarem, i nagły przypływ sił 192

żeby mieć dla bloga więcej czasu. Bo przecież ja to po prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał(...)jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć na masę czekoladową, lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wystudzić w piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Pomysł na szybkie słodkości. 237

ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka + mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat ciasta francuskiego XXL cukier puder do prószenia Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny(...)mieszając. Budyń powinien być dość gęsty. Ciasto francuskie (u mnie duże XXL) dzielimy na 4 pasy tej samej szerokości, a następnie każdy pas na pół. W czterech prostokątach robimy po 3 nacięcia (na środku). Pozostałe 4 prostokąty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy na środek gęsty budyń czekoladowy (u mnie 2 łyżki). Brzegi prostokątów z budyniem

Słodkie okruszki
Rogaliki nadziewane czekoladą 181

łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: jajko rozbełtane z mlekiem (kilka łyżek) 4-5 łyżek cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego Nutella lub inny krem czekoladowy W naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną maślankę i 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą odstawić

Praktyczna pl
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 201

sprawiało mi takiej przyjemności, pochłonęłam duży kawałek zanim jeszcze biedak zdążył ochłonąć. Według mnie wyszedł idealnie, delikatny z posmakiem twarogu, dobrze komponował się z czekoladowym spodem. Polecam przyprawę do sernika, świetnie dodaje aromat ciasto, nie trzeba bo dosładzać ani dodawać żadnych rodzynek czy skórek z pomarańczy, smakuje po prostu idealnie:) Mój naczelny łasuch skomentował tak, że ręce opadły

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 180

dekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant czekoladowe jajka, ciasteczka Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę(...)wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam

Czerwień i błękit
Nie męcz się: 6 propozycji na ciasto bez pieczenia na Święta i nie tylko! 7490

elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce wam się piec blatów, ta opcja

Relaxtime
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 153

cukier puder konfitura z róży Wykonanie: Ugotowany ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać wszystko dokładnie ma powstać gęste ciasto. Z ciasta nabierać niewielkie porcje na środku ułożyć porcję konfitury i uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym(...)następnie połączyć z masłem i czekoladą. Masą napełniać foremki wysmarowane masłem, a w środek wkładać kawałek sera pleśniowego. Piec w temperaturze 200 stopni około 10 min. Ciasto powinno być w środku ,,niedopieczone,,. Sos czekoladowy: Zagotować cukier z niewielką ilością wody i dodatkiem miodu. Kakao rozrobić z wodą. Gdy syrop osiągnie odpowiednią gęstość wymieszać z kakao i zagotować.Deser po wyjęciu

Moje domowe kucharzenie
Seromakowiec 578

makowo serowe. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°, wstawiamy seromakowiec na środkowa półkę, obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5 godziny. Wystudzony polewamy lukrem, polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy

mojewypiekiinietylko
Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 166

jest wyśmienite! Polecam na świąteczny stół, czy niedzielne spotkanie przy kawusi :) Ciasto: 180g margaryny 220g cukru 3 jajka 100g czekolady ( najlepiej deserowej) 1 duży cukier waniliowy 200ml letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g zmielonych orzechów laskowych 275g mąki Wierzch można pokryć, do wyboru: - gotową polewą czekoladową i prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem(...)czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około 10 minut, po których wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto zdobimy wg uznania. Ja oczywiście proponuje polewę czekoladową i prażone orzechy :) * Orzechy laskowe kroimy na dość grube kawałki, a następnie wrzucamy na gorącą patelnie i podpiekamy, cały czas mieszając. Następnie przesypujemy na talerz i zostawiamy

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania