Przez żołądek do serca, a więc sernik na zimno z czekoladą... Do sernika koniecznie dobra kawa, w dużym wyborze na stronie www.skworcu.com.pl/ Składniki na ciemny biszkopt
Apetyczna babeczkaspotkania przy kawie i dobrym ciastku. Czekoladowe desery smakują nam zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy mamy obniżony nastrój i zwiększone zapotrzebowanie na słodkości. Śmietankowe kremy, lody z polewą czekoladową, puszyste ciasta z galaretką to tylko niektóre z grzesznych przyjemności. Podawane na koniec obiadu czy na podwieczorek, stanowią słodkie zakończenie posiłku. Najzdrowszym, jak się okazuje deserem, są świeże, dobrej jakości owoce(...)zdrowe smarowidło z czarnuszką, lub pomidorami. Jeśli kupimy niedojrzałe, wystarczy włożyć je do papierowej torebki i trzymać przez kilka dni w ciepłym miejscu. To właśnie chęć przygotowania słodkiego, czekoladowego i zdrowego, jesiennego deseru sprawiła, że podczas kolejnych zakupów na www.ecoshop.com.pl wybrałam najlepszej jakości produkty do mojego słodkiego przepisu. Wiedziałam, że jestem w dobrym miejscu i znajdę wszystko
Moja smaczna kuchniaZdarzają się takie sytuacje, kiedy masz coś w ustach i ani nie chcesz tego łykać, ani nie wyobrażasz sobie, by to wypluwać… Zróbcie to, co
GRUBY WAŁEKp { margin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a
Przepysznik - BLW i nie tylkoBrownie – czyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne z tych lodów, od których ciężko się oderwać … i które jak już zacznie się jeść – to będzie się jadło do ostatniej łyżeczki(...)temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. CAŁOŚĆ: Wystudzone bezowe gniazdka napełniamy lodami i obficie oblewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonym popcornem. A na czekoladowe ptysie wypełnione po brzegi kremowymi lodami i sosem lemon curd , który fantastycznie przełamuje smak lodów. to też byście się skusili? ;) Niebo w gębie
Ostra na SłodkoDzisiaj zapraszam na słodkości tym razem bez sezonowych owoców na odmianę lekka dawka czekolady. Połowa wakacji już za nami więc należy się dobra dawka energii na
ciastkarnia na kruchym spodziezabrać się za to, na co wszyscy czekali - czyli praktykę. Lars Petersen pokazał nam kilka rodzajów polew lustrzanych, między innymi taką opartą na wodzie, która w połączeniu z klasyczną, czekoladową, daje naprawdę świetne efekty. Udało mi się nawet umorusać w nich paluszki, więc zabawa była przednia. Rozmawialiśmy też o temperowaniu i właściwym traktowaniu czekolady - tutaj wiele nowego się nie dowiedziałam(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 20-30 minut, mieszając w tym czasie dwa razy. Ostudzić, przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego! Ja tymczasem weekend zaczynam ciastem czekoladowo-truskawkowym na zamówienie. Zabawne, jak życie potrafi się ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę (mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania
Kuchenne WariacjeFryzura przyprawia o ból głowy niejedną kobietę. Długie, krótkie, a może do pół ucha? Prostować, kręcić, czy postawić na naturalność? Farbować...? A jeśli tak, to jak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSuper deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)śmietanki 30% 100 gorzkiej czekoladowy (użyłam gorzkiej 70% z nutą pomarańczy) duża łyżka serka mascarpone dodatkowo: maliny sparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogPoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka(...)pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie, bo zawsze upada. Po upieczeniu ciasto pozostawimy jeszcze na około 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na zimnym serniku można zrobić czekoladowe nitki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondla, zalewamy mlekiem lub wodą i gotujemy na wolnym ogniu
Smakowy RajDziś przepis na mój ulubiony makowiec, który piekę jedynie na Święta. Pyszne makowe nadzienie, hojnie nadziane bakaliami, otulone mięciutkim, ucieranym ciastem. Dopełnieniem jest polewa czekoladowa, która harmonijnie współgra z ciastem. Za ozdobę posłużyły mi cukierki, a mianowicie śliwki w czekoladzie. Całość pięknie się prezentuje i zawsze jest najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji(...)bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła 250 g cukru 5 żółtek 5 białek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki
Rozpustne gotowaniesmacznego Kruche ciasto z budyniem i marmoladą Najłatwiejsza babka w łaty (niezawodna) Ciasto czekoladowo-serowe z niespodzianką (można użyć dowolnej konfitury, u mnie figa z makiem) Smacznego
Słodkie okruszkiciasto to czekoladowy biszkopt i beza z orzechami przekładane kremem budyniowo - maślanym z czekoladową polewą. Dosyć pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Czytaj więcej
Biały fartuszekwodą. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy. Ciasto polewamy czekoladową polewą przygotowaną z oleju kokosowego rozpuszczonego i zmieszanego z woda, miodem i kakao. Posypujemy po wierzchu migdałami, orzechami i rodzynkami
Życie zaczyna się w kuchniWszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na podsypaną mąką deskę i zagniatamy przez chwilę (2-3 minuty). Możemy zrobić herbatniki maślane, lub czekoladowe. Dzielimy ciasto na dwie połowy i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy dokładnie. Każdą część ciasta owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu
NiuniokiKiedy tylko zalegają mi w domu przejrzałe banany piekę to pyszne ciasto bananowo – czekoladowe bez cukru .Polecam ,zawsze wychodzi. Składniki: na małą keksówkę 3 bardzo dojrzałe banany, skórka może być czarna Sok z cytryny 125 g masła ,roztopić ,przestudzić 1 szklanka migdałów mielonych O,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ladylaura.Piękne i pyszne ciasto mega czekoladowe dla wszystkich wielbicieli czekolady. Tutaj jest jej dużo i dzięki temu jest obłędne w smaku, polecam gorąco. Robi się szybko i znika szybko przy kubku koniecznie gorzkiej kawy czy herbaty, polecam. Bardzo czekoladowe brownie z czekoladą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieW sklepie wypatrzyłam nowość – proszek do pieczenia, pewnej popularnej firmy, ale z szafranem. Następnym razem do zwykłego proszku do pieczenia dodam szafran, ale w
Szybko Tanio Smacznienowość od Dalkowski - likier waniliowy. Na pewno znacie adwokat tejże marki. Od niedawna możemy posmakować także innych likierów - wspomniany już waniliowy oraz czekoladowy i truskawkowy. Z likierem czekoladowym zrobiłam ciasto , z truskawkowym planuję coś na jutro ( przepis w poniedziałek ). Klasyczny adwokat raczej skonsumuję solo ;) Składniki: 400 ml lodów waniliowych 200 ml zimnego mleka 100 ml schłodzonego
kolorowotorcikowodoskwiera wysoka temperatura ale jeść trzeba. Niebawem zaproszę Was na kakaowy budyń jaglany z sezonowymi owocami, na cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami oraz na coś słodkiego czyli ciasto podwójnie czekoladowe z owocami. Koniecznie wpadnijcie na bloga w poniedziałkowy poranek ! wówczas rozpocznie się konkurs dotyczący kasz wszelkich a nagrodą będzie... sami zobaczycie! Miłego popołudnia Kochani
Dzieje kuchennej Wiewiórywykałaczką. Jeśli ciasto jest jeszcze lepki, umieścić z powrotem i dokończyć pieczenie kolejne 8-10 minut .. Wymieszaj roztopioną czekoladę wraz ze śmietaną aż do uzyskania gładkiej mieszaniny. Posmarować ciasto polewą czekoladową,posypać startą czekoladą :)) ps.kiepskie fotki z telefonu,ale rekompensuje to smak w pełni czekoladowy
w mojej kuchniwersja mazurka o wiele bardziej mi odpowiada. Być może dlatego, że jestem fanką czekolady i wszystko, co z nią związane nastraja mnie pozytywnie;) Radosnego świętowania! :) Mazurek czekoladowy www.kuchniasmakow.blogspot.com Ciasto 2 szklanki mąki 250 gram masła/ ew. margaryna 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 - 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę, cukier puder, proszek - wymieszać, dodać masło
Kuchnia smakówTaki tort sprezentowałam sobie na dzisiejsze urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest
Na Ciasteczkowych PapierachAle to było pyszne! Niestety po deserze pozostało tylko wspomnienie, ale jest tak prosty do wykonania, że na pewno go powtórzę :) Przepis dedykuję szerokiej grupie odbiorców
Domowa Cookierenka AgiSKŁADNIKI 2 gorzkie czekolady 3 jajka 250 gr. mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju ( ja dałam kokosowy) 400 gr. cukinii 2 łyżki kakao 150 gr.cukru trzcinowego płaska
harrisaLeżałam już w łóżku, choć pora z punktu widzenia zwykłego człowieka jeszcze późna nie była. Cóż, piekarze o tej godzinie często już swój sen kończą, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTaki sernik upiekłam sobie na urodziny. A co, w taki dzień trzeba trzeba się trochę rozpieszczać. Teraz postanowiłam ponownie popełnić zbrodnię i zaprosić Was na
Szybko Tanio SmacznieNa pewno każdy z Was choć raz w życiu jadł blok czekoladowy, prawda? Ja pamiętam ten smak z dzieciństwa, choć moja mama robiła go na dużej
Z miłości do słodkościWszystko razem wymieszać (mikserem najlepiej), wylać na foremkę ( keksówkę) i piec ok. 35-40 minut w 170º ( nie dłużej, bo murzynek może stać się suchy). Jak przestygnie polewam ciasto polewą czekoladową. Można posypać po niej prażone orzechy laskowe lub migdały. POLEWA CZEKOLADOWA: 6 łyżek kakao 6 łyżek zimnej wody 6 łyżek cukru 3 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały czas
Calzonella.comW drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym
Słodko-Słony Świat IlonyWedług mnie to jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam. Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta. Składniki: ciasto: 200 g buraków 100 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mama Gotujesię stanie jak mleko zastąpimy nektarem bananowym? Właśnie to: Czekoladowo-bananowe ciasto Składniki Było tak dobre, że zapomniałam zrobić zdjęcie, aż został tylko taki kawałek... 2 tabliczki czekolady deserowej (u mnie deserowa+mleczna) 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki nektaru bananowego 2 banany Przygotowanie
Kuchnia w szuwarachwykrawaczem i postawić na klasykę. Takie małe ciasteczka, wycinane kieliszkiem, idealnie nadadzą się na sklejane maślanym kremem markizy. W smaku przypominają znane szwedzkie ciasteczka pepparkakor, są jednak bardziej czekoladowe. Kruche ciasto najlepiej robić z zimnych składników – zarówno jajko jak i masło powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ja robię to ciasto w malakserze – najpierw przesiewam a następnie mieszam w malakserze
Karo in the KitchenSkładniki: 250 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa
magiczna kuchnia Kasieskapadzie możecie zjeść szybkie ciasto domowej roboty . Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Niemożliwe? Łatwe Ciacho Delecty robi się dosłownie w minutę w mikrofalówce, a efekt, to wspaniałe ciasto o czekoladowym smaku. Domowe babeczki poprawią humor bez względu na to, jak bardzo będziecie zmęczeni po całym dniu pełnym wrażeń. Smaczne przekąski – takie, jak opisane powyżej i nie tylko, umilą każdą podróż
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia
Szybko Tanio Smacznieciasto kokosowe, wyrównaj. Na wierzch wyłóż resztę ciasta, wyrównaj łyżką. Piec w temperaturze 180-190 C przez około 35-40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu oblej ciasto polewą czekoladową. Tutaj znajdziesz prosty przepis na polewę czekoladową
Przepisy i porady kulinarnesię za napisanie posta. snując się po domu bez celu. W końcu zastał mnie wieczór i ciemności, a ja nadal nie potrafiłam się w sobie zebrać. Upiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha! Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze, najbanalniejsze pod słońcem: muffinki z owocami. Patrząc na zdjęcia uśmiecham się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu świętowaliśmy pierwszą osiemnastkę Tosi, czyli ukończone półtora roku (18 miesięcy). Nie jest to może najbardziej wyjątkowy dzień w życiu, ale postanowiliśmy troszkę poświętować
Przepysznik - BLW i nie tylkozabrzmi ale naprawdę zapomniałam, że położyłam je na szafce a im były ciemniejsze tym bardziej zlewały się z blatem :) i cóż było zrobić? Dzieci na pytanie o weekendowe ciasto odpowiedziały czekoladowe (Syncio) i szarlotkę (Córcia). Chciałam pogodzić oba smaki i powstał ten oto chlebek. Bardzo wilgotny, niesamowicie smaczny i pachnący. Nawet Małzonowi smakował mimo orzechów, których nie lubi :) Jesienny
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem czy to dużo czy mało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i zobowiązanie. W podziękowaniu dla wszystkich lubiących i tych którzy zaglądają tu do mnie wyjątkowe ciasto. Ciężkie, czekoladowe, połączone z bitą śmietaną, słonym karmelem i orzechami wyszło obłędne. Polecam, warto na jego
Polska ZupaDziś pochwalę się wypiekiem swojej teściowej. Oglądając te wszystkie, piękne przepisy świąteczne na ciasta korzenne, pierniki i orzechowce, napaliłam się bardzo na to, by też coś
Przepysznik - BLW i nie tylkoRzutem na taśmę umieszczam ostatni przepis Wielkanocny, jaki mam zachomikowany na ten rok. Będzie to naprawdę pyszny, ale też dość specyficzny mazurek pomarańczowy. Masa jest oczywiście
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś najsmaczniejszy dzień w roku, czyli Międzynarodowy Dzień Czekolady :) Z tej okazji u mnie bardzo czekoladowo. Zapraszam na muffinki z czekoladą :) Są wciągające :) Składniki: 150 g
Na Ciasteczkowych PapierachPrzy okazji testowania przepisów na brownie ciemne, testowałam przepisy na brownie białe i tu także znalazłam swój ideał :) Składniki: 200 g białej czekolady 200 g masła
Na Ciasteczkowych PapierachDziś Dzień Sernika! Nie mogło go więc u mnie zabraknąć :) Zapraszam na sernikobrownie czyli mocno czekoladowy spód i rozpływająca się w ustach masa serowa a dodatkowo
Na Ciasteczkowych PapierachBardzo przyjemnie upłynęło nam te ostatnie kilka dni; z Piotrkiem w domu i urodzinami Zuzi mieliśmy mnóstwo wrażeń, ale też … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniCo zrobić kiedy zostaną Wam śliwki z nalewki? Wiadomo pyszne ciasto z puszystym kremem, mocnymi śliwkami i dużą ilością czekolady. Moim bliskim posmakowało bardzo, dobrze, że
Cynamonowe szczęścieradości i utwierdzają w przekonaniu, że to co robię ma sens. Pewnie powinnam na tę okoliczność upiec tort, ale że był w wczoraj z zupełnie innej okazji, zrobiłam skromne ciasto czekoladowo-miętowe". Czytaj więcej
Wiem co jemtego na wczorajszy obiad przygotowałam naleśniki czekoladowo-wiśniowe i poczyniłam także pewne przygotowania do niedzielnych wypieków. Te naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zrobiłam z serka śmietankowego i dżemu wiśniowego własnej produkcji z całymi owocami
Wiem co jemrozkruszonych tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum 60 minut w temperaturze 160 stopni pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, a potem najlepiej jeszcze do lodówki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćProsty a efektowny torcik do podania zarówno na letnie przyjęcia w plenerze jak i codzienny podwieczorek. Aromatyczne czekoladowo-migdałowe ciasto wspaniale komponuje się z malinami zanurzonymi w lekkiej śmietance. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego
Milion SmakówJako że pierwszy raz piekłam takie ciacho to przewertowałam chyba pół Internetu przepisów! Dodatkowym elementem podnoszącym adrenalinę jest fakt, że nie posiadam miksera :) I to była
upichconabloga i postaram się w miare regularnie zamieszczać na nim nowe, ciekawe i przede wszystkim smaczne przepisy. Dziś zaczynam od arcyprostego i arcyszybkiego ciasta, nie wymagającego pieczenia! Ciasto bardzo czekoladowe na spodzie z moich ulubionych ciasteczek Oreo. Potrzebujemy: - 300 g ciasteczek Oreo - 110 g roztopionego (niesolonego) masła - 200 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 200 ml śmietanki
W mojej holenderskiej kuchniW zasadzie przepis już był na blogu, a mianowicie tutaj. Tym razem po prostu zrobiłam mini wersje – ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka
kuchcikowniaCiasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g
Pink Envelopesztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać na blachę (ok 35x25cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Piec w temp. 160 stopni 45-55 minut. Na koniec warto udekorować ciasto polewą czekoladową ( u mnie tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona z 50g masła
Kulinarne InspiracjeCześć dziś ciasto kawowe z delikatnym posmakiem czekolady. Biszkopt jest lekko namoczony ponczem kawowym i przełożony kremem cappuccino z serkiem mascarpone. Składniki na ciasto: 70 g
Panda i jej światmigdałowego, mąkę oraz wiśnie i orzechy. 6. Całość gotować jeszcze 2 minuty cały czas mieszając. 7. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 8. Gdy masa już wystygnie, ciasto polać czekoladową polewą i posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin
A Ty Smakuj Mniewolnych obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym jej nie smaruje). Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach. Babka jest nie za dużych rozmiarów, dlatego jeśli
Aga w kuchniNowy tydzień można rozpocząć nowym przepisem. Po długim milczeniu postaram się wrócić do Was z nową dawką przepisów zalegających już u mnie w folderze na pulpicie
Słodkie PrzyjemnościSzyszki z białej czekolady wymyśliłam niedawno, dla mojego brata i jego dziewczyny z okazji 8 marca :) mają fajnie, gdyż razem świętują dzień kobiet (brat ma wtedy
Smakowy RajDziś kuszę blokiem czekoladowym, który za mną chodził już od dłuższego czasu. Szybki, bardzo czekoladowy, jednak najlepiej zrobić go wieczorem, by dać mu całą noc na
pink envelopeWszystko co czekoladowe zawsze cieszy się u nas wielką popularnością;)) jakiś czas temu otrzymałam słodki prezent od firmy Lindt i postanowiłam w końcu zrobić z niego
Z miłości do słodkościTen tort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami
Smaczne Zdrowekilka, ale chyba poczekają do przyszłego roku, bo są strikte związane z wiosną, ten akurat nie, więc publikacja właśnie dzisiaj nie robi mu żadnej różnicy. Zapraszam na pyszne czekoladowe naleśniki. Ciasto : 200 g mąki pszennej 2 żółtka 100 ml kwaśnej śmietany gazowana woda mineralna 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki czekolady w proszku olej do smażenia Farsz
Gosia gotujePyszne ciasto bez pieczenia, bezglutenowe i pełne zdrowych składników. Na blogu autora zrobiło furorę więc jeśli jeszcze nie jedliście to warto wypróbować :) Przepis pochodzi z bloga
Mienta blogDzisiaj mam dla was przepis na tartę rabarbarowo jabłkową z bardzo czekoladową pianką. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie, lekko kwaskowate z nutką gorzkiej czekolady. Mam też inne pomysły na desery z wykorzystaniem rabarbaru, ale o tym innym razem. składniki na ciasto: 250 g mąki 65 g drobnego cukru szczypta soli 2/3 kostki masła 1 jajko 2 łyżki śmietany kremówki
noteskulinarnyfigaTruskawki zimą? Jasne! Oczywiście możemy użyć zagranicznych owoców, ponieważ są jędrne i urodziwe, jednak możemy również wykorzystać nasze mrożonki, gdyż ich smak i wygląd nie odbiegają
Słodkie PrzyjemnościMarmurkowa baba z białek "Odliczam dni do wiosny! I do świąt oczywiście :) Wszystko przychodzi mi łatwiej gdy świeci słońce i jest ciepło. I lepiej mi się
Słodkie Przyjemności"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru
Słodkie Przyjemności" Wielkanocne, śnieżne święta. Dawno tak nie było, a przynajmniej ja tego nie pamiętam. No trudno, w rodzinnym gronie zamiast spacerować - bo ślisko - będziemy siedzieć w domu
Słodkie PrzyjemnościNawet nie wiecie jaka jestem zadowolona z tego ciasta! Wyszło tak smaczne, że będzie bardzo często gościć w moim domu. Nadaje się nie tylko od święta
Słodkie PrzyjemnościCzym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością
Słodkie Przyjemności"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie PrzyjemnościNa jesienny czas bardzo przydają się pomysły na ciasta idealne do ciepłej kawy lub herbaty ( w szczególności do herbaty! Tak, jestem herbaciarą i się tego nie
Słodkie PrzyjemnościSposób na miękkie banany? Zrobić shake albo pyszne ciasto. U mnie latem to zdecydowanie jest pyszny napój z dodatkiem waniliowych lodów, późną jesienią i zimą stawiam
Słodkie PrzyjemnościProsty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową
Kraina Miodem PłynącaDynia i czekolada to jak się okazuje świetny duet. Co prawda w moich babeczkach jest posypka czekoladowa do ciast ale i tak smak jest wyczuwalny a całość smaczna. Zresztą najlepiej o tym świadczy fakt, że praktycznie zaraz po upieczeniu zniknęły. W sumie dawno babeczek nie piekłam, ale moje chłopaki tylko czekają na coś słodkiego i nie ważne
Ewa w kuchniKlasyczne , znane w Polsce i na świecie …fantastyczne czekoladowe brownie …z wierzchu kruche i delikatne , a wewnątrz lekko wilgotne… Składniki; 25 dag czekolady 20 dag masła
Apetyczna babeczkagorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier oraz kawę i masło. Przestudzić. Jajko ubijać przez około 5 minut. Dodać mąkę i masę czekoladową, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać
Z miłości do słodkościDzisiaj przepis na brownies; okazuje się, że nie mam na blogu takiego ciacha, choć brownies już robiłam, ale widocznie było to przed erą blogową:) Wyszukałam taki
Zdrowa Kuchnia Sowymasy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewy