ostatnio niepohamowaną ochotę na słodycze. Korzystając z sezonu na owoce przygotowałem dzisiaj pyszną tartę z malinami, pachnącą wanilią i cynamonem z posypką czekoladową. Ciasto jest pyszne, efektowne i niezwykle proste do przygotowania. Nieskromnie napiszę, że nie zdarzyło mi się jeść lepszej, a próbowałem wielu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki tortowej (typ 450), 150 gram masła śmietankowego, 3 torebek
Wyprawy kulinarnekawie i układamy pośrodku na białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy połowę masy serowej z żelatyną, mleczną czekoladą i przelewamy całość do keksówki. Na masę czekoladową układamy herbatniki. Sernik wsadzamy na 2h do lodówki. 3. Wyjmujemy sernik z lodówki. Gotujemy odrobinę wody w dużym garnku, gdy woda zacznie wrzeć keksówkę stawiamy na garnku, aby gorąca para
zjem to blog kulinarnyDodawać po łyżce budyniu i dokładnie ucierać lub miksować. Przełożyć ciasto. Na dno kłaść jeden blat biszkoptu. Na to masę jabłkową, następnie budyniową. Na wierzch drugi biszkopt. Przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i bardzo dokładnie wymieszać. Polać ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, wiórkami lub skórką pomarańczową
Sto kolorów kuchnitarty. Ostatnio w mojej kuchni wylądowały figi i miałam pewną zagwozdkę co z nich wykombinować. Pomysły się mnożyły aż ostatecznie zdecydowałam się na tartę. Wiedziałam, że spód musi być czekoladowy, a że ostatnio wprost oszalałam na punkcie pieczonego jogurtu także i on musiał się tutaj pojawić. W ten sposób powstała ta nieprawdopodobnie pyszna tarta.Niech Was nie zrazi ilość składników
Okolice Palnikaprzygotowaniu należy je kroić tak, by jeden herbatnik na wierzchu i jeden na spodzie ciasta stanowiły kanapkę. Jeśli chcemy przygotować bogatsze w smaki ciasto, wierzch można udekorować polewą czekoladową
Smakołyki Berenikipierwszy brałam udział w akcji "ciasto na niedzielę " . Zaproponowano ciasto czekoladowe z bloga Kulinarne Spotkania klik . Ja upiekłam, ale też zmodyfikowałam przepis. Po upieczeniu samo ciasto było trochę "nijakie" :) więc przełożyłam powidłami, dodałam bitą śmietanę, wierzch oprószyłam kawą i wyszło pyszne i efektowne ciasto. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru 4 jajka 60 g miękkiej margaryny 2 łyżeczki
Ala piecze i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Powidła śliwkowe z czekoladą zwane również czekośliwką lub nutellą śliwkową to odpowiednik znanych czekoladowych smarowideł na kanapki sprzedawanych w sklepach. W takiej wersji są zdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek
Marta Gotujetakie se" i tyle go w kuchni widziano. Zostałam więc sama z swoimi ślimakami, które chyba bardziej przyciągają wzrokiem niż smakują. Podsumowując polecam jednak zwinięcie jasnego ciasta z masą czekoladową np. nutellą. Efekt wizualny będzie ten sam, smakowy dzięki nucie czekolady powinien się poprawić, jak również spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację:) Składniki
ciastkarnia na kruchym spodziebył powalający. Masa bardzo smaczna przypominała rzeczywiście smak batonika jednak w połączeniu suchym biszkoptem nie była rewelacyjna. Czegoś mi brakowała w tym cieście. Może biszkopt powinien być czekoladowy? Hmm myślę, ze to dobry pomysł. Następnym razem spróbuję poeksperymentować. Składniki: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 szklanki mleka niepełna szklanka cukru
ciastkarnia na kruchym spodzieOstatnio nie mam czasu na pieczenie a ochota na coś dobrego wcale nie maleje. Tym razem postanowiłam sięgnąć do przepisów mojej babci zrobić moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Czekoladowe kruche ciasteczka przełożone dżemem albo konfiturą śliwkową i to cały ich sekret. W zasadzie to nie cały gdyż najlepiej smakują na następny dzień gdy zmiękną lekko. Oczywiście dementuje wszystkie plotki jakoby
ciastkarnia na kruchym spodzieZamieszczam zdjęcie tortu niestety nie jest on mojego autorstwa a zaprzyjaźnionego cukiernika ale może kiedys uda mi się zrobić taki :) Zapomniałam dodać tort jest a raczej był orzechowo- czekoladowy pycha
ciastkarnia na kruchym spodziezobaczenia po świętach, odpoczywajcie i bawcie się. Pozdrawiam Mazurek z masą kajmakową http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/mazurek-z-masa-kajmakowa.html Babka ajerkoniakowa w polewie z białek czekolady http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-ajerkoniakowa-w-biaej-czekoladzie.html Babka czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka cafe latte http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-cafe-late.html Babka kawowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/babka-kawowa.html Mazurek pomarańczowy http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2014/04/wielkanocny-mazurek-pomaranczowy.html Babka tulipan http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/2014/04/wielkanocna-babka-tulipan.html Babka drożdżowa z pomarańczą http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com
ciastkarnia na kruchym spodziejajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach. Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia
ciastkarnia na kruchym spodzieTego typu ciast jest chyba najwięcej na blogu. Do tego w różnych wersjach, czekoladowej, marcepanowej, z różnymi owocami. Zresztą nie ma się czemu dziwić. To ciasto idealne na zachcianki. Tak zresztą było i tym razem. Po obiedzie mąż zapytał co na deser. Ja w tym momencie przypomniałam sobie, że Basia pokazywała właśnie wariację na temat swojego rabarbarowego ciasta . Za godzinę
Sto kolorów kuchnitemp 150 stopni około 70 minut. Wystudzone ciasto wykładamy na talerz, smarujemy polewą i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą polewą. Wierzch możemy ozdobić np. marchewką czy polewą czekoladową
Kolizje Smaków