dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal a dodatkowo:czosnek,cebula i chili.Czy może być bardziej odświeżająco? Chłodnik wzbogacić można o kilka krewetek z patelni
Sztuka gotowania w/g Samiryindyka, a do tego sos bananowy. składniki na sos: 3 banany mała cebula 1 łyżka masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty sok z połowy cytryny Banany obieramy, kroimy w cząstki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle, aż się zrumieni
noteskulinarnyfigaherbacianej puszce zawsze znajduje się przynajmniej po jednym typie herbaty czarnej, białej, zielonej i owocowej. Z reguły więcej. Ostatnim pysznym odkryciem jest czarna herbata z mango i zielona z cytrynowym makaronikiem (seria Liptona, w której były też jagodowe muffiny czy truskawkowe babeczki ). Szaleję za herbatami białymi - są takie delikatne i eleganckie. Owocowe kupuję na potęgę; kiedy tylko zobaczę coś nowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej w moździerzu) - cząbru lub czubricy czerwonej (tej przyprawy można dać 1/2 łyżeczki) - majeranku - pieprzu cytrynowego 1. Wszystkie składniki mieszamy, do masy dodajemy odrobinę zimnej wody (kilka łyżek) i wyrabiamy 2-3 minuty. Masę odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię, najlepiej grillową (lub rozpalamy grill
Kuchnia Prezydentowejjajek i kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować
wcinaj tozyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną na glebach kredowych i łupkowych. Wino fermentowane w kadziach stalowych, nie miało kontaktu z beczkami dębowymi. Po niemal
królestwo garówDzisiaj kolejna wariacja, której poddaliśmy kokosanki Stwierdziliśmy , że zamiast standardowego słodkiego smaku można go nieco złamać za pomocą cytrusów i tak powstały kokosanki cytrynowo-limonkowe Składniki: - 230 g wiórków kokosowych - 60 g masła - 150 g cukru (osobno 100g i 50g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 3 białka - sok z 1/2 cytryny - sok z 1/2 limonki - starta skórka z 1 limonki - starta
Kuchenne Wariacjemałe kwiatuszki. Z powodzeniem można je uprawiać w ogródku, chociaż wtedy owoce nie są tak aromatyczne jak tych z lasu. Najlepiej spożywać je na surowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor, wapń, potas oraz witaminy C, P i K. Można także przyrządzać z nich nalewki i konfitury. Smakują wyśmienicie z bitą śmietaną . Są bardzo delikatne i nietrwałe. Nie należy
Wiem co jemzobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego”. Czytaj więcej
Wiem co jemDoskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy". Czytaj więcej
Wiem co jemWINEGRECIE A tutaj przepis na doskonały dodatek do panierowanego camemberta :) Sałata lodowa z miodowym winegretem Składniki: kilka liści sałaty lodowej dojrzała gruszka około 20 dag ciemnych winogron trochę soku cytrynowego do skropienia gruszki na sos: łyżka soku z cytryny łyżka płynnego miodu 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę i owoce umyłam, osuszyłam. Sałatę porwałam palcami
Kuchenne zapiski Edytyzapytał: "o, coś nowego?" To chyba zmobilizowało mnie do wykonania najpierwszych w życiu lodów - mrożone dla dziecka danonki przecież chyba się nie liczą? :) Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytymąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z sypkimi składnikami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą). Palcami rozetrzeć grudki, dodać jajka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko
Domowa Cookierenka Agiłyżkach gorącej wody. Do agaru wmieszać 2-3 łyżki kremu. Całość dodać do pozostałego kremu, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia (na ok. pół godziny). Gdy krem cytrynowy zgęstnieje, przełożyć go do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i nadziewać ptysie. Wierzch posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka Agilodówki, dodać obrane banany i zblendować wszystko. Podawać od razu (jeżeli później, to podawać schłodzone w lodówce). Koktajl można udekorować listkiem mięty lub truskawką. Ja do naparu dodałam miętę cytrynową i nieco mięty pieprzowej
Passions hobbies life