Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jaj 1/2 kostki masła 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka
Ciasteczkowy Potwórsamo można zrobić skórkę z pomarańczy. Składniki: skórki obrane z 3 pomarańczy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Wykonanie znajdziecie tutaj tylko zamiast skórki cytrynowej gotujemy skórkę pomarańczową:) Tak przygotowaną skórkę możemy przechowywać około miesiąca. Dodaję ją do ciast lub herbaty
Ciasteczkowy Potwórłyżki śmietany 18% 1/2 szklanki mąki pszennej Masa: 4 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 1/2 kostki margaryny 1 łyżka mąki pszennej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję
Ciasteczkowy Potwórkostkę 1/4-1/2 szklanki cukru 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej 250 ml śmietanki kremowej 30% Piana: 250 ml śmietanki kremowej 30% 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w szklance wody lub 1 galaretka cytrynowa Wykonanie: Margarynę ucieram dodając cukier puder, zmielone wafle i kurkumę dla koloru. Masę wykładam na blaszkę o wymiarach 26x38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w chłodne miejsce
Ciasteczkowy Potwórmasła; Składniki na masę serową: 100g białej czekolady; 680g śmietankowego sera białego w temperaturze pokojowej; 250g cukru białego; 3 duże jaja; 1 łyżka soku cytrynowego; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub amaretto; 2 łyżki mielonych migdałów; 150g chałwy, grubo rozdrobnionej (można dać więcej); Składniki na polewę miodową
In my kitchenokoło 60 minut w temperaturze 170 o C. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Masa serowa: Stopić masło i wystudzić. Zmielić ser i utrzeć razem z cukrem pudrem. Dodać skórkę cytrynową i aromat waniliowy. Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewać masło. Ciasto (wystudzone) przekroić na pół. Gotową masą serową przełożyć torcik, Wierzch i boki tortu również obsmarować masą serową. Wierzch
In my kitchenmiksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta. Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania. 2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej
In my kitchenmasę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 45 min. składniki masę jabłkową: 1100 g jabłek kwaśnych 1/2 szkl cukru 1 galaretka o smaku cytrynowym wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce zostawiając dwie sztuki, które kroimy w kostkę. Starte jabłka dusimy z cukrem na marmoladę. Pod koniec duszenia dodajemy jabłka pokrojone w kostkę. Następnie wsypujemy
Domowy Smak Jedzeniapapierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Z zimnego ciasta foremką wykroić zajączki. Ciasto jasne: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy
Ala piecze i gotujetylko na Wielkanoc! SKŁADNIKI 2,5 szkl. mąki 3 dag drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego
zabawa smakiemprzygotować niemal przed samym świątecznym śniadaniem. Składniki: 1 puszka bobu (w sezonie szklanka młodego bobu) 1 niewielka laska chrzanu 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub soku z limonki 1/2 łyżeczki pasty z zielonej kolendry 1 garść pestek z dyni 1 duża łyżka zielonego młodego jęczmienia 1 łyżka jogurtu w typie grackim pieprz Wszystkie składniki
vegetaniePysznie kruche, maślane ciasteczka, z lekką nutką cytrynową, przełożone czekoladowym kremem, w kształcie wielkanocnych zajączków, jajeczek, kurek… Idealne jako pyszna ozdoba wielkanocnego stołu. Idealne to wspólnego pieczenia z dziećmi. Dziecinnie proste i dość szybkie w przygotowaniu. Robiłam je z moim 4-latkiem – czysta przyjemność dla nas dwojga. Bardzo Wam polecam… Są pyszne. Składniki na około 25 sztuk
Made By Mom And Sonłyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki kakao Masa serowa: 500 g śmietanki 30 % 600 g serka waniliowego 2 op. galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1 szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania : Ciasto : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy
Słodkości i nie tylkoŚledzie cytrynowe w oleju rzepakowym Mówi się, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego". W końcu o taką nagrodę jak mikser KitchenAid Artisan warto powalczyć. W dodatku ten mikser jest w kolorze Majestic Yellow... Idealnie dopasowany do mojej kuchni... Wystarczy tylko stworzyć przepis na danie
Pełny talerzcotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada. No i jeszcze ten ich wygląd - kojarzą mi się z drogimi kamieniami, takie jadalne rubiny
Chilli Czosnek i Oliwa