cytrynowy - 2500 przepisów (strona:93/167)

Naleśnikowy tydzień: Pomarańczowe naleśniki 136

owoców się wystrzegamy, ale chemii. Z chemią można jednak walczyć i to szybko i tanio - nie każdy jednak o tym wie. Wystarczy przepłukać owoce wodą z octem / kwaskiem cytrynowym a potem w wodzie z sodą oczyszczoną - to pozwoli nam się pozbyć wielu bakterii i pestycydów, które chcąc nie chcąc kupujemy razem z pomarańczową bombą witaminową. Tak przygotowaną pomarańczę możemy wykorzystać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 185

smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych

Karo in the Kitchen
Kurczak z warzywami 152

dostosowana do własnych upodobań  Przyprawa do kurczaka (złocista)  Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki  Imbir  Chilli  Zioła prowansalskie  Pieprz bałkański  Pieprz cytrynowy  Olej smakowy-cytryna bazylia  Sos sojowy ciemny  Sos Worcester  Warzywa mrożone (mieszanka chińska) (450 g) kupuję w KLIK Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję

Takie tam pichcenie
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 178

trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego 2-3 łyżki soku z cytryny skórka

Czerwień i błękit
Surówka z czerwonej kapusty. 202

zalicza. Moja mama ją robi i zawsze podglądałam co do niej dodaje. Zrobiłam w końcu sama, wyszła idealna w smaku :) Składniki: mała główka czerwonej kapusty, mała, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 ząbków czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu. Przygotowanie:  Kapustę pokroić i wygnieść z kwaskiem. Dodać majonez, wyciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Dietetyczny sernik o smaku czekoladowo cytrynowym z rumowymi cytrynkami Eterno 137

typu greckiego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 1 miarka odzywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżeczka płaska cynamonu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 2 łyżki wiórków kokosowych 5 białek jajek szczypta soli PRZYGOTOWANIE Białka z solą ubić na sztywną pianę.  Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Jeżeli okaże się zbyt gęsta dodać

ClauditteMissCooking
Lemoniada w trzech smakach 138

Lemoniada. Cytrynowe orzeźwienie z ziołową nutą. Która będzie najlepsza na zapowiadany na weekend upał stulecia? Moją faworytką jest jaśminowa, rodzina stawia na bazyliową, a lawendowa – wakacyjne odkrycie z Chorwacji, przywodzi na myśl fajne wspomnienia. Jedno jest pewne: jutro trzeba wypić naprawdę dużo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście spróbowały wszystkich trzech! Lemoniada jaśminowa 2 torebki zielonej jaśminowej herbaty

Patchwork
GRILL U BURMISTRZA – czyli „czy Policja robi najlepsze burgery w Niepołomicach” 143

goście, którzy siedzieli w pobliżu mnie! ) oceniało kilkanaście wypieków. Były drożdżowe … z owocami .. galaretkami … lukrami plastycznymi … kremami … masami … kruszonkami itd. Zwyciężyło Rafaello! Moje cytrynowe z kremem budyniowym i pianką , które Wy tak uwielbiacie ( które uwielbiają wszyscy ) niestety nie załapało się na nagrodę. ( pamiętajcie, że tu macie przepis : http://ostra-na-slodko.pl/2013/11/22/ciasto-cytrynowe-z-kremem-budyniowym-i-pianka/ ) No cóż , następnym razem stanę

Ostra na Słodko
Panna cotta- z sosem kawowym 169

słodkiej śmietanki z wanilią, zapieczona pod cukrową skorupką. Hiszpanie mają swój krem kataloński – prawie jak crème brûlée, tylko przygotowany na samym mleku, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, aromatyzowany skórką cytrynową i cynamonem.   Włosi nie mają jak widać monopolu na desery ze śmietanki i mleka. Ale ich deser ma kilka niepodważalnych zalet – jest bardzo prosty, bardzo szybki i bardzo elegancki. Podawany

Karo in the Kitchen
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 195

SKŁADNIKI 1 butelka owocowego, półwytrawnego białego wina Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna lekko gazowana do uzupełnienia lód w kostkach do uzupełnienia

Karo in the Kitchen
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 168

robi się sama. Wymaga jedynie wstępnego pokrojenia składników a potem wymieszania wszystkiego razem i włożenia do piekarnika. Prosta, lekka zapiekanka, z kilkoma tylko składnikami, zachwyca zdecydowanym smakiem i lekko cytrynowym aromatem. Orzo to bardzo zgrabny i wszechstronny rodzaj makaronu – swoim kształtem i wielkością przypomina ziarenka ryżu. Po włosku „orzo” znaczy „jęczmień”. Na ten makaron mówi się także kritharaki (w Grecji

Karo in the Kitchen
Bezy wegańskie – Aquafaba 181

ciecierzycy o wadze 400g– 150-160ml wody 200g białego cukru, jak najdrobniejszego – np. cukier do wypieków, ale nie cukru pudru kilka kropli ekstraktu opartego na alkoholu – waniliowy, migdałowy, cytrynowy, lawendowy cukier z prawdziwą wanilią albo nasiona z połowy laski wanilii opcjonalnie – barwnik spożywczy

Karo in the Kitchen
Sernik czekoladowy z jeżynami ( sernik na zimno ) 153

składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy.  Wstawić  do lodówki. W rondelku zagotować jeżyny z  cukrem i sokiem cytrynowym. Większe owoce pognieść widelcem. Do gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jeżyn – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna

kolorowotorcikowo
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 175

grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką.   Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek 3-4 duże pieczarki sól, pieprz papryka słodka bazylia suszona  oliwa

Ugotować
Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 128

delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru. Wykonanie: Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości.  Następnie buraczki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z solą

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania