cytrynowe bez pieczenia - 1500 przepisów (strona:27/100)

Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 201

morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej  2 jajka  2 dojrzałe banany  skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej

FitKot
Bananowy sernik z bezą 213

cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 3 duże banany (dojrzałe) Beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 szczypta soli   Przygotować ciasto na spód. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.   Schłodzonym ciastem wyłożyć dno tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia). Spód ponakłuwać widelcem i podpiec

Di gotuje
Babeczki cytrynowo-budyniowe z brzoskwiniami 129

uzupełnić przepisy. Zaczynam od babeczek cytrynowo-budyniowych. SKŁADNIKI : skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny  100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego, 200 g masła 2 duże jajka 4 łyżki mleka 140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej) 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dlaSmaQ
39. Łosoś z nutą cytryny zapiekany ze śmietaną i migdałami 174

kupować produkty najlepszej jakości bez dodatku konserwantów, barwników, ulepszaczy itp. Owszem, portfel może odczuć różnicę w cenie, ale jeżeli chodzi o nasze zdrowie i o naturalne walory smakowe, myślę że warto :).  A na dzisiejszy obiadek proponuję lekkiego łososia z posmakiem cytrynowym, którego delikatnie kwaskowy smak podkreśla kwaśna śmietana i pieczone migdały. Ta kompozycja sprawi, że nie będzie

Be Fit Be Strong
Serniczki light na zimno. Pyszne i lekkie serniczki w szklaneczkach. 194

Dziś zapraszam Was na serniczki w wersji light na zimno. Pyszne i lekkie serniczki w szklaneczkach z kawałkami brzoskwiń i orzeźwiającą, cytrynową galaretką. Smaczny, prosty deser

Słodkie okruszki
Torcik winogronowy 140

łyżeczek żelatyny Wierzch tortu • 2 galaretki cytrynowe • kiść winogron zielonych i ciemnych Wykonanie: Biszkopt • Ubić białka na sztywno, dodac cukier i dalej ubijać. • Dodać żółtka, lekko ubić. • Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. • Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C(...)kuchenki mikrofalowej. Dokładnie wymieszać. • Żelatynę wymieszać bardzo szybko ze śmietaną i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dekoracja • Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. • Winogrona umyć, osuszyć i położyć na wierzchu tortu. • Zalewać po łyżce tężejącej galaretki. Należy uważać, aby nie była

To co kocham
Tarta cytrynowa z pianką bezową 159

ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło(...)Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, a następnie łyżeczkę octu. Bezę wykładamy na tartę. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 5 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Kora brzozy 446

Rodzynki sparzyć i osuszyć.Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek(...)puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 0,5 litra soku brzoskwiniowego ( zalewa + dopełnić wodą) Dodatkowo: 20 szt delicji brzoskwiniowych 2 op. galaretki pomarańczowej ( dałam cytrynową) rozpuścić w 3 szkl wody kawa do nasączenia delicji Wykonanie: Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
TORT NA DZIEŃ MAMY 217

torcik. Śmietanowo serowy, bez owoców, bez żadnych udziwnień. Ozdobiony kwiatami dla nadania mu piękna i powabu. Pomysłem na taka dekorację zainspirowałam się na blogu Asi,która wykonała wspaniały bazyliowy torcik ozdobiony właśnie żywymi kwiatami.   Składniki: tortownica 20 cm biszkopt: 4 jajka 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 400 ml śmietanki(...)nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) dodatkowo: mini beziki do dekoracji  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 15-20 minut

Z Majeczką w kuchni
Ciasto w wydmuszce 165

cytrynowe. Wyciągnęłam więc wnioski, i zabrałam się do pracy.  Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały być bez laktozy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik makowy bez mąki 337

cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej  kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową i  wszystko razem wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy(...)średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wlać ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem. Ja dekorowałam ciasto za pomocą serwetki. Zródło gazeta Ciasta i Torty tort makowy bez mąki

O kuchni z uczuciem
Pikantna zupa z batatem i farfalle 290

Tak tak tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy

Niebieski kubek z kawa
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 189

cytrynową. Ponownie postanowiłam, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu bo to każdy może sobie przygotować. Postanowiłam tę mieszankę warzyw, ziół i przypraw naturalnych  wykorzystać jako zamiennik soli  i przypraw do doprawienia placków z dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdyż piecze się je bez(...)problemu, do tego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. W naszym ogrodzie dynie nie rosną, dostałam sporą od Grażyny z bloga Grażyna gotuje.  Musiałam ją jakość przerobić na dania,. Nie ukrywam, że u mnie w domu za dynią się nie przepada i podchodzi do niej dosyć sceptycznie. W zeszłym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka cytrynowe 131

Madzia miała fantazję i zrobiła ciasteczka cytrynowe. Takie kruche, idealne do herbaty po obiedzie. Z lukrem. Który niestety zupełnie nie wyszedł i nie zrobił się biały :) Chyba wody było za dużo. No trudno, następną razą się uda. Ja za to fantazji teraz nie mam więc bez przedłużania przejdę do przepisu (który Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto(...)uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez

Marder&Marder Manufacture
Sernik tradycyjny 179

Tradycyjny ponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp. Tylko makutra, wałek i rózga do białek.  ciasto 2 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka masa serowa 1 kg sera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika

Gotowanie jest łatwe
Diabelskie żeberka inaczej 275

przykrywamy naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Żeberka pieczemy przez ok. 75 minut – powinny stać się miękkie i odchodzić już od kości. Następnie usuwamy przykrycie z naczynia, mięso oblewamy jeszcze dodatkową marynatą i dopiekamy bez przykrycia przez 10-15 minut, w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę. Ryż przygotowujemy(...)sałatką, którą polewamy sosem cytrynowo-koperkowym. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-198 {margin: auto;} #gallery-198 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-198 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-198 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki - mięso i marynata Marynowanie żeberek Zamarynowane żeberka układamy w brytfannie... ...i pieczemy do miękkości Składniki - sałatka Składniki

Kulinarna Pokusa
Sernik delikatny i "Panny roztropne" 183

żółtka i aromat cytrynowy. Wymieszać. Dodawać białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Przełożyć masę do przygotowanej foremki (keksówka (30 x 13) cm lub tortownica o średnicy 22 cm). Jeśli używacie tortownicy, musicie dokładnie owinąć ją folią aluminiową - najlepiej użyć przynajmniej trzy warstwy folii. Właśnie po to, by ominąć ten krok upiekłam sernik w jednolitej keksówce bez składań blachy(...)głębokiej blasze. Do blachy wlać wrzącą wodę. Piec w 150 stopniach C. przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w piekarniku do ostudzenia. Przed podaniem chłodzić sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce. Podczas pieczenia sernik bardzo wysoko wyrasta i ma się wrażenie

Weekendy w domu i ogrodzie