Atrakcyjne ciasto,bez pieczenia, na zimno, smakołyk dla dzieci, bazę stanowi jogurt naturalny, można polecić każdemu taką leguminkę, przyciągającą wzrok,wybornie smakującą, no i bardzo kuszącą ze względu na kolory tęczy... Składniki: galaretki po 1 opakowaniu: agrestowa, cytrynowa, niebieska, truskawkowa, bursztynowa (propozycja) można inne wg uznania jogurt naturalny grecki 1 litr mleko 0,5 szklanki żelatyna
kgwjanczewoCiasto - Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 5 cm. Beza kokosowa - cukier puder przesiać. Białka(...)Pamiętajmy aby mieszać tylko w jedna stronę. Na każdym wyciętym krążku posmarować bezą kokosową. Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzone ciastka skleić po 2 za pomocą dżemu porzeczkowego. Z podanej porcji wychodzi 51 sztuk. Rada - zamiast dżemu porzeczkowego można użyć np. pomarańczowego, cytrynowego. Najlepiej aby był winny
Ciastka - domowe słodkościPyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g maku 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki
Domowa cukiernia Ewygęsto koło siebie pozostałe borówki- sernik wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 70-85 minut do momentu ścięcia się masy (wierzch będzie ścięty i sprężysty)- studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- po ostudzenie sernik wyjąć z formy, schłodzić i przechowywać w lodówce Sernik można piec bez postawionego w piekarniku naczynia z wodą, choć polecam ten sposób(...)sernik piecze się bardziej równomiernie. Jeśli do pieczenia wykorzystamy tortownicę o średnicy 18cm, masa serowa wypełni niemal całą formę i sernik będzie wysoki jak na zdjęciach, w przypadku większej tortownicy będzie nieco niższy.Sernik można przygotować bez dodatku borówek, zwiększając ilość dodanej skórki z cytryny, by spotęgować cytrynowy smak masy serowej, a wierzch udekorować np. lemon curdem
Smakołyki Berenikiewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do dekoracji: lukier i skórka pomarańczowa lub cytrynowa opcjonalnie 2-3 łyżki konfitur lub miękkiego dżemu np. truskawkowego lub śliwkowego *** zaparzyłam herbatę z jednej saszetki, ale wynika to stąd, że herbaty Richmont są pakowane po 6 gramów czyli(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra - dół) i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Gotowe, chłodne już ciasto ozdobić lukrem ze skórką pomarańczową lub cytrynową
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamielonych goździków 800 g cukru pudru Przygotowanie Natłuściłem formę do pieczenia o średnicy 23 cm. Na dno wsypałem pistacje. W dużej misce zalałem torebki herbaty cytrynowej wrzącą wodą . Odstawiłem na 30 minut. Wyjąłem torebki herbaty. Obrałem pigwy , usunąłem gniazda nasienne , miąższ pokroiłem drobno. Wymieszałem z herbatą cytrynową , sokiem z cytryny i goździkami w dużym rondlu Gotowałem na wolnym(...)pigwową umieściłem ponownie w rondlu , dodałem cukier , podgrzałem na wolnym ogniu , nie dopuszczając do wrzenia , aż cukier się roztopi. Gotowałem dalej , bez przykrycia , często mieszając , aż masa mocno zgęstniała i ściemniała. Przelałem do przygotowanej formy do pieczenia. Pozostawiłem w temperaturze pokojowej do stężenia
R'n'G KitchenPozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem
Mia Cucina Sofietawięcej niż 500, a waga podana po obraniu ze skóry i bez zbędnych farfocli 200 ml mleka roślinnego/najlepiej sojowego sok z połowy cytryny (do zakwaszenia mleka) 400 g mąki pszennej, z czego połowa to może być pełnoziarnista i np. orkiszowa łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru (lub 1 cm świeżego, startego(...)garść orzechów- polecam pistacje i syrop klonowy/z agawy/ryżowy Przygotowanie: Do mleka dodaj sok cytrynowy i odstaw na bok, na czas przygotowywania reszty składników. Dynię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do dużej miski wsyp cukier, dodaj dynię i przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko i dodaj zakwaszone mleko. Na rozgrzany olej kładź masę (mniej więcej
greenscarfdużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego(...)dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego
moj przepis napokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1 1/3 szklanki cukru 225 g masła 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji pomarańczowej sok wyciśnięty(...)dodajemy skórkę i esencję. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy połowę mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym
Kulinarne przygody Gatityksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2) Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem
Smaczne Zdroweprzepisu wcześniej. A powinnam była już się nauczyć! W dniu imprezy wstałam bardzo wcześnie, zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. Przygotowywałam – oprócz pączków – także faworki i piekłam chleb. No cóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam się! Miałam(...)rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia. 2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można
UgotujmyTo.plmasła 2 żółtka aromat cytrynowy 350 g mąki 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki nasion chia Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka, aromat i mąkę stopniowo oraz nasiona chia. Ciasto wyrabiamy, nakładamy do maszynki i wyciskamy na blaszki bez papieru. Pieczemy do zrumienienia, ok 15 min. (obserwować
Gotowanie jest łatweciasto bez pieczenia powstało w przypływie truskawkowej chwili. No.. zaprzeczcie jeśli takowych nie macie, a ja i tak nie uwierzę :p Potrzebujemy: 330 ml śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascsrpone 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę i serek ubijamy razem
MamaOskarkagorąca przekąska. A najlepsze będzie to, co albo da się zrobić w kilka minut, albo "zrobi się samo" ;-) zatem wybierajcie: KURCZAK NA BUTELCE Z PIWEM PIECZONE UDKA Z KURCZAKA Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ ŁOSOŚ CYTRYNOWY 2. Coś słodkiego No to, to chyba podstawa na każdej lub przynajmniej większości imprez karnawałowych, a tym bardziej tej sylwestrowej. W przypadku imprez organizowanych "biegiem(...)potrzebują czasu by się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM I POPCORNEM OPONKI Z SERA RÓŻE KARNAWAŁOWE 3. To co cały czas na stole ;-) Szybkie przekąski, które cały
Czary - gary w kuchni