cytryna - 13435 przepisów (strona:764/896)

C - Amelia i grzane winko dla milusińskich - FILMIK 123

napoju. Zapraszamy do obejrzenia filmiku:   Składniki: 2  pomarańcze                  1 cytryna 1 litr soku jabłkowego                  1 łyżeczka cynamonu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 198

przełoży się na wzbogacenie sił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:) Dodam również, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 153

pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jarskie muszle czyli makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią 245

sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą, pieprzem i ziołami. Makaron ugotować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sernik z brzoskwinią 134

żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa: 1 kg sera półtłustego 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń   Piana: 5 białek 200 g.cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Nagrzać piekarnik do temperatury 190* C Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wybuchowy deser 97

tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik; zaś suszona żurawina  witaminy C , witaminę  B1 i B2 , sole mineralne:  wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy . Samo zdrowie! Wybuchowy deser Składniki: otręby owsiane suszona żurawina pestki granatu jogurt naturalny (lub serek homo) Otręby, żurawinę i pestki granatu układamy warstwowo, zalewamy jogurtem, dekorujemy dodatkowo pestkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 191

zachowując wysoki płomień pod patelnią (żeby było szybciej:) smaż naleśniki uważając by się nie spiekały. Gotowe, przestudzone, smaruj warstwą serka, układaj kawałki wędzonego łososia (skrop go sokiem z cytryny) i zwijaj. Zwinięte naleśniki możesz odstawić na jakiś czas do lodówki a  przed planowanym podaniem pokrój je na mniejsze roladki i udekoruj plastrami świeżego ogórka, żółtego sera i oliwkami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 192

łyżki kakao 1-2 łyżki wody na krem: 1 litr śmietany kremówki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: ok. 1/3 szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kolorowe szaszłyczki 188

składniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cukinia 3-4 średnie cebule 12 pieczarek marynata do kurczaka: 7 łyżek soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z indykiem 175

papryki 4-5 plastrów świeżego ananasa Party Dip meksykański Prymat 6 łyżek keczupu 2 łyżki wody marynata: 1 łyżka miodu 7 łyżek oleju Rapso 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka przyprawy grill ziołowy Prymat Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki  i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum

Monia miesza i gotuje
Przetwory - cukinia a'la ananas 174

składniki: 2,5 kg obranej cukinii 800 g cukru 2 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 łyżki cukru waniliowego Cukinię pokroić w średnią kostkę i wsypać do garnka, zasypać kwaskiem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wszystko zagotować i gotować ok 15-20 minut w zależności od cukinii musi byc taka prawie miękka

Monia miesza i gotuje
Muffinki z cukinią 176

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody  4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju Rapso 1/3 szklanki mleka 1 aromat cytrynowy 2 łyżki tartych migdałów Back Mit 1 jajko Cukinię oczyścić z miąższu i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, ja dałam cukinię żółtą, musimy mieć

Monia miesza i gotuje
Jarmark Dominikański 2013 – relacja 176

względu na kolejki najpierw odpuściłam, jednak na drugi dzień nie wytrzymałam i wróciłam by spróbować. Punkt oferuje lody w smakach alkoholowych (whisky, brandy, rum, Soplica malinowa) i niealkoholowych (cytryna, kawa, czekolada). Ja wybrałam wersję cytrynową, za która zapłaciłam 6,5 zł. Pan, który przygotowywał mi loda w specjalnej maszynie był tak zaoferowany tym, że jestem blogerką kulinarną, która się zainteresowała

Fabryka pomysłów
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem 156

Składniki: 300-400 g filetu z łososia 400 g makaronu-penne lub farfalle 400 g szpinaku mrożonego w liściach sok z 1 cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek łyżka sosu sojowego 50 ml białego wina 300ml mleka 50g masła+ łyżka do smażenia 120ml śmietany 18% 1 cebula 2-3 ząbki czosnku starty ser żółty 4 łyżki mąki pszennej

Czerwona Porzeczka