cytrynyświeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Na głębokiej patelni balti lub w woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, aż stanie się złota. Dodać pomidory, wymieszać. Wsypać cynamon, kardamon, pieprz, kmin, imbir, czosnek, garam masala, chili oraz sól. Smażyć przez 3-5 minut, cały czas mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Posmażyć całość do czasu, aż przyprawy zaczną się przypiekać(...)kurczak nie był suchy. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać sok z cytryny. Udekorować kolendrą.Smacznego!Chlebki pitaSkładniki:1 i 1/4 szklanki letniej wody 3 łyżki oliwy1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 szklanki maki 2 łyżeczki suchych drożdżySposób przygotowania:Drożdże wsypać do letniej
Obiad za dychęMiędzy innymi jest tam przepis na polski sos do młodej gęsi. Przepisy tam zawarte potwierdzają, że dania kuchni staropolskiej nie stroniły od światowych przypraw i smaków. Do sosów dodawano imbir, kardamon czy szafran. Śmiało powinniśmy z tych pomysłów korzystać, ale również z większą pokorą spojrzeć na naszą polską historię kulinarną. Przynajmniej ja biję się w pierś, że ciągle zapatrzona(...)ząbki czosnku1 łyżka suszonego tymiankuoliwa z oliweksól i pieprzSposób przygotowania:Piersi gęsi myjemy, kroimy na połówki. Skórę nadkrawamy w paski lub kratkę. Smarujemy piersi solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i miodem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki obieramy, kroimy i myjemy. Wkładamy do brytfanki, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut
W kuchni wieczoremrozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente. 3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i całość blendujemy. 4. Naczynie z pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami. 5. Teraz pozostaje nam połączyć warzywa z curry(...)Wszystkie smaki zostały doskonale połączone, więc nasze curry powinno być kwaśne, słodkie i nieco ostre, ale nie wypalające. Jeśli jesteście fanami piekielnego smaku dodajcie chilli, pieprz cayanne lub imbir, my dzisiaj zostajemy przy hot lightowej wersji curry :) Nakładać, szamać i cieszyć się orientalnym smakiem wegańskiego curry, w którym nawet mięsożerca nie odczuje braku mięsa, bo jest takie przepyszne i wyborne
Bananowe Polepaprykę w paski - Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;) - Czosnek i chili drobno posiekać - Rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić czosnek, chili i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pora i dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody(...)warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnastało się. Dopadło mnie przeziębienie. W takich momentach, oprócz innych domowych sposobów typu rosołek lub herbatka z imbirem najlepiej sprawdzają się świeżo wyciskane soki. Na katar i grypę świetny jest sok z pomarańczy i marchewki , którego przepis prezentowałam Wam tutaj . Dużo witamin dostarczy nam również sok jabłkowo – marchewkowy . Soki robi się bardzo łatwo i szybko. Wystarczy tylko zaopatrzyć się(...)sokowirówkę. Jeśli dodacie do takiego soku odrobinę oleju dobrej jakości (np. oleju lnianego), przyswoicie więcej witamin. Składniki: (2 porcje) 0.5 kg marchwi 1 kg jabłek sok z połowy cytryny 1 łyżeczka oleju dobrej jakości (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka i marchewki umyć, obrać. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne. Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok. Wlać sok z cytryny oraz olej, wymieszać. Przelać
Moja Delicjaprzyprawy curry, zaś utarty - tajskich past curry. Popularny jest także imbir marynowany, gdyż w tej postaci stanowi „przegryzkę” podczas jedzenia sushi, aby zniwelować smak w ustach między poszczególnymi kęsami. Imbir przechowuje się w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła. Można go zamrażać. K KAPI- Tajska pasta krewetkowa (taj. kapi) uzyskiwana z fermentowanych, solonych krewetek. Ważny składnik kuchni(...)się drobne nasionka. Najpopularniejszą odmianą kardamonu jest odmiana zielona ale jest też czarna, o dużo większych strąkach. Kardamon jest słodkawy w smaku, lekko szczypiący i bardzo aromatyczny, z nutą cytryny i eukaliptusa. W kuchni używa się kardamonu w różnych postaciach: całych strąków, strąków rozgniecionych i podprażonych lub też samych nasionek – całych lub utartych. Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej
ClauditteMissCookingpodstawie przepisu od Vegan Nerd) Składniki: 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżek masła orzechowego 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy odrobina chili i kuminu sól W małym garnku zagotuj ok. 250 ml wody z zielem angielskim i liśćmi(...)chili i kuminem. Nadzienie ziemniaczane do masala dosa Składniki: kilka łyżek oleju 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka kolendry 2 cebule ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka startego ginger lub ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 papryczka chili ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżeczka soli Rozgrzej olej i podsmaż ziarna gorczycy i kolendry. Po krótkiej chwili dodaj posiekane cebule. Smaż kilka minut, aż będą
Qlinarnie i Qlinarniebiałym pieprzem, smarujemy marynatą. Odstawiamy.Cebulę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy oliwą z oliwek. Kilka listków bazylii kroimy na male kawałki i wraz z bardzo drobno pokrojonym imbirem dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 1/2 limonki kroimy w plastry.Rybę ponownie obtaczamy w marynacie i układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu(...)wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 20-25 minut.SOSSok z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą ilość bazylii miksujemy, dodając partiami oliwę z oliwek. Sos powinien mieć płynną konsystencję.Rybę podajemy z przygotowanym sosem bazyliowym, przybraną listkami bazylii i pomidorkami
Smakowity Blog KulinarnyCzas już najwyższy zabrać się za świąteczne wypieki! Przez niemalże wiosenną pogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu(...)nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko
Pożeraczka, czyli raz adobrzedekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki i gotowe. Prawda, że ładnie wyglądają? :) Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki brązowego cukru(...)laski wanilii) 1 duże jajko 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 250 ml konfitury lub dżemu morelowego lub innego dodałam jeszcze pół łyżeczki imbiru mielonego Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko
Domowa Cookierenka Agikroję na mniejsze części i wkładam do blendera. Ciekam na drobne kawałki (nie na pastę). Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam na niego posiekane szalotki z czosnkiem, papryczką i imbirem. Podsmażam około 3 minut, aż lekko zbrązowieją. Pomidory parzę i obieram ze skórek a następnie miksuję. Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie mieszam. dodaję sproszkowane chilli, słodka(...)kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo z domowym chlebkiem naan
Magiczna kuchnia Dariikoloru (2 łyżeczki). szczypta soli Domowa przyprawa korzenna: cynamon mielony (4 łyżeczki), goździki mielone (2 łyżeczki), kardamon mielony (2 łyżeczki), gałka muszkatołowa mielona (1 łyżeczka), kolendra mielona (1/2 łyżeczki) imbir mielony (2 łyżeczki) Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem(...)minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach
Powiedz dietom niegoździki, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka cukru waniliowego.Mąkę przesiać wraz z sodą, kakao i cukrem pudrem. Cynamon, wyłuskany kardamon, goździki, imbir, gałkę oraz cukier waniliowy utłuc w moździerzu. Dodać do mąki wraz z jajkiem, miodem i margaryną. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto(...)180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder oraz sok z cytryny. Masa powinna być bardzo gęsta. Upieczone elementy udekorować przy pomocy rękawa cukierniczego. Odstawić do zastygnięcia, następnie delikatnie sklejać elementy za pomocą lukru plastycznego
Z miłości do słodkościosobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru z prawdziwą(...)śmietanki kremówki 36% 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt
Mała Cukierenkaporcji otrzymacie około 34 dość grubych ciasteczek o średnicy 5-6cm. Ja najbardziej lubię je ze szklanką lodowato zimnego mleka. Albo z kubkiem bardzo gorącej herbaty z cytryną. Będą dobre na deser, który możecie sobie lub dziecku zapakować do lunchboxa. Zapakujcie je koniecznie w sakwy rowerowe na dłuższą wycieczkę- spiszą się świetnie jako dobre źródło energii na kilka kolejnych(...)kostki masła 82% tłuszczu 4 stołowe łyżki masła orzechowego 1 szklanka mieszanych bakalii – według uznania: rodzynki, żurawina, kokos, sezam, orzeszki ziemne, włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, morele, migdały, dynia, imbir, śliwki
Karo in the Kitchen