słoika papryka czerwona konserwowa, jajko Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 12 części (3x4). Parówki dzielimy na połowę(ze skosa), ogórki na ćwiartki wzdłuż, paprykę na podłużne paski. Na każdy kawałej ciasta dajemy małą łyżeczkę majonezu, następnie plaster żółtego sera, układamy parówkę na skos(po przekątnych ciasta), obok pasek papryki i ogórek. Całość zwijamy sklejając ciasto. Gotowe przekąski możemy(...)nagrzanym piekarniku i ma szybkie słodkie ciasteczka, którymi zajada się cała rodzinka. Nieco bardziej czasochłonne propozycje, prezentujące się ciekawie wizualnie i smakowo stanowią warkocze z filetem z kurczaka i duszonymi pieczarkami jak również łosoś ze szpinakiem i fetą - ale ponieważ nie pomyślałam wcześniej, by fotografowac jedzenie, muszą poczekać na swoją kolej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapulpecikami Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela(...)zajmiemy się pulpetami, ponieważ po ich ugotowaniu będziemy mogli od razu zająć się powstałym wywarem. Ziemniaki kroimy w kostkę, pory w krążki, cebulę w drobniutką kosteczkę, a pieczarki w ćwiartki (chyba, że są spore, to w szóstki lub ewentualnie w ósemki, ale nie mogą być zbyt drobne). Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy. Po wyjęciu pulpecików z bulionu, wrzucamy
Ratunku obiadtortilli wysypałam częścią pasty serowej, na to ułożyłam pieczarki i dodałam resztę sera. Przykryłam drugim płatem tortilli. Całość podsmażyłam na suchej patelni, aby ser się rozpuścił i pokroiłam w ćwiartki. Jajka pisklaki 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka startego żółtego sera 1 łyżeczka kukurydzy 1 łyżka majonezu sól, pieprz Jajka ugotowałam na twardo. Wystudzone, przekroiłam na pół i łyżeczką(...)drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecie udko z kurczaka szyja indycza marchew ziele angielskie, liść laurowy 2-3 łyżki groszku konserwowego 2 łyżeczki żelatyny sól, pieprz cytrynowy ocet (do podania) Na udku, szyjce, marchewce z dodatkiem ziela angielskiego
bastalenaślimaków Przygotowanie: 1. Rozgrzej patelnię. Obsyp brzegi patelni solą, a na środek wlej oliwę (to podobno zapobiega przypalaniu się paelli). Pokrój mięso kurczaka i królika w kostkę. Pałki kurczaka zostaw w całości. Wrzuć mięso na patelnię, duże kawałki z kością połóż na jej środku. Obsmażaj mięso na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zezłoci. 2. Przesuń mięso(...)ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut do przesuszenia. Postaw gotową paellę na środek stołu. Zgodnie z tradycją należy jeść ją prosto z patelni. Podawaj z ćwiartkami cytryny do wyciśnięcia na danie. Przepis dodaję do akcji ¡Viva España
Chilli Czosnek i OliwaŚmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami Marokańskie chlebki - khobz idealne jako dodatek do tażinu na podstawie przepisu z culinaryanthropologist(...)oliwą i posyp odrobiną soli, a następnie piecz przez ok. 30 minut, aż chlebki ładnie zbrązowieją i będą wydawały głuchy odgłos po uderzeniu. Odstaw chlebki do ostudzenia. Pokrój na ćwiartki i podawaj do dań kuchni marokańskiej i arabskiej. Uwagi: Chlebki można mrozić. Chlebki po wystygnięciu wystarczy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do zamrażarki. Gdy będziecie chcieli je użyć
Chilli Czosnek i Oliwaogłoszonym na Twoim blogu. Przygotowałam roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem Bonduelle. A oto przepis bardzo prosty, szybki i mega dietetyczny. Potrzebujemy: - 0,50 dag fileta z piersi kurczaka; - 1 cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę) - 2 ząbki czosnku; - sól(...)resztę mąki. Dokładnie wymieszać do powstania zwartej kuli. Odstawić na 30 min, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. W garnku ułożyć pomidory pokrojone na ćwiartki, posolić (1 łyżeczka). Gotować na małym ogniu, aż pomidory zmniejszą swoją objętość do 1/4 całości. Doprawić pieprzem. Wystudzić. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać. Przy pomocy blendera zmiksować szpinak i czosnek
Proste Potrawytażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie nieosiągalne. Kiszone cytryny można kupić w niektórych sklepach z orientalną żywnością, ale po co, skoro tak łatwo można je zrobić w domu(...)rozcinamy ich do końca ( mają wyglądać trochę jak tulipany ;) - wystarczy zerknąć na zdjęcia, aby zorientować się o co chodzi ). Wsyp po łyżce soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny, zaciśnij ćwiartki i odstaw na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciśnij sok. Na dno słoików wrzuć po łyżce soli, następnie układaj w nich cytryny, dodaj po lasce cynamonu i liściu laurowym na słoik
Chilli Czosnek i Oliwa