filet z kurczaka 1 sałata lodowa 2 jajka oliwki czarne 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz na sos: 1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki musztardy Mięso pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem, usmaż do miękkości na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki, podobnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapiersi kurczaka 1 średnia cebula 6 dużych pieczarek Sól, pieprz Olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 100 ml mleka 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka pomidorów krojonych Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy
Emcia Pichcischowały, a dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie. Składniki: 100 g serka Almette śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego, 50 g kuskusu, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)czarny świeżo zmielony do smaku, łyżka świeżego posiekanego koperku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki, czosnek, tymianek, papryczki chili i wszystko podsmażamy. Dodajemy 6 pokrojonych na ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej. Do mięsa dodajemy
Moniki Smakołykifigi, do zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku(...)młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak układamy na talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki szynki, kawałki pokrojonej mozzarelli, przeplatane ćwiartkami fig, oraz pokrojonymi pieczonymi pomidorami. Sałatkę polewamy pikantnym dressingiem i podajemy od razu, aby szpinak nie stracił swojej chrupkości. Do tej sałatki nie używamy soli. Smacznego! Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfigi, do zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i serem pleśniowym, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kawałki sera pleśniowego• garść świeżych listków(...)oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak układamy na talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki wędzonej szynki westfalskiej, kawałki sera pleśniowego lazur, przeplatane ćwiartkami fig, oraz połówkami pomidorków koktajlowych. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy od razu, aby szpinak nie stracił swojej chrupkości. Do tej sałatki nie używamy soli. Smacznego! The post Sałatka z figami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały(...)każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy 30 minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany
Blondynka Gotujeoprószamy sola i pieprzem i smażymy aż do zrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekane chili. Następnie do usmażonego kurczaka dodajemy fasolę z puszki razem z sosem, pozostałe przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej tortillę, podpiekamy(...)dociskamy i obracamy przy pomocy pokrywki lub talerza. Teraz podpiekamy wierzchnią część quesadilli. Gdy ser się rozpuści quesadilla jest gotowa. Przekładamy ją na deskę i kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości placków. Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków
Kulinarne przygody Gatitykurczakiem:) Nietypowe, ale gwarantuję, że bardzo smaczne połączenie owoców, warzyw i mięsa w jednym daniu:) Smacznie, lekko, zdrowo - w sam raz na lato! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka, 300g świeżych truskawek, 250ml jogurtu naturalnego, ogórek, mieszanka sałat (u mnie miks z domowego ogródka - w sumie jedna główka), pęczek szczypiorku, pęczek koperku, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżka oleju, łyżka(...)stron na złoto. Pod koniec smażenia oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Przełożyć do miseczki i odstawić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Ogórek dokładnie umyć i wraz ze skórką pokroić w cienkie plastry. Wszystko połączyć, dodać mięso. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z sokiem z cytryny, pieprzem młotkowanym, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić
Z miłości do słodkościmnie pomidorowe z Lidla) Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki i mieszamy w misce z przyprawami i 2 łyżkami oleju, odstawiamy na 1-2 godziny. Kurczaka podsmażamy na patelni dodając pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, po 5 minutach dodajemy koncentrat. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową(...)dociskamy i obracamy przy pomocy pokrywki lub talerza. Teraz podpiekamy wierzchnią część quesadilli. Gdy ser się rozpuści quesadilla jest gotowa. Przekładamy ją na deskę i kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości placków. Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków. Uwaga * oczywiście możemy zamiennie użyć zielonej lub żółtej papryki. Uwaga** koncentrat możemy zastąpić pomidorami pelati
Kulinarne przygody Gatitysałat, pomarańcza, pomidorki, szczypiorek i sos z oliwy, soku z pomarańczy, octu balsamicznego i odrobiny pieprzu cayenne. Polecam również przepisy na: Sałatka owocowa z bakaliami Sałatka owocowa Sałatka z kurczakiem i ananasem Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami jest lekka, świeża i smaczna. 4 pomidory koktajlowe garść Mix sałat z rukolą i radicchio 1 pomarańcza siekany szczypiorek 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)pozbawiając ich białych błon. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, octem balsamicznym i odrobiną pieprzu cayenne. Sałatę i cząstki pomarańczy przekładamy do salaterki. Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki, wraz ze szczypiorkiem, orzechami i rodzynkami umieszczamy w salaterce. Wyciskamy resztki soku do salaterki. Polewamy sosem sałatkę i mieszamy. Sałatkę umieszczamy w połówkach wydrążonych z pomarańczy tworząc miseczki na sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosu sojowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis 2 łyżki musztardy Dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, zmiażdżone ząbki czosnku, sos sojowy, musztardę i przyprawę do kurczaka. Do marynaty włożyć skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła, odstawić na minimum 1 godzinkę (ja odstawiam na noc do lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować(...)grill ziołowy Kamis olej do skropienia Przygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić
Monia miesza i gotujeduże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny do smaku Do podania: sambal olelek marynowane jalapeno w plasterkach pszenne tortille WYKONANIE Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Mięso o temperaturze(...)chłodne miejsce. Pierś kroimy na cienkie plastry. Podajemy z sałatką, sosem jogurtowym, sambal olelek, jalapeno i ewentualnie – tortillą (ugrillowaną bez tłuszczu na patelni grillowej i pokrojoną na ćwiartki). Całość posypujemy listkami mięty
OstryKęssałatki! Na blogu zebrał się już spory zbiór sałatek. Czemu? My bardzo lubimy sałatki, wszelkie sałatki, owocowe, warzywne z wędliną, z kurczakiem, serem czy też z rybami. Sałatki takie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś(...)ocet jabłkowy, 2 łyżeczki – oliwa z oliwek + 1 łyżeczka do podsmażenia chleba 1 kromka chleba, Mix sałaty układamy do szklanek. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki, pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Wszystkie składniki wykładamy na sałatę, polewamy sosem. Składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy aż powstanie kremowy sos. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrzebne do przygotowania sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dolewamy wody, a w przypadku zbyt lejącego koncentrat. Farsz: W czasie, gdy ciasto nam rośnie możemy zając się farszem. Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i polewamy oliwą. Następnie posypujemy przyprawą i zostawiamy na co najmniej 20 minut w lodówce. W między czasie myjemy ogórka, paprykę, pomidora i sałatę. Następnie pomidora(...)mięso na złoty kolor. Po wyjęciu pizzy posypujemy ją ciepłym mięsem, następnie kapustą, a na końcu ulubionymi warzywami. Jeśli mamy w rodzinie osoby, które np. nie lubią pomidorów można ćwiartkę zostawić bez. Na końcu polewamy ulubionym sosem i zajadamy póki podkład i mięsko ciepłe
Kolizje Smakównamoczoną wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili , szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na całym plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek Almette. Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność(...)przy pomocy blendera na gładką pastę. Na talerz przekładamy pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę i kuskus z ziarnami. Dodajemy papryczkę przekrojoną na ćwiartki i doprawiamy pieprzem do smaku. Smacznego Rada: Figi należy umyć i oczyścić z bardzo drobnych kolców. Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować
Moniki Smakołyki