Delikatniejsze od placków ziemniaczanych. Takie sezonowe placuszki.W okresie jesiennym staram się wykorzystywać cukinię i kabaczek na wszelkie sposoby. Poprzez dodanie utartych jabłek placki zyskują na smaku bo cukinia sama z siebie nie jest specjalnie wyrazista, a że zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem
Buniabaje w kuchnizrobić dobrego na obiad kiedy w lodówce ma się jednego patata, pół cukinii, pięć pieczarek, kawałek sera i dwa jajka? I dodatkowo ulewę za oknem. No co? Nic innego jak wymyślić placki o tak wspaniałym i bogatym smaku. Polecam każdemu, kto omyłkowo tak jak ja kupił jednego patata na spróbowanie i nie wie jak wyczarować obiad dla dwóch osób(...)suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko. Następnie dodajemy dwa jajka, mąkę i mleko. Mieszamy wszystko aż powstanie nam masa przypominająca ciasto na placki ziemniaczane. Rozgrzewamy na patelni dwie- trzy łyżki oleju
Mango Papajarobić dla Was trochę "szybsze" dania, aby każdy mógł ich spróbować i nie przerazić się na wstępie ilością składników i czynności do wykonania. Dziś na tapecie mamy placki z cukinii. Na słodko czy na słono? Jak wolicie? Obie wersje pyszne, a u nas przepis na wersje słoną. Nasz kabaczek dość spory i jasnozielony, po starciu prawie biały
Symfonia SmakówMega proste,mega szybkie i po prostu pyszne placuszki z cukinii.Zajadamy sie nimi kazdego lata.Wersja bardziej chrupiaca,jednoczesnie bardziej kaloryczna,bo z dodatkiem zoltego sera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki:2 średnie cukinie1 jajko6-8 łyżek mąki2 łyżki mlekaolej roślinnysól, pieprzSos tzatziki:zielony ogórekjogurt naturalny3 ząbki czosnkupieprz, sólCukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych
wyzwania kuchenneSkładniki: 2 małe cukinie 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej łyżka maślanki szczypta soli szczypta pieprzu pół ogórka 2 łyżki jogurtu greckiego 100
Mango PapajaSkładniki: -1 kg ziemniaków -1 cukinia (średniej wielkości) -2-4 łyżek mąki pszennej (w zależności od odmiany ziemniaków) -1 jajko -sól, pieprz -olej do smażenia Wykonanie
KasiekGotujeJeśli nie ma się pomysłów na obiad - przygotowuje się naleśniki albo placki! :) Pierwszy raz robiłam z botwinki i od razu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi.Składniki:2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić)1 cukiniaspory pęczek botwiny (liście i łodygi)2 żółtka2(...)łyżki mąki2 łyżki bułki tartej2 ząbki czosnku1 mała cebulapęczek szczypiorkugałka muszkatołowasól, pieprz2 łyżki olejuObrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy
Bon Appetit MałgorzatyWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...Puszyste ciasto drożdżowe.Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja
Gospodyni MiejskaPlacki z cukinii wg Ewy Wachowicz – jak zrobić? A no przepis na te placuszki z cukinii jest banalnie prosty, podobny do tradycyjnych placków, które robię, aczkolwiek wzbogacony jest o jogurt naturalny, co nadaje im fajnego smaku i nieco lekkości :) Polecam je podawać z keksem kwaśnej śmietany :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px(...)papierowym ręczniku. Podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem bądź szczypiorkiem lub np. z wędzonym łososiem. Smacznego! Więcej przepisów z cukinią znajdziecie w dziale na blogu: Cukinia – przepisy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDodatkowo zrobiłam do placków sos który idealnie pasuje do placków z cukinii. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków z cukinii będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 16 placków 3 cukinie (około 700 g) 2 marchewki (około 200 g) 1 cebula (około 120 g) 3 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej (około 70 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Końcowe przygotowanie placków: Cukinię z cebulą mocno odciskam z nadmiaru soku i przekłam do miski, oczyszczoną marchew ścieram na tarce o średnich oczkach i dodaję do cukinii. Natkę pietruszki oraz miętę drobno siekam i dodaję do miski. Dodaję jajka, mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę placki, nakładam
Uwaga Babcia GotujePrzepis na placki z cukinii Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ścieramy razem ze skórką, nie obieramy wcześniej cukinii. Zasypujemy dwiema szczyptami soli, lekko mieszamy i odstawiamy na pół godziny żeby cukinia puściła soki, po czym odciskamy nadmiar soku. Po odciśnięciu zostaje nam około 500g cukinii. Do cukinii dodajemy mąkę i wcześniej rozmącone jajko, dokładnie(...)żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub po prosu solo Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów Leczo z cukinią Zupa krem z cukinii Sos czosnkowy Artykuł Placki z cukinii sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuwyjdzie zbyt rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste - wody.Ciasto podzielić na 3 kule. Te z kolei cienko rozwałkować.FARSZ:około 350 g szpinaku1/2 cukinii ( nie warzyłam, ale taka średnia cukinia ze sklepu )180 - 200 g sera feta2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniapieprz do smakuOliwę rozgrzać, dodać czosnek drobno pokrojony, następnie szpinak. Dusić 5 minut.Cukinię zetrzeć na tarce o dużych(...)miękkości. Dodać pokruszoną fetę - mieszać aż się rozpuści - nie musi zbyt dokładnieDoprawić pieprzem.Farsz zblendować.Formę do tarty lub tortownicę ( śr. około 25 cm ) wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką.Kłaść placek, smarować farszem, przykryć, posmarować resztą farszu, przykryć. Posmarować oliwą, posypać sezamem.Piec w 200 stopniach C, około 25-30 minut. Do lekkiego rumienienia. Smacznego
kolorowotorcikowoplacki z cukinii to świetny letni zamiennik dla placków ziemniaczanych – z fetą i ziołami, z jogurtem czy sosem tzatziki – pyszny lekki obiad tanio i do syta. Cukinie myjemy, zostawiamy w skórce. Ścieramy 2/3 cukinii na tarce o dużych i 1/3 na tarce o drobnych oczkach. Startą cukinię lekko solimy, jak do surówki, wykładamy na sito i zostawiamy, żeby puściła(...)mieszamy zioła, cebulkę, starte ziemniaki i kolejny raz mocno odciśniętą w dłoniach cukinię z jajkami i mąką. Solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek (granulowany albo świeży). Cukinia musi być naprawdę porządnie odciśnięta. Najlepiej pozbyć się całej wody odciskając ją w złożonej gazie opatrunkowej. Przy źle odciśniętej cukinii placki nie zawsze wychodzą chrupkie, bo cukinia w dalszym ciągu puszcza wodę
Karo in the Kitchen