cordon bleu - 35 przepisów (strona:2/3)

Cordon bleu 240

Cordon bleu, zwany również filetem szwajcarskim można uznać za ulepszoną wersję zwykłego sznycla. I choć zazwyczaj robiony jest z cielęciny, to w naszych domach bywa bardzo często robiony z fileta z piersi kurczaka. Ot, filozofia praktycznie żadna – bo faszerowany szynką i serem – ale smak… A smak jak wiemy, w kuchni jest najważniejszy ;) Składniki: 1 filet z kurczaka

Jacob Tastes
CIASTO PTYSIOWE 173

ptysie. Zanim jednak to zrobię chciałam w osobnym poście pokazać przepis (krok po kroku) na udające się ciasto ptysiowe. Przepis pochodzi z książki "Desserts" wydanej przez Le Cordon Bleu. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Drobiowy Cordon Bleu 196

zasadzie Cordon Bleu robi się z mięsa cielęcego, ale wersja amerykańska, drobiowa jest równie smaczna. Składniki 4 filety z kurczaka (po 150 g) 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki gotowanej 1 jajko mąka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozcinamy

R'n'G Kitchen
Riz en Couronne i Concombres au Beurre Julii Child 146

proste może być gotowanie. Nie można pominąć faktu, że była to w ogóle postać ciekawa, a przede wszystkim odważna. Dzięki swojemu samozaparciu stała się pierwszą kobietą, która ukończyła Le Cordon Bleu oraz była proaborcyjną aktywistką w kraju, gdzie najwięcej bomb wybuchło wysadzając kliniki aborcyjne. Obie te rzeczy wymagały nie lada odwagi.  Do tego jeszcze w jej książce kucharskiej każdy

Kryzysowa Książka Kucharska
C'est du Nanan... a to gratka dla łasuchów! 123

łasuch w swych cukrowych snach. W Nanan te marzenia się ziszczają. A wszystko to za sprawą prawdziwej cukrowej wróżki — Justyny Kawiak, która po ukończeniu najbardziej prestiżowej szkoły gastronomicznej La Cordon Bleu i licznych doświadczeniach w znamienitych restauracjach, postanowiła w końcu odczarować złą cukierniczą passę we Wrocławiu. Dlaczego w końcu? Ponieważ dotąd Wrocław od strony cukierniczej ciągle jeszcze jedną nogą był

Food Square
Kotlet szwajcarski babci Basi 199

łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Cordon Bleu … inaczej zwany kotletem szwajcarskim, ,można zrobić ze schabu, piersi kurczaka, filetów indyczych lub delikatnej cielęciny. Ale kwintesencją smaku jest nadzienie -na wpół stopiony żółty ser, wypływający po przekrojeniu

Pysznosci Babci Basi
Oryginalny sos winegret wg Aleex 162

Cooking z 1961) i programów kulinarnych (przede wszystkim The French Chef), dzięki którym spopularyzowała w USA francuską kuchnię. W 1951 roku, jako pierwsza kobieta, ukończyła prestiżową szkołę kucharską Le Cordon Bleu. W 1961 roku ukazała się jej bestsellerowa 743-stronicowa książka kucharska z przepisami na francuskie dania Mastering the Art of French Cooking, napisana wraz z dwiema przyjaciółkami, Simone Beck

W mojej kuchni
Boeuf Bourguignon 148

Child. Kobieta, która nie tylko zmieniła podejście ludzi do gotowania, ale uczyniła z niego sztukę. Weszła prawie siłą do środowiska opanowanego przez mężczyzn i ukończyła prestiżową, paryską szkołę Le Cordon Bleu. Spopularyzowała w Ameryce kuchnię francuską. Dzięki programowi „The Frech Chef” oraz książce „Mastering the Art of French Cooking” uczyniła ją bardziej przystępną i zrozumiałą. Żona nieprzytomnie zakochanego w niej

ladykitchen
Atelier Amaro - pierwsza gwiazdka Michelin w Polsce 153

sztućców Michelin i perfekcyjnej kuchni odznaczonej trzema gwiazdkami. Początki często gęsto są te same dla wielu osób - szkoła gastronomiczna. Najstarsza i najbardziej chyba znana na świecie to Le Cordon Bleu L'Art Culinaire . Już od 1895 roku uczy najlepszych szefów kuchni sztuki kulinarnej, w której profesjonalny kurs trwa 9 miesięcy. Inne szkoły z tradycjami to Ecole Ritz Escoffier de Gastronomie

Right Behind The Kitchen
Cordon bleu 168

fantastyczny smak - to danie ma w sobie wszystkie wspomniane zalety. Gwarantuje, że zachwyci niejedno podniebienie. Kluczem są wysokiej jakości składniki, które należy wykorzystać by mięso miało właściwy, bogaty smak ;) CORDON BLEU Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 8 plastrów sera typu emmentaler - 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej lub suszonej - mąka - bułka tarta - jajko - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Piersi przekrawamy wzdłuż

Życie zamknięte w smaku
Cordon bleu z kurczaka 71

Oryginalny Cordon bleu, zwany również kotletem szwajcarskim, to panierowany filet wieprzowy lub cielęcy nadziewany szynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym

Milion Smaków
Z MUSZELKAMI, BEZ KOLANEK 154

jednak wybrałam drobniejsze muszelki. Do czego? Do pysznej, tradycyjnej włoskiej zupy minestrone. Przepisów na tą zupę jest wiele, ja zrobiłam zupę bazując na przepisie z książki ZUPY, Le Cordon Bleu, wyd. Konemann. SKŁADNIKI 6 PORCJI 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana w kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone laski selera naciowego

KUCHARNIA
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 159

razu zapałałam do niej ogromną sympatią. Chyba po prostu uwiodła mnie historia, w której porzuca swoje brytyjskie życie i wyrusza do Francji, by tam uczyć się w sławetnym Le Cordon Bleu. Dorabia opiekując się dziećmi i pracuje w księgarni pełnej książek kucharskich. Czyż nie marzycie skrycie o takim życiu?Rachel Khoo to dla mnie takie połączenie Julii Child i Nigelli

W kuchni wieczorem
Zupa czosnkowa II 164

podstawie przepisu z książki "Le Cordon Bleu  - Zupy"Kolejna zupa czosnkowa, wyszła bardzo  delikatna, może nawet zbyt delikatna. Pod koniec gotowania dodałam dodatkowe 4 starte ząbki czosnku  - nadal nie była mocno czosnkowa. Dla miłośników niezbyt wyrazistych smaków - w sam raz. Mimo małej czosnkowatości  - zupę polecam, bo smaczna. A może to czosnek był delikatny? składniki ( 4 osoby

Stare Gary
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 167

orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii... Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo włoskie - pomysły na lasagne, ravioli, gnocchi, kolorowy makaron. Dzięki dokładnym ilustracjom przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia

Kraina Tysiąca Smaków