co na wielkanoc - 500 przepisów (strona:9/34)

Deser truskawkowy 111

naukowców najgorszy dzień w roku, zwany "Poniedziałkiem Melancholii".Przypada w trzeci poniedziałek stycznia. Zdążyliśmy zapomnieć o świętach, sylwestrze, wydaliśmy fortunę, a do wypłaty jeszcze trochę ;) do Wielkanocy i wiosny też ciągle daleko. I pogoda taka, że nic tylko kocyk i ciepła herbatka.Dla odmiany proponuję coś, co przypomina choć trochę smak lata :)Czytaj więcej

bistro mama
Lepki piernik wg Nigelli 147

musiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc dodawała do niego jedną warstwę biszkoptu. Czytaj więcej

bistro mama
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 159

karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci). "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej

Pasja Smaku
Biała kiełbasa parzona i opiekana w pikantnej marynacie 238

mnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY 142

zrobić dość dużo to i tak ucieka jako pierwszy. Jeszcze nigdy nikomu się nie znudził ani nie zbrzydł. No i gdy planujemy co robimy na święta (Boże Narodzenie, Wielkanoc) i na Sylwestra to on zajmuje zawsze pierwsze miejsce. To już nasza tradycja. Podobnie jak to, że zawsze kroi go młodsza kucharka (czyli jego fanka nr 1). Oczywiście w tym roku

Wypisz Wymaluj
Biała kiełbasa domowa 176

macie jakieś wątapliwości  – kupić, czy zrobić – mam nadzieję, że ten wpis je choć trochę rozwieje. Zrobienie kiełbasy, to naprawdę nic trudnego. Tym razem na Świeta Bożego Narodzenia, ale Wielkanoc mnie już nie zaskoczy. Gorąco polecam i życzę smacznego.  :)Skorzystałam z przepisu ze strony Wielkie Żarcie, z moimi zmianami.Wydrukuj przepisThe post Biała kiełbasa domowa appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Pasta z przepiórczych jajeczek pachnąca wędzoną papryką 134

Wielkanoc od zawsze kojarzyła mi się z jajkami, pewnie nie tylko mi, i jak tu przetrwać te święta gdy Syncio uczulony jest na jajka kurze??? postanowiłam wykorzystać te mniejszego gabarytu, prosto od przepiórki i przyrządzić z nich aromatyczną i kolorową pastę do pieczywa :) oto ona. Moja kolejna zaległość w publikacji. Święta mają to do siebie, że rozregulowują nie tylko pory

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bananowa manna 148

chwilowe deszcze :). To coś mi się wydaje, że małymi kroczkami zbliża się do nas wiosna, no mam taką dzieję. Choć zima potrafi zaskakiwać, ale choć ją lubię to Wielkanoc wolałabym zieloną :), to bardziej do niej pasuje. A dzisiaj mam więcej czasu na śniadanko, więc i taki wpis wam dzisiaj zaproponuję, a w nim moja kochana i pyszna manna. Dzisiaj

Moje pyszne gotowanie
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 139

Wielkanoc dostałam zestaw książek z przepisami, chwaliłam się tym jakiś czas temu :) Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje. A jest z czego wybierać :) Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto rozetkowe  z książki "Tradycyjne ciasta. Domowe wypieki" wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk w 2013 r. Książka jest wydana w formie sporego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy Piernik 361

rodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota

Made By Mom And Son
Dulces de Semana Santa 146

Wielkanoc w Hiszpanii pachnie cytryną i cynamonem. Zewsząd unoszą się wspaniałe zapachy, miasta przystrojone są kwiatami i jest niezwykle głośno, gdyż po ulicach spacerują bębniarze. Przez cały Wielki Tydzień czuć narastającą atmosferę Świąt. Większość prywatnych biznesów jest pozamykana na trzy spusty, a ludzie wychodzą na ulice. Jest gwarno i gorąco.Bębniarze na ulicach WalencjiKażdego wieczora podczas Semana Santa wychodziliśmy

Food Square
Leche frita (smażone mleko) 331

Deser szczególnie uwielbiany przez dzieci. Jest niczym smażony budyń obtoczony w cukrze. Zazwyczaj kupuje się go na ulicy i jada rękoma, oblizując przy tym palce - bardzo popularny widok przed Wielkanocą :).Składniki (na 12 kawałków):0,5 l pełnotłustego mleka4 jajka125 g cukru80 g mąki kukurydzianej (lub skrobi, którą polecam, wtedy są bardziej zwarte i zachowują kaształt; z powodzeniem można użyć

Food Square
Pestiños 144

zaś to, że smaży je się w oliwie z oliwek, nadaje im niepowtarzalny aromat. Tradycyjnie, po upieczeniu obtacza się je w cukrze lub miodzie. Polecam wykonać nie tylko przed Wielkanocą, ale także w innych okolicznościach. Są na prawdę pyszne!Składniki:250 ml oliwy z oliwek250 ml białego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne)1 laska cynamonuskórka z cytryny (w kawałku

Food Square
Mona de Pascua 183

misce przykrytej ściereczką. Miskę zostawiamy na około 2h w ciepłym miejscu.Wyrośnięte ciasto dzielimy na kilka części i formujemy Mony o różnych kształtach - wianki, kojarzące się z Wielkanocą zwierzęta, czy charakterystyczne zawijasy z ugotowanym uprzednio jajkiem. Na zdjęciach przedstawiam trzy tradycyjne kształty Mony ale niech poniesie Was fantazja :).Teraz istnieją dwa sposoby przygotowywania Mony do pieczenia:1. Uformowane Mony przykrywamy

Food Square
Mazurek jabłkowo-orzechowy 114

Święta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść.Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy.   Składniki na ciasto miodowe:-2 szklanki mąki-1/4 kostki margaryny-1 jajko-1/2 szklanki cukru-1 łyżka płynnego miodu-1 łyżka kwaśnej śmietany-1 łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowy  Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki.Potrzebne

Maminek kulinarny