Muffinki z czekoladą i jagodami kamczackimi na kremówce 180Pyszne muffinki na śmietance kremówce z kawałkami czekolady i jagodami kamczackimi. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag gorzkiej czekolady 50 ml oleju pół szklanki kaszy manny 200 ml śmietanki kremówki 30 % półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka jagód kamczackich(...)składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie ( świeże płuczemy i dokładnie osuszamy, a mrożonych nie musimy rozmrażać ) i dokładnie mieszamy łyżką. 2. Tak wykonane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia i suchego patyczka. 4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego
Izabelawkuchni
Krem szparagowy z zielonymi kluseczkami 187wlewam wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko, zostaną kawałki natki które do końca się nie rozdrobniły. Sok pietruszkowy dodaję do mąki, wbijam jajko, dodaję sól i mieszam. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaję jeszcze wody. Kluseczki robiłam przez specjalna praskę i moje ciasto może być lejące. W garnku zagotowuję litr wody i przecieram kluski. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia
wesoła kuchnia
Szpinakowe żabki 157mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i masło oraz szpinak. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wycinamy żabki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Następnie
słodki bratek
Kremowa carbonara ze szparagami 184Nie ukrywam, że makaron carbonara to moja słabość. Już publikowałem przepis na klasyczną carbonarę , ale tym razem, to będzie makaron z wiosennym twistem - kremowa carbonara ze
Kuchnia Łukasza
Sorbet truskawkowy 237Sorbet truskawkowy Lody sorbetowe to wspaniały pomysł na letni deser. Można je przygotować z owoców sezonowych- truskawek, malin lub cytrusów. Domowy sorbet truskawkowy idealnie sprawdzi się
Korniszonki
PARÓWKI W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 142Dziś Kochani przygotowałam dla Was przepis na szybką, pyszną przekąskę – zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych! Swoje ulubione, dobre jakościowo parówki usmażyłam w chrupiącym i delikatnie pikantnym cieście naleśnikowym. Do tego 2 ulubione sosy – jeden majonezowy z koperkiem i dymką, drugi klasyczny, pomidorowy. Wyszło przepyszne danie na kolację na ciepło albo podwieczorek! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dobrej(...)jogurt naturalny, koper, dymka, sól, pieprz, czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Parówki kroimy na pół, podgotowujemy. Wyciągamy z wody. Z mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia i przypraw robimy dość gęste ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na 10 minut a następnie obtaczamy w nim podgotowane parówki ( panierki ma być obficie! ). Smażymy dosłownie po minutce ( na złoto ) na mocno rozgrzanym oleju. Osuszamy na papierowym ręczniku
Ostra na Słodko
Ciasto Kinder Bueno 324kremem czekoladowym i równomiernie rozsmarowujemy. Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę nad parą wodną. Dodajemy łyżeczkę oleju. Dodałam koksowy. (Jeśli czekolada nadal nie będzie odpowiednio płynna dodajemy więcej oleju). Polewamy po cieście tworząc wzorki. Na koniec ułożyć czekoladki kinder bueno. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie
Kulinarne przygody
Sernik z musem czekoladowym 3231czekoladowym musem. Bardzo delikatny, wręcz aksamitny. Może tylko odrobinę zbyt słodki. Jak dla mnie najlepszy około 30-40 minut po wyjęciu z lodówki. Myślę, że to może być fajne ciasto aby uczcić dzisiejszy Dzień Matki Sernik: 1 kg sera na sernik (u mnie Piątnica z wiaderka) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (skondensowanego) 3 białka
Smaki Na Talerzu
Skarby natury. Rabarbar i jego właściwości 134Miesiącem inaugurującym sezon na rabarbar jest maj. Jest to roślina stanowiąca składnik wielu ciast, dżemów czy kompotów. Posiada smaczne łodygi, które obfitują w minerały i witaminy. Rabarbar, zwany inaczej rzewieniem często występuje w naszych ogrodach. Posiada on mocno kwaskowaty smak, który nie jest obcy chyba nikomu. Jego znanym od wieków działaniem jest działanie przeczyszczające. W tym celu najlepiej jest wykorzystać(...)minut – tyle roślina ta powinna spędzić w wysokiej temperaturze. Polecane przepisy z rabarbaru: Placek z morelami i rabarbarem pod bezą Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami Ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek Artykuł Skarby natury. Rabarbar i jego właściwości pochodzi z serwisu ProstePesto
ProstePesto.pl
CIECIERZYCOWE NALEŚNIKI Z OWOCAMI, JOGURTEM I MASŁEM ORZECHOWYM 183możemy kupić takie owoce jakie sobie tylko wymarzymy. 1 naleśnik – 130 kcal 2 naleśniki – 260 kcal 7 naleśników – 930 kcal 1 porcja (2 naleśniki + owoce z jogurtem) – 390 kcal ciasto naleśnikowe na 7 naleśników: szklanka mąki z ciecierzycy, ¾ szklanki napoju ryżowego, 2 jajka, ¼ szklanki wody, ¼ łyżeczki soli, łyżeczka czarnego sezamu, łyżeczka, rozgniecionej w moździerzu, gorczycy, łyżka oliwy z oliwek. dodatki(...)rozgniecioną w moździerzu gorczycę. Całość znów wymieszałam dokładnie trzepaczką, żeby nie było grudek i odczekałam 15 minut. Następnie przeszłam do etapu smażenia. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylałam taką ilość ciasta, która była mi potrzebna, żeby cienką warstwą pokryć całą powierzchnię patelni. Smażyłam jedną stronę do momentu, kiedy brzegi naleśnika były już wyraźnie przypieczone i w tym momencie przekładałam na drugą
Looking for Cooking
Stripsy a’la kfc 146wszystkie przyprawy, wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty mieszanką przypraw. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc, aby mięso przeszło smakiem. CIASTO: 1 płaska łyżeczka soli 2 jajka płaska łyżeczka papryczki chilli 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 1 czubata szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka Jajka zmiksować z mlekiem i przyprawami, dodać(...)przesianą mąkę i zmiksować do połączenia składników. Mięso dokładnie obtaczać w cieście. DO OBTOCZENIA: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej olej do smażenia Mąki wymieszać w dużym pojemniku plastikowym. Obtoczone w cieśnie kawałki mięsa przekładać za pomocą szczypiec/widelca do pojemnika z mąką i potrząsać, aż mąka oblepi cały kawałek mięsa. Smażyć w głębokim oleju partiami
dom-agi.pl
Surówka z młodej kapusty 146Jestem wielką fanką surówek. Może nie być ziemniaczków, ryżu, makaronu, kaszy, ale jak nie ma surówki to już gorzej. Na ryneczku zlądowała młoda kapusta, więc najwyższy
Emskie Smaki
Młoda kapusta z koperkiem - wegetariańska 176Przyszła wiosna więc czas na wiosenne standardy. Młoda kapusta z koperkiem jako dodatek do młodych ziemniaków i sosu z polędwiczki sprawdza się idealnie. Debiut w mojej
Emskie Smaki
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, BEZ WYRABIANIA, Z GARA 230miski dodajemy pozostałe składniki, tj. wszystkie mąki oraz sól. Całość mieszamy, nie wyrabiamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 12h, max 18h. Po 2h wyrastania: po 13h: Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i kilkukrotnie zagniatamy ciasto do środka. Formujemy w kształcie bochenka chleba i przekładamy do naczynia zbliżonego kształtem do tego w jakim będziemy piekli nasz chleb, wyłożonego
Smaczne Zdrowe
Kokosowe bułki bez glutenu i nabiału 283ciepłą wodą i odstawiam na kilka minut. Następnie blenduję. Dodaję jajka oraz ocet i mieszam. Dodaję sypkie składniki. Dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 9 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp
Saganek