ciasto - 164325 przepisów (strona:5539/10955)

Ciasteczka na zakwasie z bakaliami bez cukru 180

szklanki sezamu, słonecznika, orzechów i dyni Dobrej jakości bakalie znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl . 1. Całość wymieszać dokładnie dłonią. Podzielić na połowę. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ciasto w blaszkach na 4 do 6 godzin (można zostawić nawet na cały dzień). Po czasie ponownego wyrastania piec w 220-230 C. przez

Apetyczna babeczka
Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami + film 242

serową zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy warstwę biszkoptów. Na ciastka wlewamy jeszcze ciepłą ale nie gorącą masę i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 700 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki(...)lekko stężała. Odsączone z syropu połówki brzoskwiń kroimy na mniejsze kawałki a następnie układamy na wierzchu ciasta. Lekko tężejącą galaretkę wlewamy na brzoskwinie. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.   Artykuł Sernik gotowany z galaretką i brzoskwiniami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ciasto czekoladowe 186

Ciasto mocno czekoladowe. Myślę,że na wielkanocnym stole w ducie z kawą może z powodzeniem zagościć.. Zachęcam do użycia czekolady dobrej jakości to zdecydowanie poprawia jego smak.Składniki 250 g czekolady 250 g masła 300 g mąki 150 ml mleka 3/4 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki kakao 2-3 łyżki rumu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody … Czytaj(...)dalej Ciasto czekoladowe

gotuj ze mną
Zapach wiosny w powietrzu i jej smak na talerzu 197

łyżki mąki, mieszamy delikatnie, już tylko przy pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie(...)babka nam nie popękała. Uwagi: Jeśli nie mamy foremki na babkę, możemy ją również upiec w tortownicy o szerokości 26cm, w takiej wersji jeśli chcemy mieć ładne paski, nakładamy ciasto naprzemiennie (po 2 łyżki jasnej i 2 łyżki ciemnej masy) na środku tortownicy, pozwalając mu się swobodnie rozpływać do brzegów formy. Poniżej przepis na pasiastą babkę w wersji do wydruku

KulinarneImpresje.pl
Warzywne „potworki”, czyli warzywa w cieście naleśnikowym, smażone w głębokim tłuszczu 226

Lubię smażone warzywa. Najpierw zanurzam je w cieście.   Potem obsmażam jak pączki w głębokim tłuszczu. Są al dente w środku, z delikatną skórką na wierzchu. Niestety nie są wdzięcznym obiektem fotograficznym, ale za to są bardzo smaczne. Składniki: połowę kalafiora brokuł 250 g malutkich pieczarek 130 g mąki pszennej 200 ml gęstej śmietany (18 %) 200 ml mleka 3 jajka(...)ubiłam w mikserze na gładką masę. Ubiłam białka na sztywną pianę, dodałam do masy i wymieszałam szpatułką. W rondlu zagrzałam olej. Różyczki warzyw i pieczarki zanurzałam po kolei w cieście. Potem przekładałam na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Smażyłam jak pączki na średnim ogniu. Przewracałam na drugą stronę i jak już nabrały złocistego koloru, wykładałam na ręcznik papierowy rozłożony na tacy

Kuchnia u Krysi
Ciasto Rafaello bez pieczenia 197

Ciasto idealne dla wielbicieli kokosa. Dodatkowym atutem jest prostota jego wykonania oraz brak konieczności użycie piekarnika :) Polecam  Składniki: * herbatniki 450 g * 200 g miękkiego masła * 200 g wiórek kokosowych * 1 l mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki mąki ziemnaczanej * 1 szklanka cukru * 1 cukier waniliowy * 2 żółtka * łyżeczka naturalnego olejki z migdałów ( opcjonalnie) Przygotowanie: Do garnuszka wlewam półtorej(...)miksujemy do połączenia składników. Blaszkę do pieczenia 30 x 25 wyłożyłam papierem do pieczenia. układam warstwo herbatniki i masę otrzymując trzy warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Na koniec ciasto posypuje pozostałymi wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki minimum na 3 godziny. (Ja wstawiam na całą noc). Smacznego !           Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz

Kulinarne przygody
Poduszkowiec 367

końcu po długich przymiarkach mam i ja. Ciasto poduszkowiec to szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto. Długo się wahałam przed upieczeniem go bo miałam obawy czy ser nie opadnie. Ale wyszło super. Następnym razem dam więcej sera. Inspiracją był przepis znaleziony w internecie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka nasączona sokiem z czerwonych pomarańczy 189

Delikatne i puszyste ciasto na kefirze i oleju postanowiłam nasączyć super słodkim sokiem z czerwonych pomarańczy. To był bardzo dobry pomysł. Babka jest przyjemnie wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. Na formę o średnicy około 19 cm: 200 g mąki pszennej 70 g cukru trzcinowego łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko skórka starta z całej sparzonej pomarańczy(...)całej czerwonej pomarańczy Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do natłuszczonej formy (lub silikonowej) nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzoną babkę nakłuwamy patyczkiem i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy sokiem z pomarańczy. Smacznego :) Artykuł

Mienta blog
Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake 137937

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na jeden z najlepszych serników jaki jadłam :)  Mowa o serniku japońskim znanym w świecie pod nazwą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Czekoladowe cupcakes 203

dużo czekolady. Dodaje mnóstwo pozytywnej energii i niestety też kalorii, ale przecież warto czasem pogrzeszyć Cupcakes są proste w wykonaniu, a kluczem do udanego kremu jest odpowiednie ubicie masła. Ciasto samo w sobie jest proste i standardowe dla tego typy wypieków. Składniki: 150 g mąki pszennej 110 g masła 2 jajka 110 g drobnego cukru do wypieków 25 g kakao(...)tego jajka, cały czas mieszając mikserem całość. Do tej masy następnie dodajemy przesiane suche składniki, mleko oraz śmietanę kremówkę i wszystko łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto wykładamy do każdej formy. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy i ostawiamy do wystudzenia na kratce. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Śmietanę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Cebulaki drożdżowe 207

następnie smażymy na oliwie przez kilka minut aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże kruszymy i mieszamy z letnim mlekiem. Wlewamy do przesianej mąki i solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy je na 5-6 kawałków. Każdy kawałek rozciągamy palcami tak, aby powstał okrągły

Qchnia po prostu
Tort urodzinowy dla dziewczynki 310

dodaję mąkę i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, natomiast boków niczym nie zabezpieczam, ani nie smaruję. Użyłam małej tortownicy, dlatego biszkopt piekłam partiami. Najpierw 2/3 ciasta włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu tortownicę rzucam z wysokości około 30 cm. Następnie upiekłam resztę ciasta, czas pieczenia około

Kuchnia co dnia
Orzechowa delicja 588

Ciasto bardzo podobne do kory orzechowej tudzież kory dębu, jednak ciasta te różnią się masami, w tym znajdziemy kajmak i kawę - połączenie obłędne oraz słone krakersy. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Pietruszkowe drożdżowe 217

Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Przygotować kruszonkę: dobrze ugnieść / rozcierać w dłoniach wszystkie składniki aż całość zacznie się do siebie kleić. pokruszyć w granulki. Ciasto drożdżowe podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wkłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie posypać ciasto

Ukojenie Podniebienia
Fasolowe brownie 196

gorącą wodą, pozostawić na 20 minut, żeby zmiękły. Fasolę osączyć z zalewy.  Wszystkie składniki, oprócz migdałów, umieścić w misie blendera, zmiksować na jednolitą masę. Na koniec wmieszać migdały. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (15x25cm lub 20x20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Przed podaniem można oprószyć kakao lub polać czekoladową polewą. Smacznego! *dodałam(...)migdały grubo mielone, dzięki czemu w cieście są chrupiące kawałki orzechów

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania