TARTALETKI Z OWOCAMI I KREMEM ŚMIETANOWYM 299masło, które najlepiej posiekać teraz nożem, następnie dodajemy żółtka oraz wodę, całość zagniatamy , formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy np. przez folię spożywczą i wycinamy koła, trochę większe niż foremki na tartaletki, następnie wylepiamy ciastem foremki( foremki wcześniej trzeba wysmarować masłem) i dziurkujemy je widelcem tak przygotowane foremki wkładamy
Słodkie zapomnienie
SZYBKIE CIASTO NA MAŚLANCE Z JAGODAMI 280cukier, mieszamy odstawiamy w drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki czyli maślankę, olej, jajka i sok z cytryny mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy tylko do połączenia składników ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 20x24 lub tortownica 22-23cm) na wierzchy wysypujemy jagody ciasto pieczemy 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym
Słodkie zapomnienie
CIASTO PIERNIKOWO-PORZECZKOWE Z KREMEM 173jednym żółtku nie przerywając miksowania na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika, całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera ciasto przekładamy do formy (25x35cm lub 22x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowy studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Krem(...)już wspomniałam go zabrakło dlatego zrobiłam warstwę z bitą śmietaną zamiast warstwą kremu budyniowego, tak naprawdę ta śmietana nadała lekkości), którą przykrywamy drugim blatem biszkoptu na wierzchu ciasta rozsmarowujemy polewę czekoladową, którą dodatkowo możemy ozdobić np. perełkami itp. Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-piernikowo-porzeczkowe,przepisy-biszkopty-przepis,233750.html
Słodkie zapomnienie
MAZUREK DAKTYLOWY 190łyżka whiskey ( pominęłam) starta skórka z ½ pomarańczy/cytryny Wykonanie: masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, mieszamy około 30 sekund, następnie wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli, mieszamy , z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut schłodzonym ciastem wylepiamy formę np. w kształcie jajka lub do tarty, nakłuwamy je widelcem, pieczemy do lekkiego zarumienienia około
Słodkie zapomnienie
BROWNIES KAWOWE 235mieszamy masę przekładamy do formy (17x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do "suchego" patyczka tzn. może być oblepiony ciastem ale nie może być na nim widać śladów surowego ciasta. Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/kawowe-brownies
Słodkie zapomnienie
SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA OLEJU 346szklanka cukru ½ szklanki oleju np. rzepakowego 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 250g truskawek przekrojonych na pół dodatkowo cukier puder do obsypania gotowego ciasta Wykonanie: jajka miksujemy z cukrem ,aż uzyskamy puszystą i jasną masę ( miksujemy około 5 minut) do masy jajecznej powolutku wlewamy olej, cały czas miksując, na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną(...)wykładamy do formy 21x28cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki truskawek ( ścięciem ku górze) pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170˚C gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Źródło:http://www.mniammniam.com/Ciasto_z_owocami_na_oleju-8646p.html
Słodkie zapomnienie
Wigilijne gwiazdki z pieczarkami 301Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz do smaku sezam do posypania *** Pieczarki myjemy(...)razem smażymy kilka minut – do odparowania wody. Dokładamy masło oraz przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Jeszcze chwilę dusimy, po czym odstawiamy do ostygnięcia *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy za pomocą foremek kształty gwiazdek. Na środku gwiazdki układamy porcję pieczarek, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi delikatnie sklejamy *** *** Gotowe gwiazdki układamy na wyłożonej papierem
Blog z Apetytem
Piernik z nerkowcami 201pachnący mocno nadchodzącymi Świętami. W domu unosi się zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni(...)dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane nerkowce i powidła śliwkowe. Masą wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki – u mnie wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem i dowolnymi bakaliami. Piekę w temp. 180 C przez
Zasmakuj Kuchni
BABECZKI KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 244łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by się
Ola la LCHF
PYSZNE RAFFAELLO Z ADWOKATEM 194cukru waniliowego upiec 2 sztuki WYKONANIE: Ubić białka, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Na końcu dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 25 min. w temp. 180* CIASTO KOKOSOWE: SKŁADNIKI: 5 białek 20dag wiórków kokosowych 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka prszku do pieczenia WYKONANIE: Ubić pianę z białek, dodać(...)rozpuścić w 4-5 łyżkach wody. Śmietanę ubić ze śnieżką dodać adwokat ,pokruszone biszkopty, oraz wiórka kokosowe, a na końcu żelatynę oraz czekoladę. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - 1/2 masy nr 1 - ciasto kokosowe - 1/2 masy nr 2 - biszkopt - masa nr 2 - górę posypać kokosem
Dziś Ja gotuje
Ciasto serowo-kawowe bez pieczenia 450Podaje przepis na pyszne ciasto, nasączone espresso, z kawałkami czekolady w masie serowej. Ciasto jest na biszkoptach do tiramisu. Jest niezwykle proste, a co najważniejsze pyszne! Szklanka to 250 ml brytfanna prostokątna, jaką chcecie. Składniki 2 opakowania biszkoptów do tiramisu lub więcej.To zależy ile opakowanie ma rzędów biszkoptów ;-) ok.30 ml espresso lub mocnej kawy 500 g twarogu z wiaderka
Z Kuchni Do Kuchni
Tarta żurawinowa z bezą 190Pięknie prezentujące się, zimowe ciasto z żurawiną. Kwaśne owoce są świetnym dodatkiem, który równoważy słodkość bezy. Tarta idealna do porannej kawy lub jako ciasto deserowe na niedzielne spotkanie. Wasi goście z pewnością będą zachwyceni jej wyglądem i smakiem. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinka
Świąteczny torcik bezowy 235Zawsze staram się, by na świątecznym stole oprócz ciast krojonych w kostkę, stanął także jakiś tort. Bo torty to klasyka, to królowie wśród ciast. Nie musi być to tort ważący 4 kg, zamówiony z cukierni, czy dopieszczony wcześniejszego dnia, gdy mamy wiele innych obowiązków w ferworze przygotowań świątecznych. Może być to nieduży torcik, wykonany w bardzo prosty sposób - z domowych
Poezja Smaków - blog kulinarny
Najlepsze purée z dyni. Po co dodawać purée z dyni do wypieków? 186przypadnie do gustu, to żaden problemem, ponieważ purée możemy przygotować z każdej dostępnej odmiany, oczywiście jadalnej. Zapytacie pewnie, po co sobie utrudniać życie i dodawać purée z dyni do ciast? Bo o tym, że może być bazą pysznej zupy czy sosu na pewno wiecie Otóż przede wszystkim poprawia walory smakowe, ciasta są bardziej wilgotne, miękkie i aromatyczne, wzbogaca również
Fitsweet.me
Gryczane bliny z łososiem 219młynka do kawy. Mąkę gryczaną łączymy z pszenną oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy bliny z łyżki stołowej ciasta. Smażymy z obydwu stron. Podajemy od razu z kleksem jogurtu i kawałkiem wędzonego łososia
MamaOskarka