Bardzo puszysty sernik 239Bardzo puszysty sernik to przepis na sernik po japońsku – nie jest to tradycyjny polski przepis, ale czasem warto urozmaicić tradycję o coś innowacyjnego. Ciasto mnie całkowicie zaskoczyło. Spodziewałam się typowego polskiego sernika z wyczuwalnym smakiem sera, lecz okazał się delikatny i mało słodki, a do tego bardzo puszysty. Pamiętajcie, by wszystkie składniki były w... Więcej The post Bardzo puszysty
Magiczny Garnek
Tortille z kurczakiem i awokado 286Kochani jako jedno z nielicznych mieliśmy możliwość spróbować nowości, która niebawem pojawi się w sprzedaży – Majonez Kielecki Lekki . W swoim składzie ma zredukowaną o 30
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z orzechami 198stali czytelnicy, pewnie już zdążyli zauważyć, że gryka jest nr 1 w mojej diecie. Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas na wykorzystanie jej w cieście.☝ Skupisko najlepszych składników-kasza, orzechy, kakao. Czego można chcieć więcej. 😊 Kasza sprawia, że ciasto jest cięższe, bardziej sycące i może dłużej postać, zachowując swoją świeżość. Ja nie przepadam za słodkim
Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżowe kocie oczka 195śmietaną rozcieramy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 5 minut, żeby zaczęły pracować. Do mąki dodajemy żółtko, pokrojoną margarynę/masło, cukier puder i drożdże ze śmietaną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, żeby łatwiej nam się z nim pracowało. Rozwałkowujemy niezbyt cienko
PatiGotuje
Babka z płatkami czekolady 198Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie jednolita masa. Kolejno dodawać po jednym jajku i miksować, aż składniki się połączą. Następnie do ciasta stopniowo dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać wierzch
Moje domowe kucharzenie
Torcik Gruszkowa finezja 214Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier(...)Poncz: 1łyżka kawy rozpuszczalnej 75ml Amaretto 1/3 szklanki wrzącej wody Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć
Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczona owsianka z owocami – szybkie ciasto owsiane 347innym i zawsze pysznym. A ta pieczona owsianka nie ma sobie równych! Zróbcie ją na śniadanie, albo na deser – tak podana owsianka świetnie sprawdzi się w roli naprawdę zdrowego ciasta. Jeśli upieczecie ją z certyfikowanych płatków owsianych będzie też całkowicie bezglutenowa. W liście składników podałam zamienne składniki dla wegan i alergików – bo nic nie stoi na przeszkodzie żeby(...)prostokątna forma 16/27cm. W większej blaszce owsianka wyschnie i będzie zdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Karo in the Kitchen
Ciasto na białkach z gorzką czekoladą 199Jeśli macie nadmiar białek ( ja zazwyczaj mrożę je w pojemniczkach) to możecie wykorzystać je do przygotowania fajnego i szybkiego ciasta. Dodatek gorzkiej czekolady dodaje jej fajnego wytrawnego charakteru :) Składniki: - 160 g masła - 6 białek - 130 g cukru - 200 g mąki pszennej - sok z 1/2 cytryny - 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywno(...)Następnie wlewamy przestudzone masło i sok z cytryny. Gdy składniki się połączą porcjami wsypujemy mąkę oraz posiekaną czekoladę. Keksówkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 C około 50 minut
Zainspirowana w kuchni
Tort tiramisu 459Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka nadal ubijając. Mąkę pszenna i ziemniaczaną przesiać i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C. Gdy biszkopt wystygnie przekroić
The Sweet Damsel
Szarlotka sypana bez jajek 213taka zwykła bo bez jajek. Zaskoczeni ? Musicie koniecznie wypróbować ten przepis bo jej pieczenie to taka sama przyjemność jak jedzenie :) Przepis wypróbowany kilkadziesiąt razy i za każdym razem ciasto wychodzi wspaniale :) Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 2 płaksie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek cynamon 3/4 kostki masła Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, cukier(...)wierzch zetrzyj równomiernie bardzo mocno schłodzone lub wręcz zmrożone masło- w czasie pieczenia musi ono równomiernie przesiąknąć przez wszystkie warstwy i razem z sokiem wydzielonym przez jabłka scalić ciasto. Piecz ok. 1 godzinę w temp. 180. Smacznego
Słodka Strefa
KOLOROWY ŚMIETANOWIEC 189Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki na biszkopt: 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 2 łyżki kakao ¼ szklanka wody 2 szklanki mąki 3 jaja 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy(...)wrzątkiem, rozpuścić, wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce
Słodki Zakątek
BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI 213Wszystko razem dokładnie miksujemy. Całość wylewamy do kwadratowej formy o wymiarach ok 20cm. Wierzch posypujemy płatkami startej czekolady. Pieczemy ok 30 minut w 180 o C. Studzimy w formie. Ciasto dekorujemy orzechami. Smacznego! Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która
Słodki Zakątek
Szybkie ciasto z mrozonymi owocami z mieszanki kompotowej 267robicie z mrożonymi owocami np mieszanką kompotową? Wiem, powiecie gotujecie kompot. Ale jeśli akurat kompotu nie chcecie? Może jakieś ciasto? Ja tak właśnie zrobiłam i upiekłam szybkie i bardzo smaczne ciasto. Z dodatkiem ciasteczek amaretti, które swoją chrupkością dodały smaku i efektu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kostka z dyni z czekoladą 199wszystko na lśniącą masę. Na koniec dodałam spirytus, wymieszałam, wystudziłam. Na schłodzoną masę dyniową wyłożyłam chłodną polewę, wyrównałam i ponownie włożyłam do lodówki na kolejne 2 godziny. Potem pokroiłam ciasto w kwadraty. Smacznego. Przepis Ally "Podróże małe
Moje Małe Czarowanie
Szarlotka pod croissantem 260Cukier trzcinowy 1 szklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki. Następnie(...)dodać jabłka, cukier i jajka rozbełtane w mleku. Wymieszać raz jeszcze aby nie było śladów suchej mąki. Przełożyć do przygotowanej formy, przykryć ciastem croissant i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchnia