Kandyzowane plasterki cytrusów 170Kandyzowane plasterki cytrusowe są idealnym dodatkiem do praktycznie każdego ciasta,:mazurków, serników, babek, brownie itd. Nie dość, że pięknie wyglądają, są tym samym zdrową dekoracją to dodają ciastu przepysznego aromatu. Przechowywane w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym słoiku mogą stać kilka miesięcy. Trzeba się z nimi obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami ( tu znajdziecie przepis ), ale naprawdę warto poświęcić
greenscarf
Najprostsza baba drożdżowa 187całość. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił swoją objętość (jeśli nie macie czasu możecie nagrzać piekarnik do 50 st. C i tam umieścić zaczyn) . Ciasto 3,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka mleka (lub wody w wersji bez laktozy) pół szklanki cukru 100 g margaryny garść rodzynek garść suszonej żurawiny Rodzynki i żurawinę zalewamy(...)studzimy. Do miski z zaczynem dodajemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i rodzynki całość starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Formę na babkę oprószamy mąką i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pieczemy ok 35 minut w temp
Cynamonowe szczęście
Cynamonek 173Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Wykonanie: Mleko, margarynę i cukier zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać resztę składników, zmiksować i na końcu dodać powidła i starannie wymieszać. Ciasto wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Wykonanie polewy: Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto
Tradycyjna Kuchnia
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 221Mąkę tortową wymieszać z budyniem , kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej, stopniowo w trzech turach, mieszając delikatnie do połączenia, tak aby nie utracić puszystości ciasta. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowy
Wanilia i Kardamon
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 200kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA
Ostra na Słodko
Puszysta, delikatna, wilgotna babka cytrynowa na oleju 217oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywno. Następnie, ciągle ubijając dodawaj partiami cukier. Kolejno po 1 żółtku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i sok z cytryny. Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C prez ok. 45-50 minut, do tzw."suchego patyczka". Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
CookYourself
Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa 250Pewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Majonez jest w ogóle nie wyczuwalny, więc nie jemy słodkiego wypieku z dodatkiem sałatkowym, tak więc nie pozostaje nam nic innego jak polecić
Kuchenne Wariacje
Babka majonezowa 627prawdziwych świąt Wielkanocnych bez babki wielkanocnej. Polecam babkę majonezową. Mimo, że dziwnie brzmi połączenie ciasta i majonezu to zróbcie ją bez obaw . Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża. BABKA MAJONEZOWA Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki
Bon appetit mon amie
Buraczana babka wielkanocna 180Pyszne ciasto na świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty, a babka udaje się zawsze. Składniki: Buraczki ćwikłowe ugotowane starte 2 szklanki Mąka pszenna 2 szklanki Cukier trzcinowy 1 ½ szklanki Jajka 4 szt. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki musli ½ szklanki Cukier puder do posypki Wiórki kokosowe do formy Tłuszcz do formy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę z proszkiem(...)pieczenia, buraczki i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać musli i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z kominem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchnia
Chlebek bananowy Sophie Dahl 308Klasyczne ciasto bananowe Sophie Dahl- proste,bez dodatków. Banana bread wzbogacić o ulubione bakalie, czekoladę czy orzechy jednak sam smakuje mi najbardziej. Świetnie się sprawdza jako śniadanie a jakby (nie wiem jakim cudem ale...) zdarzyło się Wam, że sczerstwieje można obtoczyć go w jajku i usmażyć na maśle - polecam jest pyyyycha Banana Bread - klasyczne ciasto bananowe Składniki
sierotka maRysia w kuchni
Kakaowa rolada bez pieczenia 293dobie ładnych i wykwintnych ciast, raczej mało kto pamięta o starym poczciwym bloku czekoladowym czy waflach przekładanych kajmakiem lub kakaową masą. Dlatego dzisiaj pomysł na coś pomiędzy blokiem czekoladowym a andrutem z kakaową masą. Zapraszamy na naprawdę dobrą a przy okazji ładną roladę, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. :) Jest to deser fantastyczny także dlatego, że końcowy smak, zależy(...)starając się pokryć nią równomiernie cały arkusz. Z krótszych stron zostawiamy ok. 2 cm wolnej powierzchni. Zwijamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto stężało. Kroimy bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Kuchnia od dwojga
Babka z marcepanem i żurawiną 193pieczenia, naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników. 2. Żurawinę możemy posiekać na mniejsze kawałki. Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki dodajemy do ciasta i mieszamy. 3. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (u mnie babka piekła się jakieś 5 minut dłużej
kruche babeczki
Mini mazurki pomarańczowe 212Pyszne, kolorowe, słodkie mini mazurki z ciasta kruchego na bazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na świąteczny stół :) Wyglądaj pięknie, szkoda je jeść smakują wyśmienicie :) Składniki Ciasto · 300g mąki orkiszowej · 150 g masła · 150 g cukru pudru
Kulinarne pyszności Molki
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 290babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm). 9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki(...)masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na trzy razy, czyli po pół szklanki i łączymy ją z żółtkami za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową. Ciasto przelewamy do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 do 35 minut (do suchego patyczka). Otwieramy drzwiczki i przez 10 minut pozwalamy
Poezja Smaków - blog kulinarny
Jeżynowa babka z melisą 299dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki odkroję do środka ciasta. Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam
wesoła kuchnia