ciasto - 164325 przepisów (strona:5537/10955)

Kandyzowane plasterki cytrusów 170

Kandyzowane plasterki cytrusowe są idealnym dodatkiem do praktycznie każdego ciasta,:mazurków, serników, babek, brownie itd. Nie dość, że pięknie wyglądają, są tym samym zdrową dekoracją to dodają ciastu przepysznego aromatu. Przechowywane w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym słoiku mogą stać kilka miesięcy. Trzeba się z nimi obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami ( tu znajdziecie przepis ), ale naprawdę warto poświęcić

greenscarf
Najprostsza baba drożdżowa 187

całość. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił swoją objętość (jeśli nie macie czasu możecie nagrzać piekarnik do 50 st. C i tam umieścić zaczyn) .  Ciasto 3,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek szklanka mleka (lub wody w wersji bez laktozy) pół szklanki cukru 100 g margaryny garść rodzynek garść suszonej żurawiny Rodzynki i żurawinę zalewamy(...)studzimy. Do miski z zaczynem dodajemy mąkę, cukier, żółtka, margarynę i rodzynki całość starannie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Formę na babkę oprószamy mąką i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Pieczemy ok 35 minut w temp

Cynamonowe szczęście
Cynamonek 173

Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Wykonanie: Mleko, margarynę i cukier zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać resztę składników, zmiksować i na końcu dodać powidła i starannie wymieszać. Ciasto wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Wykonanie polewy: Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 221

Mąkę tortową wymieszać z budyniem , kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej, stopniowo w trzech turach, mieszając delikatnie do połączenia, tak aby nie utracić puszystości ciasta. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowy

Wanilia i Kardamon
SERNIK AMARETTO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ – BEZ PIECZENIA! 200

kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA

Ostra na Słodko
Puszysta, delikatna, wilgotna babka cytrynowa na oleju 217

oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywno. Następnie, ciągle ubijając dodawaj partiami cukier. Kolejno po 1 żółtku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i sok z cytryny. Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C prez ok. 45-50 minut, do tzw."suchego patyczka". Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
Bezglutenowa cytrynowa babka majonezowa 250

Pewnie nieraz tak jak my zastanawialiście się, jak można jeść słodkie ciasto z dodatkiem majonezu? Otóż da się :) Majonez zastępuje nam w wypiekach tłuszcz, a dodatkowo dzięki niemu ciasto jest wilgotne. Majonez jest w ogóle nie wyczuwalny, więc nie jemy słodkiego wypieku z dodatkiem sałatkowym, tak więc nie pozostaje nam nic innego jak polecić

Kuchenne Wariacje
Babka majonezowa 627

prawdziwych świąt Wielkanocnych bez babki wielkanocnej. Polecam babkę majonezową. Mimo, że dziwnie brzmi połączenie ciasta i majonezu to zróbcie ją bez obaw . Majonezu w niej nie czuć, a nadaje on ciastu wilgoci i sprawia,że jest dłużej świeża. BABKA MAJONEZOWA Składniki: 4 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki

Bon appetit mon amie
Buraczana babka wielkanocna 180

Pyszne ciasto na świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty, a babka udaje się zawsze. Składniki: Buraczki ćwikłowe ugotowane starte 2 szklanki Mąka pszenna 2 szklanki Cukier trzcinowy 1 ½ szklanki Jajka 4 szt. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki musli ½ szklanki Cukier puder do posypki Wiórki kokosowe do formy Tłuszcz do formy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę z proszkiem(...)pieczenia, buraczki i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać musli i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z kominem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek bananowy Sophie Dahl 308

Klasyczne ciasto bananowe Sophie Dahl- proste,bez dodatków. Banana bread wzbogacić o ulubione bakalie, czekoladę czy orzechy jednak sam smakuje mi najbardziej. Świetnie się sprawdza jako śniadanie a jakby (nie wiem jakim cudem ale...) zdarzyło się Wam, że sczerstwieje można obtoczyć go w jajku i usmażyć na maśle - polecam jest pyyyycha Banana Bread - klasyczne ciasto bananowe Składniki

sierotka maRysia w kuchni
Kakaowa rolada bez pieczenia 293

dobie ładnych i wykwintnych ciast, raczej mało kto pamięta o starym poczciwym bloku czekoladowym czy waflach przekładanych kajmakiem lub kakaową masą. Dlatego dzisiaj pomysł na coś pomiędzy blokiem czekoladowym a andrutem z kakaową masą. Zapraszamy na naprawdę dobrą a przy okazji ładną roladę, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. :) Jest to deser fantastyczny także dlatego, że końcowy smak, zależy(...)starając się pokryć nią równomiernie cały arkusz. Z krótszych stron zostawiamy ok. 2 cm wolnej powierzchni. Zwijamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto stężało. Kroimy bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Babka z marcepanem i żurawiną 193

pieczenia, naprzemiennie z mlekiem. Miksujemy do połączenia się składników.  2. Żurawinę możemy posiekać na mniejsze kawałki. Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach. Oba składniki dodajemy do ciasta i mieszamy.  3. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 60 minut (u mnie babka piekła się jakieś 5 minut dłużej

kruche babeczki
Mini mazurki pomarańczowe 212

Pyszne, kolorowe, słodkie mini mazurki z ciasta kruchego na bazie mąki orkiszowej. Wypełnione pysznym musem pomarańczowym udekorowane bezą. Mini mazurkami pomarańczowymi możemy zrobić dekorację wielkanocną na świąteczny stół :) Wyglądaj pięknie, szkoda je jeść smakują wyśmienicie :) Składniki Ciasto · 300g mąki orkiszowej · 150 g masła · 150 g cukru pudru

Kulinarne pyszności Molki
Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. 290

babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.  Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm).  9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka niepełna szklanka cukru pudru skórka otarta z cytryny Składniki(...)masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia na trzy razy, czyli po pół szklanki i łączymy ją z żółtkami za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową.   Ciasto przelewamy do posmarowanej masłem i omączonej foremki i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 do 35 minut (do suchego patyczka). Otwieramy drzwiczki i przez 10 minut pozwalamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jeżynowa babka z melisą 299

dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki odkroję do środka ciasta. Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania