Pierogi z jeżynami 282Pierogi nadziewane słodkim twarożkiem z aromatycznymi jeżynami. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną. CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju NADZIENIE: 200g twarogu półtłustego 4 łyżki cukru 1 1/2 szklanki jeżyn Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, olej i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie. Twaróg(...)rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3min od wypłynięcia. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle , Wykorzystanie żółtek Tagged: jeżyny , twaróg
https:KKuchniaMniam
Proste rogaliki drożdżowe 224ROGALIKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM MAM DLA WAS DZISIAJ,PROSTE DO ZROBIENIA ROGALIKI, DO KTÓRYCH DROŻDŻE TYLKO KRUSZYMY DO CIASTA-WIĘC NA PRAWDĘ PROSTE A ZA TO BARDZO PYSZNE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU SKŁADNIKI: 50 dag.mąki 1/2 kostki drożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej(...)porzeczki (żeby nie były mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły kształt nożem albo radełkiem rozcinamy ciasto na trójkąty każdy trójkąt smarujemy dżemem do tego oczywiście przyda się pomocnik i zawijamy nasze rogaliki zaczynając od szerszej strony układamy
Swojskie jedzonko
Ślimaczki z ciasta francuskiego i parówek 563ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I PARÓWEK KIEDYŚ GDZIEŚ W INTERNECIE WIDZIAŁAM ICH ZDJĘCIE, ALE JAKOŚ NIE BYŁO WCZEŚNIEJ OKAZJI ŻEBY JE ZROBIĆ, WCZORAJ ZROBIŁAM JE NA MOJE URODZINY I OKAZAŁY SIĘ STRZAŁEM W DZIESIĄTKĘ ZNIKNĘŁY ZE STOŁU BŁYSKAWICZNIE I BYŁY NAPRAWDĘ PYSZNE I DO TEGO ZROBIŁAM JE W 5 MIN. SKŁADNIKI: CIASTO FRANCUSKIE 4 PARÓWKI 15 DAG ŻÓŁTEGO SERA(...)KETCHUP JAJKO PRZYPRAWA DO PIZZY I ZAPIEKANEK PRZYGOTOWANIE: ROZWIJAMY CIASTO FRANCUSKIE,NA BRZEGACH UKŁADAMY PARÓWECZKI POSYPUJEMY STARTYM SEREM I POSYPUJEMY PRZYPRAWĄ ZAWIJAMY DO ŚRODKA I KROIMY NA OKOŁO 2 CM KAWAŁKI UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAJKIEM DAJEMY NA WIERZCH ODROBINĘ KETCHUPU PIECZEMY W 180 STOPNIACH OK 20 MIN GOTOWE SPRÓBUJCIE KONIECZNIE
Swojskie jedzonko
Zajączek wielkanocny z ciasta drożdżowego 200Witam wszystkich serdecznie,dzisiaj naszedł mnie pomysł na zajączka wielkanocnego z ciasta, i od razu wzięłam się do zamieszania ciasta. Przepis wzięłam z ciasta na pizzę który znajdziecie TUTAJ WYSZEDŁ TAKI WESOŁY STWOREK IDEALNY NA WIELKANOCNY STÓŁ ZOBACZCIE SAMI NIE BYŁABYM SOBĄ JAK NIE DODAŁABYM KOKARDKI :) I OCZKA NO I WRESZCIE SPOCZĄŁ NA TRAWCE-HIHI WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
Swojskie jedzonko
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM I TRUSKAWKAMI 271SKŁADNIKI: NA CIASTO- 3 1/2 SZKL. MĄKI PSZENNEJ+ 1 ŁYŻKA 3/4 SZKL CUKRU+1 ŁYŻKA 3/4 SZKL.MLEKA+4 ŁYŻKI 50 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 1 ŁYŻECZKA CUKRU WANILIOWEGO 2 JAJKA 1 ŻÓŁTKO 1/4 KOSTKI MASŁA (50g) 1/2 ŁYŻECZKI STARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY NA NADZIENIE- 250 g TWAROŻKU SERNIKOWEGO 3-4 ŁYŻKI CUKRU 1 ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO 1 żÓŁTKO TRUSKAWKI(...)ŁYŻKĄ CUKRU I 4 ŁYŻKAMI CIEPŁEGO MLEKA,ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA W MISCE MIESZAMY MĄKĘ,CUKIER ,CUKIER WANILIOWY,SKÓRKĘ Z CYTRYNY,JAJKA I ŻÓŁTKO,WYROŚNIĘTE DROŻDŻE,I CIEPŁE MLEKO,WYRABIAMY CIASTO, DODAJEMY ROZTOPIONE CIEPŁE MASŁO I DALEJ WYRABIAMY,W RAZIE POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO , ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA 1 GODZ. PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE-MIESZAMY JAJKO Z CUKRAMI
Swojskie jedzonko
STRUCLA SEROWA 410ciepłym mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę(...)lukru) ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować serem i zawinąć roladę. wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 35 min składniki na lukier zmieszać razem tak żeby nie było grudek,polać upieczone ciasto posypać pozostawioną skórką pomarańczową i odstawić do zastygnięcia gotowe!!! smacznego
Swojskie jedzonko
Bułeczki drożdżowe z czosnkowo-ziołowym nadzieniem 250nadzieniem z serków ziołowych,czosnku,i masła-mięciutkie,na wierzchu przyrumieniony żółty ser,super i na zimno i na ciepło-polecam!!!! Składniki na 16 niewielkich bułeczek: na ciasto: 225ml letniego mleka 15g świeżych drożdży 2 łyżeczki drobnego cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki 30g roztopionego masła 1 jajko na nadzienie(...)ciepłym mlekiem tyle żeby było gęste jak śmietana(resztę mleka dodamy później). Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn trochę podrośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt
Swojskie jedzonko
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 196jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie opadnięciu śliwek na dno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać ciasto. Na wierzchu gęsto ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Piec(...)minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (góra-dół). Po przestudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem
Kuchnia w opałach
Babka kokosowa na maślance 189tych wszystkich sezonowych ciastach z owocami naszła mnie ochota na babkę - zwykłą, prostą babkę z lukrem. Ale że z lodówki uśmiechała się do mnie maślanka, a z barku likier kokosowy - poszperałam, poszukałam i znalazłam przepis na ich wykorzystanie, który okazał się strzałem w 10! SKŁADNIKI: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 łyżki(...)kokosowy. 2. Mąję wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Połączyć dokładnie z mokrymi składnikami. 3. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Cukier puder wymieszać
Kto ugości moich gości?
Ciasto kakaowo-czekoladowe 252piekę to ciasto zapach unosi się w całym mieszkaniu. Jest tak przyjemnie, ciepło i słodko. Ciasto jest zawsze puszyste, chociaż na samych białkach. Składniki: 8 białek 300 g brązowego drobnego cukru 400 g mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę powoli dodając brązowy cukier. Suche(...)składniki (zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy i dodajemy do ubitej piany. Na koniec wlewamy olej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, Smacznego
Salonik smaków
TORCIK gruszkowe MArzeniE 260masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy mąką do tak przygotowanej formy wylewamy połowę ciasta układamy gruszki zalewamy kremem Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Luźna Kuchnia
Rogaliki krucho - drożdżowe 283razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej 3 g suchych drożdży 1 łyżka cukru pudru(...)smaku Dodatkowo na glazurę : 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrami, dodać śmietanę i pokrojone drobno masło lub margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części . Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzielić
Na słodko lub wytrawnie
Tarta z gruszkami 212Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała Cukierenka
Murzynek z jabłkami i czekoladą 227Murzynek z jabłkami i czekoladą... Sezon na jabłuszka uważam za otwarty, więc pewnie przez najbliższy czas będą królować w naszych kuchniach. Tu mam przepis na fajne wilgotne ciasto z jabłkami przełamane słodką czekoladą. Przede wszystkim bardzo szybkie do przygotowania. Z tego co wiem to ciasto jest też pod dość ciekawą nazwą salceson. Zapraszam do spróbowania ;) Składniki: 5 jajek 1 szklanka(...)przesiewamy i mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do sypkich składników dodajemy jajka i miksujemy, a następnie dodajemy olej i jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temp. 180°C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu na przemian polewać białą i mleczną czekoladą
Pelusiowa Kuchnia
Placek cappuccino z kokosem 514zmniejszyć do najmniejszych, dodać po jednym żółtku, cukier waniliowy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Krótko, ale dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 40x28 wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Masa cappuccino Do rondla wlać mleko, wsypać budyń, mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz żółtka wszystko wymieszać trzepaczką i podgrzewać na małym(...)masę wyłożyć bezę kokosową. Na bezę wyłożyć drugą połowę masy cappuccino. Wszystko przykryć drugim blatem biszkoptu. Czekoladę połamać dodać masło i roztopić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta. Placek schłodzić. Smacznego
na moim stole...