ciasto - 164325 przepisów (strona:5200/10955)

Francuskie Delikatne Nalesniki 232

wielunia jest pyszny ! W naczyniu półlitrowym mieszamy (mikserem lub taka trzepaczką ze sprężynką jak pokazana niżej ) wszystkie składniki do uzyskania gładkiej lejącej konsystencji. Odstawiamy na pól godziny. Kiedy ciasto odstało już swoje to zabieramy się za rozgrzanie patelni, najlepiej teflonowej. Możemy ją na początku posmarowac masłem, ale potem to juz nie bedzie koniecznegdyz i tak masło mamy do dane(...)naszego ciasta. Wylewamy 1 chochelkę ciasta na patelnie i rozprowadzamy równomiernie. Smażymy do zrumieniania. Podajemy z serkiem wymieszanym z cukrem pudrem lub po prostu same z dżemem i też będą smakować !  Przepis pochodzi z tej książki

Gotowanie...to proste !
Domowe bajgle - przepis 277

sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia  SPOSÓB WYKONANIA :  Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1/5 do podwojenia swojej wielkości(...)omączony blat, delikatnie przerobimy, aby odgazować, po czym robimy wałek i dzielimy na 9-10 równych części. Z każdego kawałka robimy bułeczkę, w której robimy palcem dziurkę, kręcimy ciasto wokół palca, następnie wkładamy drugi palec i ponownie zakręcimy. Będziemy mieć otwór wielkości ok 3 cm. Odkładamy na stolnice, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30-40 minut

Basia w kuchni
Ptysie śnieżynki z kremem 151

MASA: Mleko - 1/2 Litra masło- 25 dag żółtka - 2 szt cukier -5-6 łyżek mąka ziemniaczana - 2 płaskie łyżki mąka pszenna - 1 łyżka ew. spirytus - 3 łyżki CIASTO: woda- 1/2 Litra mąka pszenną - 1 pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki(...)kokosowe  CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę, ponownie umieszczamy garnek na ogniu i mieszamy a następnie zmniejszamy płomień pod garnkiem jednocześnie mieszamy, by składniki się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy

Camilla w kuchni
Domowa frużelina truskawkowa czyli prosty sposób na pyszne gofry zimą 237

truskawek,   0,25 kg ekologicznego cukru trzcinowego,   2-3 łyżki soku z cytryny   1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w wodzie   frużelina do tortów, ciast, itp. potrzebuje mieć gęstszą konsystencję i wtedy należy użyć dodatkowego zagęstnika:   do zagęszczenia 1 łyżka agar-agar lub żelatyna około 20-25g (patrz na opakowaniu)   Domowa frużelina

IzaGotuje
Domowa Pizza 175

cukru, odstawiamy na chwile aby się zapienił. Wsypujemy make do miski, dodajemy nasz zapieniony zaczyn, solimy i cukrzymy oraz dodajemy już z 2 łyżki oliwy i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie dolewając resztę oliwy i wody jeśli jest taka konieczność (gdy ciasto suche). Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20-30 min. W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy, kroimy cebule(...)popieprzyć. Dusimy około 10 min co jakiś czas mieszając. Na koniec można dodać z 2 łyżki śmietanki 30 %, ale nie musimy, cały czas próbujemy i doprawiamy według smaku. Ciasto po lekkim podrośnięciu, dzielimy na 3/4 kawałki i wałkujemy na kształt koła ( u mnie mąż wałkował - wyszło jak wyszło ważne,że były pyszne :D ) Smarujemy pizze naszym sosem, układamy kiełbaski ( przesmażyliśmy

Gotowanie...to proste !
Torcik jabłkowy z bezą 172

CIASTO: · mąka pszenna 500 dag · masło 200 g · żółtka 5 szt · proszek do pieczenia 2 łyzeczki MASA: · jabłka 2 kg · galaretka w proszku 2 op · cynamon 1 łyżeczka · kasza manna 1 łyżka BEZA: · białka 5 szt · cukier puder 1 szkl · kisiel w proszku 2 łyżki  Z przesianej mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)Jabłka obrać, pokroić w kostkę, Do garnka wlac 40 ml wody i wrzucić jabłka i dusić pare minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i manne, wymieszać, ostudzić. Ciasto wyjąć, wylepić nim formę, wyłożyć masę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kisiel. Wyłożyć na masę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować

Camilla w kuchni
Pączki 166

suchych drożdży olej do smażenia nadzienie... jakie kto lubi Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (można wyrabiać z użyciem miksera). Wyrobione ciasto uformować w kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Całość przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość(...)Rozkładamy ciasto na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy na około 1 cm grubości i wycinamy krążki przy pomocy szklanki. Odkładamy na ściereczkę lub blat i pozostawiamy do podwojenia objętości. Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 175 st. C. po kilka minut z każdej strony. Pozostawić do odsączenia. Nadziewać wedle uznania :) Oprószyć cukrem pudrem

Pelusiowa Kuchnia
Knedle ze śliwkami z ziemniaczanego ciasta 221

praskę, wystudziłem. Śliwki umyłem, rozkroić i usunąłem pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę bez pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem

R'n'G Kitchen
Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych 209

Naleśniki z twarogiem z dodatkiem skórek i owoców kandyzowanych Składniki: ciasto na naleśniki: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 szklanki mleka - 1/2 szklanki wody - 2 łyżki cukru - szczypta soli masa twarogowa: - twaróg półtłusty - 1 żółtko - 3 łyżki cukru pudru (ilość zależy od kwaśności sera) - 1 cukier waniliowy - śmietana (jeśli masa jest za gęsta)   dodatki: - mieszanka skórek(...)kandyzowanych (u mnie mieszanka skórek Naturlich GoldPack: skórka pomarańczowa, skórka cytryny, papaja, skórka owoców cedru) - olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ubijam ze szczyptą soli. Dalej dodaję resztę składników na ciasto ciągle miksując. Patelnię smaruję olejem i stawiam na gazie. Na rozgrzaną wlewam ciasto i smażę naleśniki niezbyt długo z obu stron. W między czasie przygotowuję masę twarogową mieszając ze sobą

Kuchnia co dnia
Bułeczki ze śliwką i borówkami 187

mąki i jaszcze raz wymieszać , rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczka i odstawić do podrośnięcia . Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mleka, roztrzepane jajka i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto , na końcu dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy , ciasto ma odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w cieple miejsce ma podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypaną

Sama słodycz i szczypta chili
Kopytka dyniowe okraszone cebulką na winie 228

zmiksowanej na puree, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, a na koniec okraszone fantastyczną cebulką duszoną w słodkim winie. Akurat tym kopytkom nadałam kształt kółeczek poprzez wycięcie ich kieliszkiem z rozciągniętego ciasta, ale oczywiście można je przygotować tradycyjnie, czyli uformować wałek, lekko spłaszczyć i kroić. Do dzieła! :))) Gnocchi dyniowe: * ugotowane ziemniaki- 250 g * dynia- 250 g * mąka pszenna- 300 g (+ do podsypania(...)szczypta soli Gnocchi dyniowe: Dynię obrać ze skórki i zmiksować na puree, połączyć z ziemniakami uprzednio przeciśniętymi przez praskę oraz jajkiem, dodać obydwie mąki, szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na 3-4 części, i każdą z nich- na oprószonej mąką stolnicy- dłońmi rozciągnąć tak, aby grubość ciasta miała około 7 mm, a następnie wykrawać kółeczka za pomocą kieliszka

Kraina Miodem Płynąca
Maślankowiec 204

Maślankowiec / Ciasto maślankowe Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem(...)zakalec :) Na wierzchu powinna być jeszcze kruszonka, to akurat wersja bez, bo masełka zabrakło ;) Kruszonka: 10 dkg masła 10 dkg cukru 20 dkg mąki Zagnieść paluszkami i posypać na ciasto

Pelusiowa Kuchnia
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 293

włoskich 30g czekolady gorzkiej 30g czekolady mlecznej Wykonanie: - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, śmietankę, cukier puder oraz żółtko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być dość miękkie i lekko klejące, można je zafoliować i schłodzić lub od razu formować ciasteczka - ciasto podsypać mąką, rozwałkować na dość cienki placek - kieliszkiem wykrawać małe kółeczka

Smakołyki Bereniki
Mortadela w cięśćie 228

kiedy mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy  a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli mortadela Sposób(...)wykonania Mortadele pokroić na grube plastry ( ok. 1 cm) Z reszty składników  przygotować ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. plastry mortadeli zanurzam w cieście i smażę   na gorącym tłuszczu po minucie z każdej strony . Gotowe jeszcze tylko kilka plasterków pomidora lub ogórka i jest śniadanko

Eli Gotowanie
Kotlet schabowy w cieście 157

wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe(...)pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru, mąki,i proszku do pieczenia zrobić ciasto gęste. Kotlety porządnie rozbijam na bardzo cienki plaster Poruszam solą i pieprzem Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron ok po 3 min Przekładam do piekarnika

Eli Gotowanie

Proponowane wyszukiwania