Ślimak kokosowy 258Dawno temu ciasto to robiła moja Mama. Później przepis poszedł w zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów... Składniki na roladę o dł. ok35cm: Ciasto herbatnikowe: 1,5 opakowania herbatników zwykłych (200g jedno opakowanie) 3 łyżek kakao 125 ml mleka 65 g masła (1/4 kostki) lub margaryny Masa kokosowa: 80g kokosu 70 ml mleka 75 g cukru pudru(...)zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce kokosu cały czas mieszając. Na koniec dodać spirytus lub wódkę. 3. Na rozwałkowane ciasto herbatnikowe nałożyć masę kokosową. Zwijać w roladę przez folię, dobrze dociskając do środka. Zawiniętą w folię odłożyć do lodówki, gdzie szybciej stwardnieje
Kuchnia w czekoladzie
Francuskie ciasteczka 228białko cukier kryształ do posypania Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek i odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i ozdobnym radełkiem wykrawać trójkąciki(...)Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (170st) ok 20 min.- na złoty kolor. Jeżeli nie mamy czasu czekać tak długo na schłodzenie ciasta, możemy włożyć je na 30 minut do zamrażalnika
Kuchnia w czekoladzie
Cieniutkie ciasto na pizzę 172Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest. Składniki: Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki(...)roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. 3. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. 4. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Gotowe
Kuchnia w czekoladzie
Nadziane francuskie koperty 207Pomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej(...)łyżka przecieru pomidorowego 1 małe jajko łyżka sezamu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy. 2. Trzy posmarowane rogi zlepiamy ze sobą
Kuchnia w czekoladzie
Tarta makowo- pomarańczowa 214soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do formy. Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę(...)180st C piekarniku. 3. Na podpieczony spód nakładamy masę makową. Ponownie zapiekamy ok 20 minut. Następnie wyciągamy i smarujemy kremem pomarańczowym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe ciasto studzimy przed podaniem. 4. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką
Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z serem i kremem pomarańczowym 219Naleśniki ze słodkim serem przypominają mi te które jadłam u Mamy. Swoje jednak staram się troszkę urozmaicać. Składniki: Na ok 10 sztuk: Ciasto: 1.5 szklanki mleka 1 jajko 1 szklanka mąki 0,5 szklanki wody mineralnej 1/4 szklanki oleju rzepakowego szczypta soli 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka płatków owsianych Farsz: 1 kostka sera białego chudego (250g) 2 żółtka(...)Szklanka kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryny 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka olej do smażenia Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy ciasto na naleśnika i posypujemy odrobiną płatków owsianych. Przewracamy na drugą stronę i delikatnie opiekamy. Postępujemy tak do końca ciasta. Ser mieszamy z żółtkami oraz cukrami. Smarujemy nim każdy naleśnik
Kuchnia w czekoladzie
Pierożki ze szpinakiem 182takiego pierogi nachodziło mnie już od pewnego czasu, ale ciągle wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię:) Składniki: Na ok 40 pierożków Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli szczypta kurkumy Farsz: 100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony) 100g serka ricotta 50g pokrojonego w pół talarki(...)pora szczypta soli Kilka łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy, solimy i dodajemy odrobinę kurkumy. Wbijamy jajko i powoli dolewamy przegotowaną wodę ciągle siekając całość nożem. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy na kwadraty (ok. 4x4cm). 2. Farsz: Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku
Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe bułeczki na ciepło 193Pulchne, delikatne i z farszem w środku. Stanowią doskonałą przekąskę, a z dodatkiem sosu czosnkowego wywołają prawdziwy zachwyt na twarzach Domowników i Gości. Składniki: Na ok. 35 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi(...)kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie. 4. Szklanką wycinamy małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kokosowo- kawowe 212zimną wodą i nadal ubijamy. Gdy przestygnie, stopniowo wymieszać z masłem. Dodać spirytus. Masę dzielimy na 3 części, dwie większe i jedną mniejszą pod delicje. 5. Przełożenie ciasta: Biszkopt kawowy- 1 większa część masy kawowej- placek kokosowy- 2 większa część masy- placek kokosowy- ostatnia, mniejsza część masy- delicje- galaretka Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą(...)Przy przekładaniu ciasta możemy nasączyć biszkopt odrobiną wody ze spirytusem. Przy pieczeniu placków kokosowych, pamiętajmy by dołożyć białka z masy kawowej, by nam później nie zostały kolejne do zużycia. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie
Rosół drobiowo- wołowy z domowym makaronem 257Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę. Ja zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje. Wszystko razem zagniatamy. By łatwiej się wałkowało, dzielę ciasto na kilka części. Urywam po kawałku i podsypuję mąką by nie kleiło się do blatu(...)Kiedy grubość jest odpowiednia (max 2 mm), kroję na małe kawałki, podsypuję je mąką i pozostawiam na ok 20 minut do przeschnięcia, obracając w międzyczasie te z wierzchu. Kiedy ciasto lekko podeschnie przepuszczam je przez maszynkę do makaronu lub kroję nożem. Gotujemy w osolonej wodzie od razu lub pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia w cieple i chowamy do foliowych torebek
Kuchnia w czekoladzie
Faworki- kruche i delikatne 188octu 2 łyżki spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą cieniutko wałkujemy(...)Rozwałkowane ciasto radełkiem kroimy na prostokąty ok 7x2cm. Nacinamy na środku i przeplatamy jeden bok przez środek i wyciągamy spodem. Odkładamy na deskę lub wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. Podobnie postępujemy z drugą częścią. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i szybko obracamy, by się nie przypaliły. 3. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladzie
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 204obiad? Dla tych, którzy przestrzegają jeszcze piątkowego postu podsuwam pomysł na pizzerinki. Delikatne, kruche i bardzo aromatyczne. Idealne na obiad lub szybką przekąskę. Kto wypróbuje? Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 6 sztuk pieczarek 3 sztuki filetów z miruny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku 1 żółtko(...)dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy na pół. Każdy kwadrat obkładamy dookoła paskami i smarujemy
Kuchnia w czekoladzie
Kruche babeczki z kremem i owocami 181owoce. Moja wersja jest z masą mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Są bardzo kruche i delikatne. Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie :) Składniki: Na ok 40 babeczek: Ciasto: 35 dkg margaryny 60 dkg mąki tortowej 20 dkg cukru pudru 4 żółtka 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Krem: 250ml śmietany 30% 2 serki mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru(...)biała czekolada 2 łyżki mleka Dodatkowo: 60 dkg świeżych truskawek 10 dkg borówek Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na godzinę do lodówki. 2. Ciasto dzielimy na kuleczki o średnicy ok 2 cm, każdą wylepiamy przygotowane formy na babeczki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika
Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem 226wspominając o takich czekoladowych... Tym bardziej się zdziwiłam, że pochłonął ich kilka... Ciekawa jestem czy Wy takich próbowaliście i jak Wam smakowały? Pochwalicie się? Składniki: Na 10 naleśników Ciasto: 250 ml mleka 3.2% + 20ml ok. 300g mąki tortowej szczypta soli 2/3 tabliczki mlecznej czekolady Goplana 1 jajko + 1 białko 2 gałązki mięty pieprzowej 70g cukru pudru 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka syropu trzcinowego Dodatkowo: 1/2 szklanki do smażenia gotowych naleśników cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę
Kuchnia w czekoladzie
Cynamonowe pierogi z truskawkami 198słodko i na słono :) Dziś uraczę Was takimi pysznymi, z truskawkami i śmietanką- w końcu sezon na truskawki w pełni! Smacznego! Składniki: Na 2 porcje (ok. 30 pierożków) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody ok 30 średniej wielkości truskawek do pierogów Dodatkowo: ok. pół szklanki słodkiej śmietanki(...)opakowanie śmietanfixu ok 10 truskawek do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy jajko, sól, cynamon i wodę. Zagniatamy. Zostawiamy pod ciepłym naczyniem na ok 15 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką. Wycinamy literatką kółka. Na połowę nakładamy po truskawce, przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy dookoła. Pierożki obtaczamy w mącę. Gotujemy
Kuchnia w czekoladzie