Torty piętrowe – wypieki, które możesz przygotować również w domu 140jest już bardziej przystępny niż kiedyś. Co jest sekretem trwałości wypieków z kilku pięter? Za sukces stabilności wysokich tortów odpowiadają podkłady i wsporniki. Gdyby umieścić po prostu dwa kawałki ciasta jeden na drugim, konstrukcja mogłaby okazać się zbyt mało solidna. Skutkowałoby to np. zapadaniem się wyższych warstw na dole czy ich przesuwanie. Dodatkowo ucierpiałyby dekoracje, które zwykle można zobaczyć(...)tego typu ciastach. Wykorzystanie dodatkowych elementów pozwoli zminimalizować ryzyko uszkodzenia naszych małych, cukierniczych dzieł sztuki. W zależności od wielkości tortu, jaki chcemy uzyskać, powinniśmy dobrać odpowiednią wysokość wsporników oraz średnicę podkładów. W sklepie internetowym Aleksander-PRINT można zakupić podkłady w wielu rozmiarach. Plusem akurat tego miejsca jest to, że firma jest bezpośrednim producentem tego rodzaju produktów i oprócz standardowych realizacji
Słodkie okruszki
Makowiec japoński 113kolejny przepis, o który prosiliście mnie na fb, to mój ulubiony makowiec z jabłkami zwany także często japońskim, prosty w wykonaniu, wilgotny i pełen maku, bez dodatkowej warstwy ciasta, która jest tu całkowicie zbędna. Możecie do niego dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy, suszoną żurawinę, wszystko to tylko wzbogaci jego smak. Jakoś tak się składa, że robię go tylko na święta(...)chyba dlatego smakuje mi jeszcze bardziej. Ciekawa jestem, jakie ciasto z makiem Wy lubicie najbardziej i robicie najczęściej? Przy okazji, jeśli szukacie pomysłów na ciekawe, a jednocześnie prezenty zobaczcie sobie koniecznie zestaw do fondue , zestaw do sushi albo deski do serwowania przekąsek. Składniki 500 g maku 1 litr mleka 5 dużych jabłek 200 g cukru
Cynamonowe szczęście
Sernik w alternatywnej formie 165Myśląc o serniku widzimy oczami wyobraźni ten na zimno z galaretką albo ten pieczony podany z różnymi dodatkami. Bazą ciasta jest biały ser twarogowy, który jest sercem tej słodkości i on gwarantuje jego smak. Przygotowanie sernika wymaga nie tyle dużych umiejętności cukierniczych, co czasu. A gdyby tak przygotować sernik w alternatywny i szybki sposób(...)minut po każdej stronie. Nasze smażone serniczki możemy podać z dowolnymi dodatkami – cukrem pudrem, owocami, miodem, sosem czekoladowym – tak samo, jakbyśmy dekorowali nasze tradycyjne ciasto. Mini serniczki na zimno to kolejny pomysł na alternatywne podanie klasycznego sernika. Tutaj musimy doliczyć parę godzin, bo nasze serniczki będzie trzeba włożyć do lodówki, by stężały
Ala piecze i gotuje
Babka piernikowa. 116Babka piernikowa, czy piernik w kształcie babki. Jak kto woli. Prosty przepis, który przyda się na święta. To ciasto możecie zrobić na ostatnią chwilę, a co ważne, jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Można też upiec ciasto w prostokątnej blaszce i przełożyć powidłami, do tego polewa czekoladowa i pyszny piernik gotowy. Pamiętajcie tylko(...)czekolady mlecznej 50 g. śmietanki 30 % Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę połamaną
Agusiowe smakołyki
Miękkie, puszyste pierniki bez leżakowania 112mielonym cynamonem. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać masło i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego miodu dodać jajko, mąkę, amoniak, proszek do pieczenia, kakao. Wyrobić ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto schłodzić min 2h w lodówce (najlepiej na całą noc). Ciasto rozwałkować ok. 3 mm. Wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez
CookYourself
Ciasteczka budyniowe 87ustach. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu! Składniki 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie Składniki połączyć i zagnieść ciasto. Uformować kulki i włożyć je do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki kulki spłaszczyć widelcem na papierze do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 190° do zarumienienia
Wasze Przepisy
Korzenny piernik z powidłami i masą grysikową 101wilgotny z dużą ilością przypraw, miodem i powidłami. Przechowywany w lodówce przetrwa długo, ale podaję proporcje na niewielką keksówkę, więc długo w lodówce miejsca zajmować nie będzie. Składniki ciasta: proporcje na formę keksową 23 cm / 10 cm, u mnie silikonowa 120 gram masła 3 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy piernikowej - polecam Prymat 3 pełne(...)masła 10 dag cukru - można dać troszkę mniej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki kaszki manny łyżeczka soku z cytryny - opcjonalnie słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie: Ciasto: Do rondla wkładamy masło, cukier puder, miód, kakao i przyprawy korzenne, podgrzewamy do dokładnego połączenia - nie gotujemy. Ściągamy z ognia, wlewamy mleko, dodajemy powidło i mieszamy wszystko dokładnie trzepaczką. Odstawiamy
Kronika Piekarnika
Pyszny sernik na Święta 109sera- u mnie półtłusty z kostki 8 jaj 125 g masła - musi być miękkie 1 -2 budynie waniliowe, śmietankowe lub cytrynowe 2 płaskie szklanki cukru Składniki na ciasto : 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 1 jajko + 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła Przygotowanie: Bardzo zimne masło zetrzeć(...)tarce, dodać mąkę, jajka proszek do pieczenia, cukier i śmietanę- szybko zagnieść najlepiej mokrymi rękoma Ciasto zawinąć i schować do lodówki na minimum 20 min. do schłodzenia W tym czasie zmielić ser Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki, upiec na lekko rumiano przez ok. 15-20 min. Do miski wybić żółtka, oddzielnie białka Do żółtek dodać cukier zachowując około
Proste Potrawy
Słodkie Święta - przepisy na pierniczki, desery i ciasta 105Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na pierniczki, pyszne świąteczne desery i ciasta. Korzenne pierniczki. Czekoladowe choinki. Ciasto pijana śliwka. Mus czekoladowy z mandarynkami. Markizy orzechowe. Stollen - drożdżowa strucla świąteczna. Ziemniaczane ciasteczka z powidłami śliwkowymi. Rolada czekoladowa leśne polano. Gorąca czekolada z cynamonem i kardamonem(...)Francuskie trójkąty z powidłami śliwkowymi. Ciasteczka z galaretką z grzanego wina. Kostka orzechowa. Korzenne palmiery. Ciasto orzechowe z karmelizowanymi śliwkami i śmietaną. Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe. Świąteczny sernik korzenny. Świąteczny deser z bezami, śmietaną i granatem. Rolada makowa z bakaliami. Kruche rogaliki migdałowe
Passions hobbies life
Nadziewane pierniczki 171oprószony niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Kroimy na kawałki. Na jednym wykładamy łyżeczkę marmolady i przykrywamy drugim. Wykrawamy pierniczki w kształcie serca lub okrągłe. Ciasta nie podsypujemy zbyt dużą ilością mąki, żeby nam się dobrze skleiły. Gotowe pierniczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy
To co lubię - gotuję i polecam
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI + FILMIK 114CIASTO : 850 g mąki pszennej, tortowej 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka ( w razie konieczności należy dolać więcej ) 1 łyżka cukru 1 jajko 1/4 szklanka oleju sól - 2 płaskie łyżeczki DODATKOWO : 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam, kminek do posypania(...)Kiedy płyny odparują dodajemy kapustę kiszoną i chwilkę podsmażamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy aż wyrośnie. Następnie przekładamy je na stolnicę, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na podłużny prostokąt który dzielimy na paski. Na każdy pasek nakładamy porcje
Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe bułeczki z grzybami 231cukrem, 2 łyżkami mąki. Mieszamy. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia ok. 20 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do miski z mąką dodajemy białko, jogurt, olej, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy bardzo dokładnie, będzie się trochę lepić. Ciasto przekładamy na stolnicę lub blat obsypany mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cebulę podsmażamy(...)oleju, dodajemy farsz grzybowy i pozostałe składniki tj. sól, pierz, natka pietruszki, woda. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Do gorącego farszu dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i studzimy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm. Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm. Do każdego krożka nakładamy łyżeczkę farszu, zawijamy pod spód i układamy w formie
Życie zaczyna się w kuchni
Kruche ciasteczka na smalcu – Kartofelki 142Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam kruche ciasto na smalcu (przepis dodam kiedyś na blog) i tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać pozostały smalec do innego słodkiego wypieku. Wybór padł na ciasteczka Kartofelki. Kartofelki, to kruchutkie ciasteczka, które po upieczeniu obtacza się w cukrze pudrze wymieszanym z kakao. Proporcje „posypki”, wg oryginału, powinny wynosić 1:1, ale ja wolałam(...)puder do obsypania gorzkie kakao do obsypania Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy masło oraz smalec. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy ekstrakt oraz żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę. Gdy składniki połączą się w jednolite ciasto, odrywamy po kawałku (u mnie około 12 g) i formujemy okrągłe ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem
Smaki Na Talerzu
Babeczki dwukolorowe 116będzie już jasna i puszysta dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy skórkę cytrynową oraz mieszankę mąki i proszku i wszystko delikatnie mieszamy. 3. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy i budyń śmietankowy i mieszamy, a do drugiej dodajemy kakao i mieszamy. 4. Do foremek na babeczki przekładamy na przemian(...)trochę ciasta czekoladowego i trochę ciasta jasnego. Na wierzch posypujemy czekoladowe dropsy. 5. Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20-25 minut do „suchego patyczka”. Smacznego
Na kulinarnym poligonie
EXPRESOWE CIASTECZKA SEROWE. TYM RAZEM Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 132serowych ciasteczek. Tym razem upiekłam je w formie kopert, a jako nadzienia użyłam prażonych jabłek ze słoika. Ciastka są mało słodkie, więc jeśli jesteście wielkimi miłośnikami słodyczy, polecam do ciasta dodać 1 czubatą łyżkę cukru. Składniki: 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi) 250 g masła 250 g mąki pszennej 1 cukier waniliowy dodatkowo: 1 żółtko(...)malakserze, przy użyciu siekaczki lub zwykłego noża na niewielkie kawałki. Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie, po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty ok 6×6 cm. Na każdy nakładamy plasterek pół łyżeczki prażonych jabłek
Walijskie Pichcenie