Ciasto czekkoladowe na szybko 101CIASTO CZEKOLADOWE NA SZYBKO SKŁADNIKI 200 gramów masła; 4 wiejskie jajka; 75 gramów gorzkiej czekolady; 80 gramów mąki pszennej; 100 gramów orzechów laskowych; 150 gramów drobnego cukru; wanilia lub cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; olejek cytrynowy (opcja); przepis na ciasto czekoladowe na szybko Artykuł Ciasto czekkoladowe na szybko pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka
Ryba po cygańsku lub po japońsku. To ten sam przepis. Wychodzi pyszna 127Czasami jest to ryba „po cygańsku”, innym razem „po japońsku”. Dwie nazwy, w zasadzie to ten sam przepis, w którym kawałki ryby usmażonej w cieście w słodko-kwaśnym sosie z marynowanymi warzywami i pieczarkami. Co tu dużo mówić, wychodzi bardzo smacznie, a ryba po grecku ma teraz na świątecznym stole poważną konkurencję. Przepis na rybę(...)rybę po cygańsku? Filet pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem. Do miski wbij jajo, wsyp mąkę i wlej mleko, dodaj szczyptę soli, wymieszaj trzepaczką na gładkie i gęste ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, smaż na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor, zdejmij, odstaw. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj paprykę
Kulinarna Polska
Kruche mini rogaliki 132margaryny 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego Ulubione dodatki: miód z cytryną MiodoweLove CD Miody (kupicie na stronie https://pocztamiodowa.pl/) twarożek sernikowo-kanapkowy cukier puder Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski (masło siekamy) i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i schładzamy ją przez godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto dzielimy
Słodkie okruszki
Korzenne ciasto czekoladowe 101Niezwykłe, korzenne ciasto czekoladowe z wiśniami i polewą czekoladową, to bardzo ciekawe, super puszyste i wilgotne ciasto w stylu brownie. To idealnie zimowy przepis. - z wiśniami w cieście - wilgotne i mocno czekoladowe - bardzo dokładny opis wykonania
AniaGotuje.pl
Gofry na jogurcie greckim 117jajka, 0,5 szklanki otrębów owsianych, 1/5 szklanki mąki orkiszowej jasnej, 4 krople ekstraktu waniliowego, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 4,1 łyżki oleju rzepakowego (4 łyżki dodajemy do ciasta, a odrobinę zostawiamy do natłuszczenia gofrownicy ). Sposób przygotowania *jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej Najpierw wsyp do miski suche składniki, czyli mąkę, otręby i sodę oczyszczoną. Następnie wszystko dokładnie(...)dodaj także jogurt grecki, olej rzepakowy (odrobinę zostaw do natłuszczenia gofrownicy) i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka jaj. Ciasto na gofry przed pieczeniem Tak przygotowane ciasto wylewaj do dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Gofry piecz do zarumienienia (u mnie trwało to około 6 minut). Gotowe gofry podawaj
Natka Pietruszki
Mazowieckie pierogi z makiem 105zrobić ;) ). Łączymy mak z rodzynkami, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami i miodem. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy
R'n'G Kitchen
Ciasteczka z marmoladą w 15 minut 125puszysta masa. 2. Następnie dodać żółtka i cukier wanilinowy. Ponownie zmiksować do połączenia składników. 3. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie całość wymieszać. 4. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdego lekko spłaszczyć i na środku zrobić wgłębienie, które następnie należy wypełnić marmoladą. 5. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić
Alle Dobre!
Świąteczne ciasteczka maślane 127przygotowania. Składniki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 180 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko Dodatkowo: konfitura z malin żelatyna Przygotowanie Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce na ok. 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp 180 st. C. Konfiturę malinową
Wasze Przepisy
Makowiec japoński z musem jabłkowym 1531Makowiec japoński z musem jabłkowym to pyszne i bardzo wilgotne ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta. Artykuł Makowiec japoński z musem jabłkowym pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda
Drożdżowa choinka z ciągnącym serem 140droższy świeżych 1 łyżeczka soli 1 jajko roztrzepane Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem, wodą i łyżką mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Podzielić na ok. 24 kawałki. Ser pokroić w kostkę. Każdą z nich zawijać w ciasto tworząc zgrabne kulki. Układać na kształt choinki. Odstawić(...)minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać oregano. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać z żurawiną
Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasteczka z daktylowym nadzieniem 101całą noc) 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki orzechów laskowych lub innych opcjonalnie: cukier puder do posypania, lub lukier Do robota kuchennego przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut(...)czasie zabieramy się za przygotowanie kremu daktylowego. Daktyle, mleko, kakao i orzechy przekładamy do robota kuchennego i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Przechowujemy w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy różne kształty ciasteczek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (termoobieg) 10-12 minut lub do momentu, aż ciasteczka będą rumiane
noteskulinarnyfiga
Pierniczki z lukrem 111roku pojawia się nowy przepis na pierniczki. Te pierniczki nie muszą leżakować. Wychodzą miękkie pod warunkiem, że nie rozwałkujemy ciasta zbyt mocno. Wystarczy na 6-7 mm i po upieczeniu można cieszyć się miękkimi pierniczkami. Akurat ja wałkowałam nieco cieniej, ponieważ chciałam lekko chrupiące pierniczki i takie właśnie wyszły. Dodatkowo je polukrowałam. Składniki: 500 g mąki pszennej 2 jajka(...)miód. 2. Do masy dodać 200 g mąki, wymieszać i pozostawić do przestudzenia. 3. Potem dodać resztę mąki, jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie wody. Zagnieść ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. 4. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-7 mam. Wykrawać dowolne wzory. Piec w 170*C przez 10-11 minut. Po wystudzeniu można udekorować
Kuchnia domowa Ani