Wytrawny sernik 100plastry sera żółtego ? po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku i soli ? 1 łyżka masła Wykonanie : Spód ? Wymieszać razem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko i dość szybko zagnieść ciasto. ? Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. ? Wyłożyć ciastem spód tortownicy o średnicy 26 cm i nakłuć widelcem. Masa serowa ? Pora pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle. ? Szynkę
To co kocham
Marcepanowe grzebyki 106Resztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką moreli to smaczny i delikatny deser. Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 200 g gotowej masy marcepanowej ? 4 łyżki soku cytrynowego ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 łyżki dżemu morelowego ? 1 białko Wykonanie: ? Masę marcepanową utrzeć(...)cukrem pudrem. ? Dodać białko, dżem morelowy i sok z cytryny. ? Ucierać, aż masa stanie się gładka i puszysta. ? Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. ? Złożyć na pół, znów posmarować połowę. ? Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. ? Kroić w plastry ostrym nożem. Wychodzi 10 grzebyków. ? Grzebyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piec
To co kocham
Węzły żeglarskie 93starej gazecie Domowe przysmaki z 1996 roku znalazłam przepis na węzły żeglarskie. Bardzo mnie zaintrygowały, bo prezentują się okazale. Po upieczeniu okazało się, że również zaskakują smakiem. Ciasto jest podobne do chrustu, ale bardziej zwarte, mimo że równie kruche. Jest to doskonały przepis na zakończenie karnawału, szczególnie na Tłusty czwartek. Dodatek alkoholu sprawia, że nie chłoną dużo tłuszczu, można sobie(...)smażenia ? cukir puder do posypania Wykonanie: ? Utrzeć masło z cukrem i szczyptą soli, i dodawać po jednym jajku oraz rum. ? Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, przemieszać na wolnych obrotach. ? Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny. ? Kulę ciasta podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 0,5cm i pociąć radełkiem na paski o długości 10-12 cm i szerokości
To co kocham
Wielkanocny koszyk drożdżowy 84Piekłam już adwentowy wieniec bułeczkowy i bożonarodzeniową choinkę, przyszłą więc też pora na wielkanocne dzieło. Tak oto powstał bułeczkowy koszyczek na słodko. Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia, krem również, a dekoracja jeszcze łatwiejsza. Użyłam bratków, które są typowo wiosennymi, jadalnymi kwiatami, ale oczywiście nie musicie ich jeść. Bułeczki są bardzo puszyste i mięciutkie, a w środku kryją czekoladową niespodziankę(...)jajeczka czekoladowe – migdały w czekoladzie Wykonanie : Rozczyn drożdżowy ? W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. ? Przykryć ściereczką i odstawić
To co kocham
Babeczki drożdżowe 108drożdżowe babeczki upiekłam specjalnie z przeznaczeniem do koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki zjedliśmy(...)mleka ? 1/2 łyżeczki cukru ? 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Rozczyn drożdżowy ? W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajko roztrzepać z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. ? Przykryć ściereczką
To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 100imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 6 dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 6 łyżeczek bułki(...)maśle. ? Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. ? Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. ? Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. ? Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut
To co kocham
Tort Rafaello 103Właściwie to zawsze piekłam z tego przepisu ciasto Rafaello – biszkpopt przekładany masą budyniową z płatkami migdałowymi i posypany po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Tym razem powstał tort Rafaello, bo taka była imieninowa potrzeba. Jak przystało na prawdziwy tort jest słodki, z glutenem i jajkami, czyli nie dla mnie. Oczywiście zjadłam kawałek i potem odchorowałam. Referencji nie potrzebuje, bo następnego(...)żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. ? Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. ? Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. ? Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C przez 15 minut. Masa budyniowa ? Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem waniliowym. ? Pozostałe mleko wymieszać z mąką
To co kocham
Sernik z orzechami w miodzie 93Już chyba wiecie, że moje ulubione ciasto to sernik. Chociaż część osób uważa, że sernik to nie ciasto lecz deser, mnie to nie przeszkadza. Jak zwał tak zwał, ale to i tak moje ulubione ciasto. Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego
To co kocham
Tort fasolowy 114różne pokazy i imprezy kulinarne, jak np. Fasolaki, na których prezentowane są przeróżne dania z fasoli. Tort fasolowy zawsze budzi kontrowersje, bo nikt nie spodziewa się takiego składnika ciasta, ale wszelkie obiekcje co do smaku mijają po degustacji. Mama dostała nawet propozycję uzyskania certyfikatu na recepturę tortu fasolowego, ale zrezygnowała z tego przywileju, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki(...)Ciasto fasolowe ? 1 szklanka fasoli Jaś ? 250 g cukru pudru ? 8 jajek ? 3 łyżki bułki tartej ? 1 łyżka mąki pszennej ? 70 g orzechów włoskich ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa ? 3 szklanki śmietanki 36% ? 3 gorzkie czekolady ? płatki migdałowe ? cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby Wykonanie Ciasto fasolowe ? Fasolę namoczyć na noc i ugotować
To co kocham
Szarlotka orzechowa bezglutenowa 101ugotowany zmiksować z oliwą i cukrem, po czym wymieszać z ricottą. ? Dodać mielone orzechy i mąkę ziemniaczaną. ? Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. ? Połowę ciasta wyłożyć na spód. ? Marmoladkę jabłkową wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto. ? Na wierzch dać drugą część ciasta. ? Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. ? Można posypać przed
To co kocham
Placuszki ziemniaczano-serowe 108olej do smażenia Wykonanie: ? Groszek zielony ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i zmiksować lub utrzeć. ? Ziemniaki utłuc z groszkiem, dodać biały ser, mąkę ziemniaczaną, koperek, przyprawy i zagnieść lekkie ciasto. ? Na stolnicy podsypanej mąką rozpłaszczyć ciasto i wyciąć kółka. Ciasto jest delikatne więc placuszki przekładać na patelnię za pomocą szpatułki. ? Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju
To co kocham
Ciasto serowe z dynią 95więc dyni ciąg dalszy. Rodzina już mnie za to nie lubi, ale skoro miałam dużą dynię, to chciałam ją wykorzystać do ostatniego kęsa. Upiekłam więc niby sernik, albo raczej ciasto serowe na bazie dyni. Ciasto to wymyśliłam na poczekaniu, gdy dowiedziałam się, że za godzinę wpadnie do mnie koleżanka. W lodówce była riccotta i gotowy mus z dyni, a inspiracja(...)jakoś sama przyszła. Gdy Asia zapukała do drzwi, ciasto kończyło się piec, a zaraz potem raczyłyśmy się ciepłym niby sernikiem. Mnie bardzo smakował. Składniki: ? 200 g sera ricotty, może być każdy inny ? 2 szklanki musu z dyni (dynia pieczona w piekarniku i zmiksowana) ? 1 szklanka mąki ryżowej, może być każda inna ? 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej ? 1/3 szklanki oleju ? 4 łyżki
To co kocham
Ciastka Słodkie pieczarki 96pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się za pomocą szyjki małej butelki po wodzie, maczanej w sypkim kakao i wciskanej do połowy kulki ciasta. Imitacja bardzo udana! Składniki na 32 ciastka: ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 szklanka mąki ziemniaczanej ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 150 g masła ? 1 jajko ? 1/2 łyżeczki sody ? 1 łyżka kakao(...)Wykonanie: ? Zmiksować miękkie masło z cukrem, dodać jajko. ? Wsypać obie mąki i sodę, mąki z sodą zmiksować na niższych obrotach miksera. ? Zagnieść ciasto, kulę podzielić na 4 części. ? Z każdej ćwiartki zrobić wałek i podzielić go na 8 części. Mają być 32 kawałki ciasta. ? Z każdego kawałeczka zrobić kulkę, ułożyć ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ? Przygotować małą plastikową
To co kocham
Kruche imbirowe witrażyki 88Kruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych landrynek. Jak wyszły – oceńcie sami. Składniki: ? 300 g mąki pszennej ? 200 g masła ? 100 g cukru pudru ? 1 jajko ? 1 łyżeczka imbiru (suchej przyprawy) ? 1 opakowanie niebieskich landrynek Wykonanie: ? Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem i zagnieść(...)masłem i jajkiem. Ja zimne masło ścieram na tarce. ? Zagniatać dość szybko, po czym kulę ciasta włożyć do lodówki na 3 godziny. ? Landrynki włożyć do grubszego woreczka i pokruszyć tłuczkiem. ? Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać gwiazdki. W środku każdej zrobić dziurkę mniejszą gwiazdką. ? Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia na blaszce. W środek każdej nałożyć
To co kocham
Gofry francuskie ze szparagami 93Wiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: ? ciasto francuskie ? biały serek kanapkowy ? łosoś wędzony ? pęczek zielonych szparagów ? kiełki słonecznika ? kilka plasterków cytryny ? oliwa do polania Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się(...)odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra posolonej wody z łyżeczką cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. ? Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. ? Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. ? Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane
To co kocham