Tort Mocca 98Składniki: Ciasto ? 6 jajek ? 1 szklanka cukru ? 1/2 szklanki oleju ? 50 g mąki ziemniaczanej ? 100 g mąki pszennej ? 2 łyżki kakao ? 1/2 łyżeczki sody ? 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa ? 500 g sera mascarpone ? 1 szklanka śmietany 30% ? 3 łyżki cukru pudru ? 1 czekolada biała ? 2 łyżeczki żelatyny ? 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dekoracja ? 1 gorzka(...)gorącej wody, mieszać aż się rozpuści. ? Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i żelatynę i szybko zmiksować na gładką masę. ? Połowę masy wylać na jeden krążek ciasta, przykryć drugim i rozsmarować resztę po wierzchu i po bokach. ? Nie nasączać ciasta bo dodatek oleju powoduje, że jest mokre. ? Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do rękawa cukierniczego
To co kocham
Pierożki makówki 112Odkąd poznałam smak tych wigilijnych makówek, robię je co roku. Składniki: Ciasto ? 4 żółtka ? 2 jajka ? 125 g masła ? 2 szklanki mąki pszennej ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ? 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz ? 1 puszka masy makowej ? 2 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 2 łyżki płatków migdałowych ? 2 łyżki rodzynek ? 1 łyżka miodu ? 1 cukier waniliowy ? 1 litr oleju do smażenia(...)Wykonanie: ? Masę makową wyłożyć na patelnię, dodać bakalie, cukier waniliowy i miód, przesmażyć. Gotowy mak zawiera bakalie, ale jest ich za mało. ? Zagnieść ciasto – najpierw mąkę z proszkiem posiekać z masłem, dodać jajka, posiekać. ? Dodać śmietanę i zagnieść. ? Podzielić na dwie części, każdą rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. ? Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. ? Rozgrzać
To co kocham
Orzechowe gwiazdki 99żółtka Lukier – 1 białko – 10 dkg cukru pudru – 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: – Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. – Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. – Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. – Ciasto rozwałkować na grubość(...)Wykrawać z ciasta gwiazdki. – Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. – Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. – Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. – Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. – Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kocham
Babeczki Czarny Las 99trafić do mojej książki kucharskiej. Okazało się jednak, że zdobyłam tym przepisem nagrodę – mikser Elektroluxa, dlatego chciałam się Wam pochwalić. Celem konkursu było przygotowanie swojego autorskiego przepisu na ciasto lub deser z wykorzystaniem dostępnych i wskazanych produktów Gellwe objętych promocją. Wykorzystałam ciasto Czarny Las na znany wiedeński tort. ? Z mieszanki na ciasto upiekłam babeczki. ? Z kremu czekoladowego zrobiłam
To co kocham
Neapolitanki 89szyku i smaku. Naprawdę wyjatkowe, idealne na zbliżające się ostatki. Ten stary zeszyt jeszcze nieraz Was zaskoczy – ja dziwię się za każdym razem, gdy go przeglądam. Składniki: Ciasto ? 60 dkg mąki pszennej ? 500 g masła ? 6 łyżek kwaśnej śmietany 18% ? 4 żółtka ? 1 białko do smarowania Masa ? 250 g serka mascarpone ? 250 ml 30% śmietanki ? 3 łyżki cukru pudru(...)mały śmietan-fix ? kakao do posypania Wykonanie: ? Mąkę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. ? Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. ? Rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 5 cm. ? W połowie kółek wyciąć w środku małe kółeczka. ? Białko roztrzepać i posmarować wszystkie pełne ciastka
To co kocham
Sernik Zebra 107Połączenie mokrego czekoladowego ciasta z kremowym sernikiem to duet idealny. Ciasto trochę pracochłonne, ale łatwe do wykonania, a efekt wizualny gwarantowany. Smaczku dodae polewa czekoladowa i truskawki. To był sernik imieninowy dla Mamy Sławka, pyszny i dekoracyjny. Składniki: Masa serowa ? 500 g sera białego mielonego ? 250 g sera mascarpone ? 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego ? 4 jajka ? 1 budyń śmietankowy(...)temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam, aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut. ? Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia. ? Wstawić do lodówki na kilka godzin. ? Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. ? Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty
To co kocham
Babka marmurkowa 103masa zrobi się biała i puszysta. ? Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. ? Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. ? Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. ? Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. ? Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. ? Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. ? Piec 30minut w nagrzanym piekarniku
To co kocham
Babeczki z pianą 110Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g maki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru ? 3 żółtka ? masło do smarowania foremek Nadzienie ? 1 słoik żurawiny ? 2 gorzkie czekolady ? 1/2 szklanki śmietanki 30% Piana zaparzana(...)cukru ? 1/2 szklanki wody – 125 ml ? 1 łyżeczka octu Wykonanie: Babeczki ? Makę wymieszać z cukrem. ? Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem z żółtkami. ? Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. ? Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. ? Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. ? Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe
To co kocham
Babeczki wiśniowe z orzechami 100Wiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche ? 300 g mąki pszennej ? 150 g masła ? 100 g cukru ? 3 żółtka ? masło do smarowania foremek Nadzienie ? kilka łyżek orzechów włoskich ? dżem wiśniowy ? kilkanaście wiśni wydrylowanych ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Makę wymieszać z cukrem. ? Masło zetrzeć do mąki na grubej tarce, posiekać nożem(...)żółtkami. ? Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. ? Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. ? Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. ? Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. ? Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami. ? Wyciąć mniejsze kółka i zakleić
To co kocham
Tarta Caprese 98tarta powstała z powodu posiadania dużej ilości pomidorków koktajlowych, które dostałam od Mamy. Wystarczy tylko ciasto francuskie, kulki mozzarelli, bazylia i gotowe gorące Caprese. Pyszna na ciepło i na zimno! Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 300 g kulek mozzarelli ? 500 g małych pomidorków koktajlowych ? 3 jajka ? 3 łyżki śmietany kwaśnej ? 2 łyżki posiekanych listków bazylii ? sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ciasto francuskie rozłożyć w formie dla tart. ? Wysypać pomidorki, na wierzch kulki mozarelli. ? Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, bazylią, przyprawione solą i pieprzem. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 minut
To co kocham
Drożdżowy wieniec adwentowy 80szczypta soli Dekoracja ? pomidorki koktajlowe ? różyczki brokuła Wykonanie: Bułeczki drożdżowe ? Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. ? Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. ? Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. ? Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić
To co kocham
Choinka drożdżowa z kremem łososiowym 86wędzonego Dekoracja ? pomidorki koktajlowe ? różyczki zielonego kalafiora Wykonanie: Bułeczki drożdżowe ? Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki. ? Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem. ? Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. ? Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek i podzielić
To co kocham
Ciasteczka od serca 95pszennej ? 1 łyżka mąki kukurydzianej ? 2 łyżki kakao ? kilka kropli barwnika czerwonego Wykonanie: ? Obie mąki i cukier wymieszać, dodać masło i przesiekać nożem. ? Zrobić dołek, wlać jajko i zagnieść ciasto. ? Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na 30 minut. ? Do jednej części dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zagnieść. ? Do drugiej części dodać czerwony barwnik. ? Trzecią część(...)wymieszać z kakao. ? Rozwałkować ciasto dość cienko i wycinać serduszka dużą foremką. ? Następnie małą foremką wycinać w serduszkach środki. ? Przemieszać kolory uzupełniając środki serduszek. ? Piec partiami w 180 st.C przez 10-12 minut
To co kocham