Każdy z Was ma swoją wersję bigosu, ja dzisiaj dzielę się z Wami swoim przepisem. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bigos Składniki 2,5 kg kapusty
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki: Mus I : 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny z górką Mus II : 330 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki
Ciastka - domowe słodkościmasz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej(...)szpinak, fasolkę szparagową, cukinie, ogórki, por, młodą marchewkę. Najwięcej natomiast owoców dojrzewa latem. W czerwcu zasmakujesz czerwonych porzeczek, malin, czy poziomek . To owoce, z którymi stworzysz ciekawe desery oraz ciasta. W cieplejszych miesiącach nadal dostępne są sezonowe warzywa. Lipiec to czas na przygotowywanie dań z fasolką szparagową, cukinią, kukurydzą i papryką, a także z koprem włoskim. W tym okresie znajdziesz
Rozdomowiona/partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=435801&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3065&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Jakie drożdże najlepiej nadają się na ciasto? W przypadku tego przepisu wykorzystałam świeże drożdże ponieważ najłatwiej mi się z nimi pracuje, a dodatkowo pieczenie z nimi ma coś w rodzaju terapeutycznego działania. Nic jednak nie stoi(...)pozostaw do wyrośnięcia przez minimum półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką. Zagnieć je kilka razy, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35×25 cm. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości. Na płacie ciasta rozsmaruj pesto, zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu z każdej strony
okolicepalnika.plPrzekładane korzenne ciasteczka kakaowe 🍪🍫 niesamowicie aromatyczne, pyszne i miękkie od powideł/dżemu którymi je przełożymy. Kakao + śliwka lub czarna porzeczka + przyprawa do piernika to znakomite połączenie. Składniki: 300 g mąki pszennej lub orkiszowej 100 g masła 80 g / 1 szkl. cukru pudru (może być z erytrolu/ksylitolu) 2 jajka 1 łyżka kefiru 1 łyżka przyprawy do piekarnika 1 łyżka kakao(...)łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli + powidła śliwkowe/dżem z czarnej porzeczki itp. Przygotowanie: Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Wkładamy do lodówki na 1h. Wyciągamy ciasto z lodówki i wałkujemy obficie podsypując mąka. Wykrawamy kształty - najlepiej podobne, część może być z okienkiem aby można było je na siebie nałożyć. Przekładamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy
Czarnawisienkalata temu. Pamiętam ten dzień jak dziś – wraz z kilkoma zaprzyjaźnionymi bloggerami udaliśmy się na warsztaty cukiernicze do znajomego kucharza. To właśnie wtedy nauczyłam się jak przygotowywać najlepsze ciasto francuskie, poznałam sekretudanych makaroników oraz odkryłam te nieznane mi kulki. Dużo się w ten dzień nauczyłam. Dziś zostały tylko wspomnienia, brudne od jedzenia karteczki z zapisanymi przepisami i zdjęcia. Tapioka(...)będzie mi się kojarzyła z tym dniem i tymi cudownymi osobami. Zapraszam Was na sentymentalną wariację na temat tapioki – jednego z najpyszniejszych deserów Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują porcja dla dwóch osób 400 ml mleka kokosowego łyżka miodu 45 g tapioki marakuja 3 duże śliwki łyżka masła klarowanego łyżka miodu cynamon Do rondla z grubym dnem
365 dni dookoła kuchniOstatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny
kuchnia doskimarchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono - Kliknij po przepis. 14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 15. Roladki z tortilli - Kliknij po przepis. 16. Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów - Kliknij po przepis(...)Guacamole - Kliknij po przepis. 19. Pierś kurczaka w panierce z sezamem - Kliknij po przepis. 20. Kulki mięsne - Kliknij po przepis. 21. Zapiekane śliwki suszone w bekonie - Kliknij po przepis. 22. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem - Kliknij po przepis. 23. Frykasy - Kliknij po przepis. 24. Rolada szpinakowa
W kuchni u MonikiByły knedle ze śliwkami, były i z truskawkami, nawet morele załapały się na ziemniaczaną otoczkę. Dzisiaj w wielkim stylu na salony kluskożerców wkraczają knedle z borówkami amerykańskimi. Przyznam szczerze, że zestawienie wydawało mi się ryzykowne, ale w końcu czemu nie próbować Knedle z borówką smakują wybornie, a jeszcze lepiej kolejnego dnia, kiedy to borówki, nieco mało wyraziste solo, nabierają smaku(...)razem w cieście oprócz ziemniaków, znajdziecie ser biały, przez co ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem. Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem. Przypominam
Mieszam w Garnkuciasto. Podzielić na kawałki i formować z nich kulki, a następnie palcem wskazującym zrobić wgłębienia pośrodku (jak na zdjęciu obok). Na osolony wrzątek wrzucać kluski. Jeśli wyszły Wam różnych rozmiarów, zacznijcie wrzucać od największych. Gotować kluski ok. minuty-dwóch od momenty ich wypłynięcia na wierzch. Podawać z sosem. U nas sos na bazie pieczarek i warzyw. ----- Podobne: Knedle ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieśliwki na zmianę z truskawkami. Niestety do lata daleko i próbuję ratować się owocami sezonowymi. I tym razem sięgnęłam po moje nie-ulubione gruszki. Na blogu pojawiło się już kilka ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście
Kuchnia Elliepołączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min. Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik(...)delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce. Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyć i gotowe
Malinowe Pocałunkinagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)kremie. Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalnePrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatitykilka przepisów zamieszczam, pamięcią do nich wracając. I życzę Wam, nam, pięknej, ciepłej, pachnącej jesieni. Zacznę od przepisu absolutnie jesiennego. Wyłącznie dla wielbicieli ciast kakaowych, z dużą ilością bakalii. Tak naprawdę mało wyszukane ciasto. Nie jest wilgotne, mocno czekoladowe jak brownie, daleko mu do puchatego, delikatnego murzynka. Nie tak piękne jak tort Sachera, który wspominam poniżej, z powodów bardzo(...)tubki, dla dzieci ) 2 łyżki syropu klonowego ( miodu) 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy piernikowej 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 100 gram pokrojonych daktyli lub suszonych śliwek wielbiciele czekolady mogą pokusić się o dodanie 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej Wykonanie: Przesiewamy mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, przyprawami. W kubeczku mieszamy jogurt z musem jabłkowym
Kronika Piekarnika