roku obrodziło nie tylko truskawkami czy malinami ale i śliwkami. Nie mogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon(...)małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy krem zgęstnieje, odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać dokładnie krem Na podpieczony i ostudzony krem wyłożyć krem patissiere, a na krem pokrojone śliwki. Ciasto przykryć wąskimi paskami ciasta kruchego tak aby utworzyła się kratka. Piec tartę ok 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem
Kuchnia w oparachUcierane ciasto ze śliwkami 2016-04-07 19:52:07 Ilość porcji: 12 Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu - no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne(...)przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 10 min Ciasto 400 g twardych śliwek 250 g masła niesolonego 350 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 120 ml mleka 50 ml oleju 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku
Wędrówki po kuchniSezon jesienny zawsze kojarzy mi się ze śliwkami. Kocham ich smak pod każdą postacią. Dżemy, powidła, suszone, ciasta…. można z nich zrobić naprawdę wiele. Jednak dziś musi być słodkie i aromatyczne ciacho. Najlepsze ciasto ze śliwkami jakie jadłam. W ciągu miesiąca robiłam je już wielokrotnie a i nieskromnie pochwalę, że upiekł je samodzielnie mój 11-letni(...)Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy równomiernie ciastem. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º i zapiekamy ok 15-20 minut na złoty kolor. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek
Fascynacje Anichrupiącą kruszonką na pewno sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i gościom. Ciasto ucierane tym razem zrobiłam ze śliwkami, ale można użyć innych ulubionych owoców. Najlepiej w tym cieście sprawdzą się śliwki węgierki, które są niezbyt wodniste i łatwo je wypestkować. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce, proponuję przed położeniem na ciasto obtoczyć je w mące ziemniaczanej lub budyniu(...)samo można postąpić, jeśli chcemy użyć mrożonych owoców, wtedy trzeba obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej i położyć na ciasto bez ich rozmrażania. Niby jeszcze lato, a dla mnie ciasto ze śliwkami przywołuje już jesień. Uwielbiam ciasta ucierane z owocami i kruszonką, które właśnie jesienią najczęściej robię. Bardzo łatwe wykonanie ciasta ucieranego powinno dodatkowo zachęcić Was do jego upieczenia. Czas przygotowania
Kuchcik gotujeKlasyczne i pyszne Obowiązkowe ciasto w sezonie śliwkowym w moim domu. Gdy zaczęłam je opracowywać w zeszłym roku, śliwki kładłam na wierzch ciasta drożdżowego, jak to się zwykle robi. Ale mój Mąż narzekał, że mało śliwek, mało śliwek. Wymyśliłam więc, że zrobię dwie warstwy śliwek i napakuje ich ile się da Po lekkim przekalibrowaniu składu piekę więc ciasto w dużej(...)olej i mleko i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Połowę ciasta przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy połowę śliwek. Wykładamy resztę ciasta. Układamy pozostałe śliwki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Praktyczne rady: Jeżeli śliwki są kwaśne
Lamarida.plJeden z nich dość pilny- o tym jakimi widokami przywitał nas ogród po powrocie i jaki jest jego stan na koniec lata. Wiem, wiem- dokumentacja, archiwizacja, skrupulatność. Ale... ciasto... Ze śliwkami. Cynamonem i prawdziwą wanilią pachnące. Z kruszonką. I bezą. Prawda, że lepiej zacząć od ciasta? Tak też myślałam! A wszystko zaczęło się od Pani Profesor. W ostatnią sobotę sierpnia(...)sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie miękkimi owocami. I mimo ostatnich upałów odważyłam się uruchomić piekarnik i wykorzystać pierwszy w swoim życiu przepis z „Cukierni Lidla”. Trochę
les mirabellessłyszałam;) Bez miksera, proste, szybkie, można by rzec dla tych co czasu nie mają lub nie bardzo lubią w kuchni siedzieć a goście za chwilę i chcą Ciasto ze śliwkami z mąki kukurydzianej i pszennej, nie za słodkie, takie na ten czas w sam raz. Pyszne, jesienne! Pasują do niego każde owoce, nawet mrożone. Śmiało pieczcie, częstujcie i chwalcie! Ciasto(...)dodaję suche składniki, mieszam rózgą kuchenną, dodaję mokre składniki, mieszam krótko do połączenia składników. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam posiekane w kostkę śliwki (układam je równomiernie i lekko wtykam w surowe ciasto). Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj KuchniProste i smaczne ciasto ze śliwkami, gdy sezon na śliwki w pełni możemy przygotować oto takie smaczne ciasto. Śliwkowe z posypką orzechową SKŁADNIKI: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany cukier kryształ - 0,5 szkl 0,5 kg mąki orzechy laskowe mielone do obsypania jajka -2 szt drożdże -3 dag 125 g margaryna(...)wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać tłuszcz, rozczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wysmarowaną formę keksową, wyłożyć połową ciasta, lub wyłożyć do wąskiej długiej blaszki jak na metrowca, całe ciasto. Śliwki węgierki, wypestkować, ułożyć na cieście. Jajko roztrzepać, posmarować nim ciasto, posypać mielonymi orzechami. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stop.przez ok.40 minut
Kuchnia Danusipogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, bo wtedy pięknie się karmelizują i ciasto lepiej(...)soli pół szklanki mąki kukurydzianej pół szklanki mąki pszennej pół kilo śliwek węgierek z wyjętymi pestkami garść płatków migdałów pół łyżeczki cukru keksówka posmarowana olejem Przepis na ciasto ze śliwkami i migdałami Jajka utrzeć z cukrem mikserem. Dodać olej, wanilię, skórkę z cytryny, cynamon, sodę i sól. Wymieszać mokre składniki z mąką.. Keksówkę wysypać płatkami migdałów i połową
Ugotowane pozamiataneukładać je nawet w dwóch warstwach, bo ciasto i tak wyrośnie. Ważne tylko, by śliwki leżały miąższem w górę, by sok nie spływał podczas pieczenia do ciasta i nie zrobił się zakalec. Śliwki oprószyć grubym cukrem, a następnie posypać skórką startą z wyparzonej pomarańczy. Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika(...)Piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia na kratce. ----- Podobne: Fale Dunaju ze śliwkami Ciasto kokosowo-śliwkowe Pieczeń ze śliwkami na kanapki Źródło okładki: blog Prywatny teren Przyznaję, że "Poletko Pana Boga" Erskine Caldwella przeczytałam z pewną odrazą wymieszaną z ciekawością. Nie mieściło mi się
Weekendy w domu i ogrodziejeszcze ciepłe ;) Uważajcie tylko z przechowywaniem w chłodniejszych miejscach i w lodówce (poprzez użycie oleju kokosowego ciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 g oleju kokosowego płynnego 1 łyżeczka ekstraktu(...)mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na wierzch przekrojone i wypestkowane śliwki. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). inspiracja
FitKotCiasto pijana śliwka jest bardzo popularne w sieci. Przymierzałam się do jego zrobienia bardzo długo. Upiekłam i jedynie co mogę Wam powiedzieć to koniecznie musicie upiec. Bardzo smaczne.! Nie jest to ciasto dla dzieci ze względu na dużą zawartość alkoholu, ale dla dorosłych idealne. W zakładce CIASTA na moim blogu znajdziecie przepisy na inne smaczne ciacha, które Wam polecam. Dodatkowo(...)niej pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać aż polewa będzie gładka. Składanie ciasta blat ciasta nasączyć syropem z śliwek w którym się moczyły krem śliwki powciskać lekko w krem nasączony blat ciasta śliwki polewa czekoladowa pijana śliwka
O kuchni z uczuciemKruche ciasto z budyniową pianką to jedno z moich ulubionych ciast! Nie ważne, czy jest ono w wersji jasnej, czy kakaowej. Nie ważne z jakimi owocami. To ciasto smakuje zawsze i każdemu z moich bliskich. Wszyscy je uwielbiamy. Tym razem zdecydowałam się na kakaowy spód i śliwki. Ciasto w tej wersji jest po prostu przepyszne. Zdecydowanie warto je zrobić. Polecam(...)składników formujemy kopczyk, w którego wgłębienie dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było suche i nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki gęstej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Owijamy je folią i odstawiamy do schłodzenia. Większą część schłodzonego ciasta trzemy na dużych oczkach tartki, bezpośrednio nad wyłożoną papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzunaszych co miesięcznych Wyzwań :) We wrześniu tematem przewodnim stały się "Dary jesieni". Z racji, że spodziewaliśmy się dzisiaj gości, nie mogło u mnie zabraknąć ciasta. A dokładniej ciasta ze śliwkami, które idealnie wpasowuje się w tematykę jesiennych darów. Jest ono na tyle proste, że każdy sobie z nim poradzi. Składniki każdy znajdzie w domu. Pasują do niego każde owoce sezonowe(...)łyżki soku z cytryny 25 śliwek węgierek Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas robienia ciasta. Śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestkę. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w jednej misce i energicznie wymieszać. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem
My simple kitchenWitam bardzo cieplutko :) Uwielbiam wszystkie ciasta ze śliwkami, czy to ucierane, czy to kruche, wszystkie są pyszne. Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto kakaowe z dużą ilością śliwek i cynamonu, jest to najlepsze połączenie. To ciasto jest proste w wykonaniu i zawsze się udaje, wykonamy je w 15 minut plus pieczenie. Dodam, że śliwki jeszcze są do kupienia, więc(...)ziemniaczanej 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: cynamon mielony według uznania około 50 dag śliwek węgierek Wykonanie pysznego ciasta ze śliwkami i cynamonem: 1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. 2. Następnie do masy jajecznej wsypujemy obie
Izabelawkuchni