ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:25/457)

Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką 117

Ciasto ze śliwkami, z kruszynką migdałową i cukrem różanym. Róża niesamowicie wydobywa smak śliwek. Ciasto z mąki chlebowej orkiszowej. Zaczęłam wyrabiać ciasto i jakoś dziwnie było  karmelowe . Na opakowaniu przeczytałam, że to chlebowa mąka orkiszowa. Jemy więc chlebowe orkiszowe ciasto ze śliwkami. Jest bardzo smaczne i rustykalne. I zdrowe. Ciasto 500 gram mąki orkiszowej 50 gram szklanki ksylitolu(...)odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie przełożyć na stolnicę i rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Włożyć ciasto. Na wierzch ułożyć śliwki i posypać kruszoną. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Kruszonkę przygotowałam wkładając migdały do malaksera, pulsacyjnie zmiksowałam, następnie dodałam mąki, cukier różany i zimne masło i też

AZgotuj!
Rustykalna tarta ze śliwkami 141

wymieszać z jajkiem, cukrem waniliowym, solą i proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na drobno. Dodać do mąki. Szybko zarobić gładkie ciasto. Włożyć ciasto do zamrażarki. W czasie chłodzenia ciasta przygotować śliwki: podzielić na połówki i usunąć pestki. Do śliwek dodać kardamon i cynamon. Wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z zamrażarki i rozwałkować(...)grubości, formując koło (nie trzeba się zanadto starać). Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na blachę, rozwijając je z wałka. Na środek ciasta wyłożyć śliwki. Rozłożyć je w miarę równomiernie. Brzegi ciasto zagiąć do środka tak, aby śliwki się nie zsuwały i tak, by śliwki znalazły się pod ciastem na krawędzi (ciasto się wtedy nie zapadnie na brzegach). Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Cynamonowa tarta ze śliwkami 142

trzeba było je zagospodarować. Nie przepadam za bardzo za biszkoptem ze śliwkami, więc postanowiłem zrobić z nimi uwielbianą przeze mnie tartę. Efekt bardzo ciekawy - słodkie ciasto i słodki farsz świetnie kontrastował z lekko kwaśnymi śliwkami. Polecam wypróbować - naprawdę banalne w przygotowaniu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 3 opakowania (po 16 gram(...)rozpuszczenia się cukru). Na ciasto ułożyłem 14 pokrojonych na połówki śliwek węgierek skórką do dołu, a następnie całość zalałem masą śmietanowo - jajeczną, tak, aby masa znajdowała się również wewnątrz śliwek. Ciasto włożyłem do piekarnika, którego temperaturę obniżyłem do 140 stopni (podgrzewanie góra i dół). Piekłem 30 minut, po tym czasie zwiększyłem temperaturę do 160 stopni i włączyłem termoobieg. Po wyjęciu

Wyprawy kulinarne
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 157

oknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)maślanką, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto jest dosyć płaskie

Mała Cukierenka
Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką 177

oknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam…     Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła(...)każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.     5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać śliwki i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto jest dosyć płaskie

Mała Cukierenka
Ciasto ze śliwkami i bezą 68

bezę z owocami zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażalnika. Piec w 180 stopniach przez 50 minut (35 minut na obiegu góra-dół i kolejne 15 minut tylko na dół). Upieczone ciasto przestudzić. Krok po kroku: 1. Zagnieść składniki na ciasto 2. Zamrozić kawałek ciasta 3. Rozwałkować resztę ciasta 4. Przełożyć ciasto do formy 5. Przygotować śliwki 6. Ubić bezę 7. Śliwki(...)wymieszać z bezą 8. Przelać bezę na ciasto 9. Zetrzeć ciasto z zamrażalnika na bezę 10. Upiec ciasto Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto ze śliwkami i bezą Artykuł Ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto ze śliwkami i bezą 117

Ciasto ze śliwkami i bezą to bardzo proste i szybkie ciasto do kawy na niedzielę. Kruche ciasto, a pomiędzy nim beza z owocami. Oczywiście najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżki(...)wymieszać z bezą 8. Przelać bezę na ciasto 9. Zetrzeć ciasto z zamrażalnika na bezę 10. Upiec ciasto Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto ze śliwkami i bezą Artykuł Ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto ucierane ze śliwkami i pistacjami. 162

Dzisiaj sobota i obowiązkowo musi być coś pysznego do kawy. A najlepsze jest teraz, w tym okresie ciasto ze śliwkami i pistacjami. Przepis na ten wypiek wzięłam z gazetki "Moje gotowanie". Zainteresował mnie bardzo i musiałam go wypróbować. To moje drugie podejście do tego ciasta. Pierwszy raz jak piekłam, to niestety się nie udało, tak do końca. Musiałam je piec(...)startej skórki z cytryny 50 g pistacji obranych (użyłam solonych)           Sposób przyrządzania:             Składniki wyciągnąć pół godziny przed robieniem ciasta. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Pistacje obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę zmiksować z cukrem i skórką z cytryny przez 2 minuty. Dodać jajka i przesianą mąkę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
MUFFINY ZE ŚLIWKAMI 130

mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Posypka - 2 łyżki cukru pudru z cynamonem przesiać. Ciasto - Przygotować dwie miski. Do jednej miski(...)różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota!   Pamiętajmy, żeby zrobić to nie dokładnie wtedy muffiny będą miękkie i dłużej zachowają świeżość. Do śliwek wsypujemy posypkę i obtaczamy śliwki. Do ciasta dodajemy śliwki wymieszane z posypką. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
jesienne kruche ciasto ze śliwkami 150

jajko 1 łyżeczka cynamonu 500 g śliwek 40 g posiekanych migdałów cukier puder do oprószenia wykonanie: Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z cukrem, cynamonem oraz jajkiem. Dodajemy masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka o schładzamy w lodówce przez(...)czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną wylepiamy dno tortownicy (24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto podpiekamy w 180 st. C. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie śliwki, ścieramy na nie część pozostałego ciasta, posypujemy posiekanymi migdałami i ścieramy pozostałą część ciasta. Całość pieczemy, aż ciasto się zrumieni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Rustykalna tarta ze śliwkami 73

murowany! Print Rustykalna tarta ze śliwkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta i piękna no i bardzo smaczna! Course Desery Cuisine Polska Keyword kruche ciasto, śliwki Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki krupczatki(...)wymiarach około 35 x 32 cm, brzegi powinny być nieregularne. Chwytając za papier przenieść ciasto na blachę. Na środek tarty ułożyć śliwki , zostawiając 7-8 cm brzegu ciasta bez nadzienia. Posypać śliwki i płatkami migdałowymi. Brzegi zawinąć do środka tarty, tak aby przykryły częściowo nadzienie ze śliwek. Rozmąconym jajkiem posmarować zawinięte brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika, piec 30 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Pijana Śliwka 45

mocno czekoladowy wypiek z dużą ilością alkoholu . Ciasto jest mięciutkie, puszyste i kremowe. Na czekoladowym biszkopcie przełożonym kremem z nutelli wzbogaconym śliwkami kalifornijskimi nasączonymi rumem. Całość udekorowana polewą czekoladową i suszonymi śliwkami maźniętymi kleksami z białej czekolady. Ciasto jest obłędne w smaku, a inspiracją do jego zrobienia były  moje wypieki . PIJANA ŚLIWKA SKŁADNIKI: na foremkę 25x35 cm. Biszkopt czekoladowy(...)się zagotuje ściągamy z kuchenki i odstawiamy na minimum 1 godzinę, a najlepiej zostawić na całą noc. Alkohol powinien wsiąknąć w śliwki, ale gdyby z jakiegoś powodu tak się nie stało, to wtedy śliwki trzeba odcedzić. Zazwyczaj śliwki wypijają cały alkohol. Aby zrobić poncz wsypujemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej do 100 ml. gorącej wody, dodajemy 3 łyżki rumu, mieszamy

RITA food channel
Ciasto czekoladowa śliwka 82

Ciasto czekoladowa śliwka Pyszne dwuwarstwowe ciasto na bazie biszkoptu kakaowego z delikatnym musem śliwkowym. Rewelacyjny deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom. Polecam!     Składniki: Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 1,5 łyżeczki sody(...)PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Ciasto czekoladowa śliwka pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 59

Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki. Formę(...)koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 79

Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki. Formę(...)koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Kruche ciasto ze śliwkami i bezą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia