ciasto zawijane - 500 przepisów (strona:28/34)

Sakiewki drobiowe z jabłkiem w sosie słodko-kwaśnym 220

był mój prezent dla niego. Później, wspólnie (!), zrobiliśmy ciastka, o których więcej opowiem Wam jutro. A  wieczorem eM. przygotował dla mnie nasze ulubione danie - pizze na cienkim cieście. Ale, ale, wróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej u mnie nie ma :) Sakiewki drobiowe z jabłkiem podawane z ryżem pełnoziarnistym w sosie słodko-kwaśnym z ananasem. Uff, długi tytuł(...)sSposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy w małe kawałeczki i cienko rozbijamy tłuczkiem. Jabłka obieramy i kroimy na prostokąty. Każdy kawałek równo rozkładamy, na środku kładziemy jabłko i zawijamy, wykałaczki nadziewamy u góry, aby sakiewki nam się nie otworzyły podczas pieczenia. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego.Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy bazylią i wrzucamy pomidorki cherry. Wierzch naczynia przykrywamy

Słodkie Przyjemności
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 217

czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy 1 cm boki, aby potem masa nam nie wyciekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy ciasto, ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu) w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Sos  toffiee(...)Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowujemy na kamiennym lub marmurowym blacie cienką warstwę i czekamy aż czekolada zastygnie. Potem nożem ustawionym prostopadle do blatu mocno ścieramy takie zawijane wiórki, którymi dekorujemy nasz mazurek. Na koniec posypujemy solą gruboziarnistą w moim przypadku himalajską, którą trochę kruszymy w moździerzu. Mazurek wstawiamy do lodówki aby masa stężała. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sakiewki szparagowe z fetą i kurkami 172

fety - 45% tłuszczumały jogurt naturalnysól i pieprz10 szparagówłyżeczka majonezuSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy  jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ).Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować(...)minut co jakiś czas mieszając.Przygotowane naleśniki rozkładamy na dużym talerzu. Na środek każdego nakładamy 5 kosteczek  fety, łyżka pokrojonych na małe kawałki szparagów i łyżeczkę podsmażonych kurek. Zawijamy, a później zawiązujemy sznurkiem i układamy na patelni na której rozpuściliśmy masło. Smażymy około 30 s z każdej ze stron.Jogurt przelewamy do szklanki, dodajemy sól i pieprz, majonez i mieszamy

Słodkie Przyjemności
Krokiety z nadzieniem serowym. 182

smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku(...)oliwie z oliwek. Dodajemy do masy serowej. Na koniec ścieramy sporo gałki muszkatołowej, pieprz i zioła. Dobrze mieszamy wszystkie składniki :) Farsz gotowy :) Na naleśnik wykładamy łyżkę farszu i zawijamy w kwadrat. Po czym kładziemy na suchą patelnię i pod przykryciem podsmażamy, aby całość była gorąca. Po podaniu polewamy sosem.  Czas na sos : 1 opakowanie słodkiej śmietanki

vegetanie
Kebab ze szparagami 187

"Czas na piknik! A co je się na pikniku? Smaczne, lekkie przekąski które można włożyć do koszyka. Dziś właśnie taki przepis przygotowałam dla Was. Bardzo wiosenny

Słodkie Przyjemności
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 334

gładkiego ciasta. Formujemy kulę i odstawiamy. Kiedy ciasto stanie się lekko kleiste (ok. 30 minut) przekładamy je na blat posypany maka i ugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej(...)cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO

OstryKęs
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 208

truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek: Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło) sok i przesianą mąkę (dla podkreślenia koloru można dodać odrobinę barwnika czerwonego).  Blaszkę(...)formy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 175 °C.   Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostygnięcia.  Kremówkę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder

Słodka Strona
Tortilla meksykańska z kurczakiem 218

placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać na ostro lub na słodko – w zależy od upodobań i planu czym chcemy je wypełnić.Największą zaletą tortilli jest to, że pasuje do bardzo wielu(...)sobą składniki.Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu

Świat Domowej Kuchni
Rolada bezowa z truskawkami 211

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !  źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne(...)masa. Jeżeli chcemy dodać żelatynę, to rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wody, delikatnie studzimy i wlewamy do masy. Na bezę wykładamy masę, kładziemy owoce i całość zwijamy tworząc roladę. Zawijamy naszą roladę w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do czasu aż masa nam dobrze stężeje. Po tym czasie pozostaje nam tylko cieszyć się delikatnym

charlotte gotuje
Fit Kebab- wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy 336

Poprawia perystaltykę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika (7,6g/100g), wiąże również nadmiar kwasu żołądkowego, pomagając przy leczeniu refluksu. Wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy  Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z ciecierzycy; 300 ml wody; 1 łyżka siemienia lnianego; 1 łyżka oliwy z oliwek+ odrobinę do smażenia; szczypta soli i pieprzu. Dodatki: 200 g piersi z kurczaka; 1/2 papryki(...)ciężko odchodzić od dna.            Gotowy naleśnik smaruję sosem, układam plastry awokado, pora pokrojonego w piórka, kilka "pasków" papryki, kurczaka oraz pieczarki. Całość zawijam i gotowe. Najlepiej zawijać ciepłego naleśnika ponieważ może pękać. Ze wszystkich składników wyszły 4 porcje, przy smażeniu dwa pierwsze naleśniki niestety były nieudane ! Smacznego

Życie na widelcu
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 423

jednak za rzadkie, ponieważ wtedy mogą się nam rozpadać podczas przewracania. Trzeba to wypróbować samemu. Naleśniki smażymy na patelni już bez dodatku tłuszczu. Myślę, że dodanie odrobiny oleju do ciasta jest lepszym pomysłem, niż lanie go na patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy łamać przy zwijaniu. Ostatni naleśnik już(...)oraz bułkę tartą. Farsz musi być gęsty i w miarę suchy, bez pływającej wody. Gotowy farsz Nadzienie układamy na środku każdego naleśnika, po ok. łyżce stołowej - czubatej, brzegi zawijamy do środka i rolujemy. Jajko z mlekiem umieszczamy na jednym talerzyku, a na drugim bułkę tartą. Zawinięte krokiety maczamy ze wszystkich stron w jajku, a następnie dokładnie obtaczamy w bułce

Ratunku obiad
Kebab z nowalijek 211

Robiłam już kiedyś tortille, a dziś zaproponuje Wam Wiosennego Domowego Kebaba z nowalijkami. Mam nadzieje, że tak jak nam, tak i Wam przypadnie do gustu. Zapraszam! Udanego dnia!"Składniki na ciasto:4 łyżki mąki1 szklanka mleka1 jajkodip jogurtowy:1/2 szklanki jogurtu1 łyżeczka posiekanego koperku3 rzodkiewkisólpieprzpół ząbka czosnkudodatkowo:młoda sałata2 pomidorkiliście rukolirzodkiewka2 plastry schabusól i pieprzSposób przygotowania:Przygotowujemy dip.Do szklanki przelewamy jogurt(...)środek przygotowanego wcześniej placka (podgrzanego na patelni) rwiemy na drobno liście młodej sałaty, dodajemy liście rukoli, pokrojoną na plasterki rzodkiewkę i pomidorki, dodajemy plasterki schabu i polewamy dipem jogurtowym. Zawijamy tak aby na dole nic nie wypadło - spód zwijamy w folię aluminiową albo spożywczą. Podajemy na ciepło bądź na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Naleśniki ze szpinakiem 206

oliwek KROK 1 Przygotowanie ciasta na naleśniki: 1) do miski wsypać wszystkie składniki na naleśniki i wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. 2) na rozgrzana patelnię kolejno partiami wylewamy ciasto naleśnikowe i smażymy ?Kiedy smażąc naleśnika przewrócić go na drugą stronę? Kiedy na smażonym naleśniku zauważymy pęcherzyki powietrza, a naleśnik podważony szpatułką z łatwością "odchodzi" od patelni :) KROK 2 Przygotowanie szpinaku(...)widzimy, że sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej mleka solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową do smaku KROK 4 Nadziewamy naleśniki: 1) na usmażone naleśniki układamy szpinak po czym zawijamy w rulonik 2) zawinięte ruloniki naleśnika kroimy na pół, po czym każde z połówek przekrawamy jeszcze na pół KROK 5 Przygotowanie sałatki pod naleśniki: 1) sałatę rwiemy na małe kawałki

smacznieinatemat
Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki 166

rano. Ja z kolei idę do pracy na szóstą, więc C. zamiast od razu położyć się spać uruchamia nasz ogromny ekspres i budzi mnie buziakiem i zapachem drażniącym nos. Zawijam się wtedy szczelnie w kołdrę i małymi kroczkami wędruję do drugiego pokoju, gdzie sadowię się wygodnie w rogu kanapy i czekam, aż C. postawi przede mną parujący kubek. I choć(...)ciasteczek, co na zdjęciu. Bo raz ja, raz on podchodzimy, uchylamy wieczko i podkradamy po jednym maleństwie.Kakaowe, z kawowym aromatem. Myślę, że byłby on bardziej wyczuwalny, gdyby do ciasta dodać sypką kawę rozpuszczalną, jednak robiłam je zgodnie z przepisem, który znalazłam w duńskiej książce En aromatisk nydelse: Kaffe. Oczarowały mnie na zdjęciach, więc musiałam je przygotować. Oczywiście perłowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 157

dokładniej grecką kuchnię z obszaru wysp Dodekanezu, bo zdaję sobie sprawę, że kuchnia różni się w zależności od regionu kraju. Np. na Kos nigdzie w menu nie widziałam ciasta filo nadziewanego fetą, które jadłam w greckiej restauracji w Polsce.Greckie potrawy - czyli co jadłam na wyjeździe?Tak naprawdę - co jadłam ja i mój Mąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście;) Jadąc(...)porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades (ντολµάδες) i gigantes plaki (γίγαντες πλακί)Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki.Gigantes plaki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania