ciasto z winogronami - 996 przepisów (strona:8/67)

Tarta z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami 92

przy stole nikt by długo nie usiedział;) Na jedną z takich okazji przygotowałam (podpatrzoną u firmy cateringowej) tartę z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami. Upiekłam ją w dużej brytfannie na ciasto, wystudziłam i pokroiłam na zgrabne kwadraty - w sam raz na kilka kęsów. Wyszło mi 15 porcji, które błyskawiczie rozeszły się wśród moich gości. Tartę można spokojnie przygotować dzień wcześniej(...)dodać szczyptę soli, oliwę i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać wody. Ciasto włożyć do foliowego woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.  Rozwałkować ciasto i wylepić nim blachę zostawiając rant wysokości ok. 2,5 cm. Ponacinać ciasto nożem w kilku miejscach (tak, aby nie wyrosło

Kulinarne Inspiracje
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami 219

przy stole nikt by długo nie usiedział;) Na jedną z takich okazji przygotowałam (podpatrzoną u firmy cateringowej) tartę z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami. Upiekłam ją w dużej brytfannie na ciasto, wystudziłam i pokroiłam na zgrabne kwadraty - w sam raz na kilka kęsów. Wyszło mi 15 porcji, które błyskawiczie rozeszły się wśród moich gości. Tartę można spokojnie przygotować dzień wcześniej(...)połówki.  Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, listki szpinaku i kawałki kurczaka.  Wylać masę na ciasto i równomiernie rozprowadzić, tak aby kurczak i szpinak znalazły się w każdym zakamarku.  Na wierzchu ułożyć połówki winogrona.  Piec przez ok.45 minut w temperaturze 170 stopni, aż masa jajeczna się zetnie (sprawdzamy na środku) Wyjąć z piekarnika, zostawić

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką 146

była okrągła, porcelanowa i miała średnicę 25- centymetrów. Budyń śmietankowy zatąpić można budyniem waniliowym. Lubisz owoce? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sernik Oreo z winogronami . The post Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką appeared first on MeCooks

mecooks
OH, BOY! CAKE 184

niej, taką fajną, jak ja mam na sobie, może dostać tutaj . Składniki: 3 jajka 1 1/2 szklanka cukru 2 tabliczki czekolady 3/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki agrest ciemne winogrona 2 morele garść pistacji 500 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany Wykonanie: Jajka ubijacie z cukrem, aż zrobi się z nich jasna puszysta masa. Czekoladę kruszycie, masło kroicie i razem(...)wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie z foremki na talerz. Serek mascarpone miksujecie z 1/2 szklanki cukru i śmietaną. Wykładacie na ciasto, rozprowadzacie równomiernie i dekorujecie agrestem, winogronami, pokrojoną morelą oraz pistacjami. Potem zapraszacie znajomych i wydajecie polecenia do białego rana… Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Czekoladowo-orkiszowa tarta z figami 196

Kruche na orkiszowej mące ciasto...mega czekoladowa masa z kremowym serkiem, smaku dopełniają figi i winogrona, hawajska sól zielona to kropka nad 'i " w tym deserze.  Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla  niektórych wyda się  prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę(...)serka philadelphia ewentualnie mascarpone lub ricotty   30 dag gorzkiej czekolady 60% zawartości kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4-5 figi garść ciemnego winogrona sól hawajska-zielona do posypania Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku

Wanilia i Kardamon
Torcik jogurtowy z winogronami 226

szklanki cukru pudru, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 200 gram herbatników kakaowych, 150 g rozpuszczonego masła, winogrona do przystrojenia.   Wykonanie:   Herbatniki kruszymy (ja w tym celu używam rozdrabniacza), dodajemy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto nakładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24 cm). Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, studzimy. Mleko musimy(...)żelatyną. Całość miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Masę jogurtową przekładamy na wcześniej przygotowaną bazę herbatnikową i wkładamy do lodówki do czasu stężenia. Następnie myjemy i osuszamy winogrona, kroimy je wzdłuż i układamy na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę nakładamy na torcik i wstawiamy do lodówki do czasu jej całkowitego stężenia.   Smacznego

paapilotkaa
Bułeczki odrywane 89

mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewam mąkę, wsypuję suche drożdże, sól, cukier oraz oliwę (lub zamiennie olej, np. z pestek winogron). Wlewam ciepłą wodę, ciasto mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam dłońmi do połączenia. Ciasto lekko się klei, nie przejmuj się tym. Odstawiam je na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można wstawić

Zasmakuj Kuchni
Nie Lada Restobar - nowoczesny bar mleczny 146

serce! Kocham takie połączenia słodko-słone, serowo-owocowe, to jest po prostu mój smak. Z przyjemnością przyrządziłabym coś takiego w domu. Wspaniały ciągnący się ser, naprawdę kruche ciasto i słodycz gruszki, winogron i orzechów skąpanych w miodzie. Mogłabym jeść i jeść bez końca. Naprawdę wspaniałe rozpoczęcie posiłku! 👉 Danie rybne - Grenadier/lekkie curry/warzywa/czarny ryż/żel z pomarańczy   Bardzo dobrze skomponowana, lekka

Cooking Monster
Hornazo, hiszpański chlebek wielkanocny 180

delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo jajek, chorizo i boczku/schabu/mielonego mięsa. Często zdobiony jest także na wierzchu winogronami, orzechami lub stylizowanym ciastem. Składniki (8 porcji) -750 g mąki pszennej -10 g drożdży instant -1 łyżeczka soli -125 g masła -400 ml wody -1 jajko -200 g boczku -3 jajka

Zielona Kuchnia
Sernik na zimno na herbatnikowym podłożu 87

rozpływaniu się nad szarlotkami i ciastami kruchymi,  dla odmiany proponuję sernik. Zrobiony w sierpniu, kiedy to z komputerem byłam w separacji. Dziś miałam możliwość wykorzystania ostatnich dni tegorocznego urlopu i całkiem znośnej pogody. Pomyślałam o Ostrawie. I serniku. Tym do kategorii bezkonkurencyjnych zaliczonym, od kiedy go po raz pierwszy spróbowałam. Niestety plany zostały zweryfikowane. Przyjemne popołudnie w tak dobrze(...)przygotowany w tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy galaretkę w dowolnym smaku i kolorze, na jego wierzch. Oczywiście można pod galaretkę wyłożyć owoce - brzoskwinie z puszki, winogrona. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto, ponownie umieszczamy je w lodówce. Niestety, kilka godzin trzeba się wstrzymywać przed krojeniem. Może się mylę, ale przekonałam się ostatnio, że różnie to z żelatynami bywa. Jestem

Kronika Piekarnika
Panforte - świąteczne ciasto z Sieny 195

Boże Narodzenie.  Na początku X wieku panforte wyglądem przypominało focaccie na bazie miodu i przybierało nazwę "pan mielato". Dopiero później zaczęto dodawać świeże owoce, min. figi, winogrona, które latem zaczęły fermentować. Ciasto nabierało bardziej kwaśnego smaku, dlatego nazwę zmieniono na "panis fortis". Z biegiem czasu, aby uniknąć fermentacji świeżych owoców, ciasto zaczęto przygotowywać tylko w najzimniejsze dni. Do ciasta

La grande e la piccola cuoca
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 220

waniliowy, 1 opakowanie cukru waniliowego, 100 ml ajerkoniaku, 1 kostka masła, Dodatkowo: 2 kiści winogrona zielonego, 1 duża brzoskwinia, 2 opakowania galaretki zielonej. PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, kakao, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut(...)przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 123

zaczyna sie pienić i nabiera drożdżowego aromatu, wtedy jest gotowa do użycia. Składniki WINOGRONOWA WODA DROŻDŻOWA 50 g winogron 10 g miodu 200 g wody ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ 150 g  wody drożdżowej 150 g mąki pszennej typ 550 CIASTO WŁAŚCIWE zaczyn z wodą drożdżową 2 g świeżych drożdży 50 g mąki pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej(...)Kiedy woda się spieni to znak, że jest gotowa do użycia. ZACZYN Z WODĄ DROŻDŻOWĄ W misce mieszamy wodę drożdżową (bez winogron) z mąką. Miskę przykrywamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. CIASTO WŁAŚCIWE Następnego dnia do misy robota dodajemy zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez 4 minuty i odstawiamy na 15 – 30 minut

Tajemnice Smaku
Biszkopt z kremem czekoladowym, owocami i galaretką + film 107

dowolnym smaku ulubione owoce ( truskawki, banany, borówki, winogrona ) przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier kryształ i cukier waniliowy. Następnie do ubitej piany wsypujemy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)rozsmarowujemy krem czekoladowy. Truskawki przekrawamy na pół, banany kroimy w plastry. Na wierzchu ciasta układamy ulubione owoce ( ja użyłam truskawek, bananów, borówek i czerwonych winogron). po czym polewamy je lekko tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.   Artykuł Biszkopt z kremem czekoladowym, owocami i galaretką + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ciasto kakaowe z masą śmietanową i dżemem z ciemnych winogron 174

kwaśnej gęstej śmietany 1/2 szklanki cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 6 torebeczek śmietan fix 1 mały słoiczek dżemu z czarnych winogron  KLIK herbata o smaku czarnej porzeczki do nasączenia ciasta    około 7  ciastek maszynkowych Brześć   blaszka o wymiarach 29/29 cm Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając(...)gęsty krem.  Do blaszki wykładamy spodnią część biszkoptu,  nasączamy herbatą i smarujemy około 4 łyżkami dżemu z winogron jeśli nie macie może być z porzeczki, następnie wykładamy połowę masy i przykrywamy drugą połową ciasta, wierzch smarujemy 3 łyżkami dżemu i wykładamy  resztę masy. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze i posypujemy obficie po kremie. Odstawiamy do lodówki na godzinkę

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania