Czas czytania: 3 min Dziś mam dla Was wspaniały chleb gryczano-orkiszowy upieczony w garnku żeliwnym, chlebek dzięki temu zyskał wspaniałą, grubą i bardzo chrupiącą skórkę
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Tłusty czwartek! Dla niektórych jest to najwspanialszy dzień w roku, no może zaraz po Bożym Narodzeniu. Co pieczecie w tym dniu pączki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Czy mieliście już okazję spróbować makaronu domowego , ale nie takiego ze sklepu z napisem „domowy”. Chodzi mi o najprawdziwszy makaron
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Uszka z grzybami, to głównie dodatek do barszczu czerwonego, a najczęściej serwowany jako tradycyjna potrawa Wigilijna, ale nie tylko. Przecież barszcz z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Chleb żytni z melasą Zastanawiacie się jak upiec pyszny domowy chleb, jaki wybrać przepis, pomogę wam w tych dylematach! Na początek kilka
SprawdzonaKuchnia.plmojej kuchni. Składniki: ciasto: 300 gram mąki + do posypania stolnicy 200 ml gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli farsz: truskawki cukier Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, masło i stopniowo wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Zagniatamy. Dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka przy pomocy(...)wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem, mieszamy i nakładamy na pierogi. Możemy lepić pierogi bez cukru a posłodzić je przed podaniem, ale my bardzo lubimy jak nam z pieroga wypływa taki słodki soczek truskawkowy ;) Pierogi wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę. Delikatnie mieszamy aby uniknąć przyklejenia do dna garnka. Pierogi gotujemy około 2-3 minuty w zależności od grubości ciasta. Czas liczymy
Życie zaczyna się w kuchniktórym robiłam C iasto z rabarbarem . Postanowiłam wykorzystać ten przepis do tarteletek i wyszły przepyszne. Myślę, ż e to jeszcze nie koniec inspiracji z truskawkami w tym roku. P.S. Zostało mi jeszcze trochę ciasta, ale nie miałam 13 foremek, więc zrobiłam ciasteczka i posmarowałam dżemem... i nie muszę pisać kto jej zjadł :) ale spokojnie możecie zrobić trzynaście tarteletek, masy budyniowej(...)Ciasto m us i upiec się na lekk o złoty kolor . Wyją ć z piekarnika i wystudzić. Masa budyniowa : duży budyń (na 3/4 l mleka) czubata łyżka masła Budyń przygotować zgo dnie z informacja na opakowaniu , dodatkowo do zimnego mleka dodajmy masło. Jeszcze gorący budyń przelewamy do upieczonych tarteletek . Całość studzimy. Na przestudzone bab eczki polewamy żelką z truskawkami
Delicious TitbitsCzas czytania: 3 min Klasyczne oponki serowe poznaliście już jakiś czas temu i nie ukrywam, że oponki te są hitem na blogu! Bardzo wiele osób pokochało
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bagietka orkiszowa Zdarzyło się pewnie nie raz, że zabieracie się za przygotowanie kolacji, a tu okazuje się, że nie ma pieczywa! I
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kopytka Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo
SprawdzonaKuchnia.plPołączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem jest świetne. Wcześniej robiłam ciasta czy kompot z tymi dodatkami, a teraz czas na zapasy na zimę. Dżem wyszedł naprawdę super😋 Składniki: 250g rabarbaru - już oczyszczonego 600-700g truskawek 3 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka (z górką) cukru Sposób przygotowania: 1. Obrany rabarbar pokroić w mniejsze kawałki. Umyte truskawki pokroić na mniejsze
Kuchnia domowa Anisoli, dodajemy jaja i 3 łyżki mleka. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Truskawki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzone muffiny posypujemy
La grande e la piccola cuocacałkowicie się rozpuści. Mieszając, powoli wsypywać mąkę, Zdjąć z ognia i ostudzić. Ciasto przełożyć do miski, dodać jajka, zagnieść gładkie ciasto. Odrywać małe kawałki ciasta, delikatnie spłaszczyć i na środku ułożyć całą truskawkę, zlepić knedle. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 min od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Gotowe knedle udekorować pozostałymi truskawkami, posypać pokruszonymi pierniczkami i cukrem pudrem
Z miłości do słodkości