Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia To pyszne letnie ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące dni. Minimalna ilość składników, orzeźwiający smak i tak proste wykonanie, że po prostu trzeba spróbować. Ja latem często przygotowuję takie pianki. Dzisiejsza wersja szczególnie mi smakuje. Wymyśliłam ją pod wpływem chwili i zawsze znika bardzo szybko. Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej dziś(...)Blaszkę wkładamy do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia naszej cytrusowej pianki. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy plasterki bananów (lub inne ulubione owoce np. truskawki). Smacznego Cytrusowa pianka na słomce ptysiowej – ciasto bez pieczenia
Słodkie okruszkikolejne muffinki! Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi! Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym cukrem pudrem! Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Coś pysznego! SKŁADNIKI: ( na ok. 8 szt ) MUFFINKI: - jajko – 1 szt. - cukier – 3 łyżki - mąka pszenna – 0,5 szklanki - woda(...)zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Delikatnie ścinamy kapelusz / górę. Zakrętką lub kieliszkiem wycinamy i góry otworek. KREM: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem waniliowym. Truskawki ucieramy blenderem z cukrem na mus. Krem śmietankowy nakładamy do szprycy
Ostra na Słodkocukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto na kruszonkę. Schładzam je ok. 15 minut. W tym czasie wypełniam kokilki owocami. Połowę płatków migdałowych siekam i mieszam z truskawkami. Następnie posypuję wszystko "pokruszonym" ciastem. Wierzch posypuję cukrem oraz pozostałymi płatkami migdałowymi. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę 20-30 minut, aż wierzch się zezłoci. Podaję na ciepło, najlepiej
W kuchni Karmel-itkimąki pszennej szklanka mleka 2 jajka szczypta soli około 5 ml barwnika spożywczego kolor niebieski Farsz 1 kostka twarogu 1 łyżeczka cukru 5 łyżek mleka 250 g truskawek Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto mieszam aż sie połączą i smażę naleśniki na oleju. Kostkę twarogu mieszam z 1 łyżeczką cukru, 5 łyżkami mleka i pokrojonymi w kostkę truskawkami. Na naleśniki nakładam
Wasze PrzepisyPycha wszak musi być :P <3 Składniki Ciasto: 2 pełne szklanki mąki krupczatki 5 jajek 200 g ksylitolu 15 g proszku do pieczenia 80 ml mleka 1,5 % 200 g masła 500 g truskawek 1 laska wanilii 2 łyżki mąki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W mleku rozpuszczamy masło, miąższ(...)Cały czas miksując, dodajemy (stopniowo) cukier. Następnie do białek, stopniowo, dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy (wolne obroty). Cały czas mieszając, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. (25x30) Truskawki kroimy na pół, oprószamy mąką, układamy na wierzchu ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy ok. 60 min (góra, dół). Posypujemy cukrem pudrem
R'n'G Kitchenkorzystać z tej okazji i nie upiec z nimi ciast, deserów a także knedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy
Ala piecze i gotujebędę mogła na nowo delektować się smakiem czekolady, której w tym cieście nie żałowałam. Wafelki Lusette nadały większej słodyczy i jeśli będę je ponownie dodawać, zmniejszyłabym ilość cukru w cieście o 20-30 g, przynajmniej. Ale to już kwestia gustu. Przepisy na brownie, które poznałam w listopadzie, zawierały zdecydowanie więcej cukru niż moja wersja. Jeśli chodzi o dodatek oleju(...)uzyskania jednolitej masy. Wsyp przesianą mąkę wraz z drobinkami z sitka i wymieszaj, do połączenia.Wrzuć posiekaną czekoladę z orzechami i żurawinę, przemieszaj. Ciasto brownie wylej na wafelki i wyrównaj. Na górze rozłóż truskawki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 160°C przez 22 minuty (20-25 minut). Ciasto ma mieć miękki środek, nie może być ani mocno wypieczone
Anioszek w kuchnicukier, ucieramy na puszystą masę, ucierając wlewamy małymi porcjami olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy, delikatnie miksujemy. Papilotki do muffinek wypełniamy do połowy ciastem, umyte i osuszone truskawki kroimy na mniejsze kawałki, układamy na wierzchu muffinek, posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniaciasto bez pieczenia! Najlepsze! Chrupiący czekoladowy spód, delikatna pianka i sezonowe owoce zanurzone w galaretce. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Polecam! Składniki: Spód ciasta: 150g płatków kukurydzianych 250g kremu czekoladowego – około 5-6 łyżek (użyłam nutelli) Masa serowa: 350ml śmietanki kremówki 700 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana) 6 łyżek cukru pudru 1 szklanka truskawek (można(...)zamiennie użyć malin lub jagód) 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka bezbarwna (u mnie o smaku winogronowym) Wierzch ciasta: około 500g owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki) 2 galaretki bezbarwne (u mnie o smaku winogronowym) *** Płatki grubo miksujemy lub tłuczemy tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy *** *** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną
Blog z Apetytemzmiksować blenderem na gładki mus. Dodatkowo: 1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji) 200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonych poncz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia) opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki Przygotowanie: Pierwszy blat ciasta(...)położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie nasączyć ponczem i przykryć niewielką ilością kremu. Boki ciasta również wysmarować kremem, a następnie wysypać ciasteczkami. Tort ozdobić według uznania, a następnie schłodzić przez noc w lodówce. * Inspirowany przepisem
Food SquareTruskawki kojarzą się z latem. Zazwyczaj. Jednak u nas zimą jest ich całkiem sporo w jadłospisie. Moje dzieci (w zasadzie nie tylko one) uwielbiają truskawki. Dlatego
IzaGotujetworzą pyszne i aromatyczne nadzienie, które doskonale komponuje się z kruchym ciastem. Składniki: ciasto kruche jabłka cukier cynamon masło ewentualnie rodzynki Tarta z owocami sezonowymi Tarta z owocami sezonowymi to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych owoców dostępnych w danym okresie roku. W zależności od pory roku, możemy wykorzystać truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, śliwki, jagody, a nawet egzotyczne owoce, takie(...)ciasto kruche owoce sezonowe cukier żelatyna lub budyniowy proszek do ścięcia owoców ewentualnie śmietana lub mascarpone do przygotowania kremu Tarta z mieszanką owoców Tarta z mieszanką owoców to kolorowy i smakowity deser, który z pewnością zachwyci każdego. W tej wersji tarty możemy połączyć różne rodzaje owoców, aby uzyskać bogactwo smaków i konsystencji. Składniki: ciasto kruche dowolna mieszanka owoców (np. truskawki
Marcepanowa kuchniarózgi lub miksera). Następnie dodaję mąkę i mieszam tak żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję nie za gęstej śmietany. Dokładnie umyte i osuszone truskawki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam łyżką i smażę racuchy. Smażenie: Na rozgrzany olej na patelni nakładam po około 2 łyżki ciasta na placek i smażę na niewielkim ogniu
Uwaga Babcia Gotujeścieranie co przedłuża ich żywotność. Zapiekane owoce pod bezą na patelni tytanowej Woll Diamond (do przygotowania przepisu użyłyśmy patelni o średnicy 20 cm) Składniki: -450g mrożonych truskawek (lub malin) -szklanka świeżych truskawek -kilka łyżek konfitury jagodowej lub świeżych jagód/borówek -ok 20g ksylitolu (2-3 łyżki) Kruszonka -100g mąki kukurydzianej -3 żółtka -30g ksylitolu(...)plastyczne ciasto. Wkładamy je do lodówki. 2. Na patelni umieszczamy rozmrożone truskawki oraz ksylitol. 3. Następnie smażymy je na średnim ogniu do odparowania większości soku oraz lekkiego zagęszczenia. 4. Na wysmażone owoce dodajemy kilka świeżych, umytych i pokrojonych truskawek oraz jagody/konfiturę. 5. Na górę kruszymy ciasto zostawiając trochę na posypanie nim bezy. 6. Patelnie kładziemy do piekarnika i zdejmujemy
Candy Pandaskiedy chcecie cosłodkiego i orzeźwiającego. Połączenie kremowego sera z kawałkami słodkich truskawek to prawdziwy hit smakowy. A najlepsze jest to, że nie trzeba go piec - wystarczy schłodzić w lodówce! Spróbujcie sami i dajcie znać, jak Wam smakował ten wyjątkowy deser. 😋 Smacznego! #sernik #truskawki #bezpieczenia #deser #przepis #smacznego. Ciasto robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm i wyszło
Pychotkaaałyżeczki żelatyny 100 ml zimnej wody 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 500 g truskawek do wyłożenia w środku ciasta (najlepiej tej samej wielkości) Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko(...)Upieczony wcześniej biszkopt oderwać od papieru do pieczenia i przełożyć go (bezpośrednio na formę) do góry nogami, wtedy ciasto lepiej przyjmie nam nasączenie. Następnie za pomocą łyżeczki, nawilżyć go dosyć obficie ponczem (ale niekoniecznie trzeba zużyć całość). Krawędź tortownicy obłożyć połówkami truskawek (wierzchołkami do góry), posmarowanymi wcześniej przestudzoną galaretką, żeby się lepiej trzymały (fot.3) . Resztę truskawek rozłożyć równomiernie
Świat Ciasta