ciasto z truskawkami - 12928 przepisów (strona:105/862)

LEKKA CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ 150

Delikatny, lekki deser, idealny na lato. Proste kruche ciasto, przykryte pianką wykonaną z truskawek, osłodzoną miodem i utrwaloną żelatyną, przykrytą przez delikatną warstwę bitej śmietany. Bardzo przyjemna przekąska, nie zniechęci Cię przesadzoną słodyczą, która przy rozleniwiających upałach jest wręcz niepotrzebna.  Dość mocno ograniczyłam w niej ilość cukru ( na całe ciacho tylko trzy łyżki), naturalnie można go zastąpić innym słodzidłem(...)tortownicy, lub formy do tarty, nakłuwam widelcem i wkładam na 10 minut ponownie do zamrazarki od razu włączam piekarnik na 180 stopni C. ciasto umieszczam w piekarniku i piekę 15 minut. SKŁADNIKI NA PIANKĘ: 500 g. truskawek 2 łyżki żelatyny 3-4 łyżki miodu (w zależności od słodkości truskawek, mus ma być słodki) WYKONANIE: blenduję truskawki z miodem do osobnej

Upiecz sobie babeczkę
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami (wegańskie) 272

Bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto drożdżowe ze słodkimi truskawkami i kokosową kruszonką. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, spróbujcie np. z agrestem. Przyznam, że ciasto nie jest tak puszyste, jak to na mące pszennej , ale i tak jest warte spróbowania. Na pewno się nie zawiedziecie. Składniki (na blachę o wym. 28x24 cm): 260 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej(...)pół. godz., aby lekko podrosło.  W międzyczasie przygotować kruszonkę: do miski wsypać wiórki, ksylitol i dodać olej kokosowy. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki. Gdy ciasto trochę wyrośnie powtykać w nie umyte i odszypułkowane truskawki, następnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 ° C (termoobieg) na 10 min., następnie zwiększyć temp. do 180 ° C i piec kolejne

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z porzeczkami i truskawkami 178

ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej(...)śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać

Moja Delicja
Tort leśny mech z musem truskawkowym 170

myślała i wymyśliła taki oto ;-) Ciasto z dodatkiem szpinaku, środek to mus truskawkowy i do tego świeże truskawki. Tort wyszedł pyszny, córci smakował bardzo, nawet ciasto ze szpinakiem było pyszne ;-) Tort przyozdobiony truskawkami i kwiatuszkami cukrowymi, które kupiłam w Lidlu.Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Tortownica średnica 26 cm Składniki ciasto: 550 g mrożonego szpinaku  6 jajek(...)kostkę.  4. Na pierwszy blat ciasta nakładamy część masy (masę musimy podzielić tak, żeby wystarczyło nam jeszcze na posmarowanie boków i wierzchu tortu), wysypujemy truskawki i nakładamy masę. Na masę drugi blat ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą i posypujemy pokruszonym ciastem, które odkroiliśmy z wierzchu. Takie ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Rano przyozdabiamy

kruche babeczki
Tarta z porzeczkami i truskawkami 132

ciepło, jak również gdy całkiem ostygła. Połączenie kruchego ciasta z delikatną i cieniutką warstwą czekoladową, z kwaśnymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami, słodkimi truskawkami i przepyszną masą śmietankową – było po prostu idealne… Polecam! Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli(...)truskawek (ok. 100 g) 1 garść czerwonej porzeczki (80 g – 100 g) 1 garść czarnej porzeczki (80 g – 100 g)   Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie

Moja Delicja
pyszna drożdżówka truskawkowa z kruszonką... 99

stopioną palmą. Hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, konsystencja powinna być nie za gęsta. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy, na wierzchu ciasta powciskać połówki umytych truskawek. Z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i posypać nią truskawki(...)Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić - bardzo puszysta, miękka drożdżówka z truskawkami i kruszonką, idealne ciasto do sezonowych owoców........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z jogurtów naturalnych - styropian z truskawkami 106

Sernik bez sera, wykonany z jogurtów naturalnych. To ciasto znane jest również pod nazwą "styropian". Proste i pyszne ciacho, które zarówno z wyglądu, jak i w smaku przypomina tradycyjny sernik. Przygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową masą jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. W wersji tradycyjnej malinowy budyń można zamienić na waniliowy(...)jogurtu naturalnego 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 budyń malinowy bez cukru (40 g) szczypta soli Dodatkowo: 300 g truskawek cukier puder po posypania Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w większą kostkę. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka, zimną wodę oraz pokrojone

Kuchnia MagdaLeny
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II 273

uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą(...)margaryny 150 g cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 300 – 400 g mrożonych lub świeżych owoców ( dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżówki z truskawkami. 84

masło.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na 9 równych części.  Z każdej części zrobić kulkę. Następnie nakryć je ściereczką i zostawić na 10 minut.  Truskawki umyć i usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, jeśli są większe(...)ósemki. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.  Kulki ciasta spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia.  W każdym placku zrobić wgłębienie dnem szklanki.  Ciasto pod szklanką powinno być cienkie.  W powstałe dołki włożyć po łyżce truskawek.  Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować brzegi bułek.  Bułeczki zostawić jeszcze

Agusiowe smakołyki
Szybki torcik z truskawkami 234

Szybki biszkopt, ubita kremówka i truskawki. Świetne ciasto gdy mamy mało czasu a goście już pukają do drzwi. Polecam upiec biszkopt, przekroić gdy jest jeszcze ciepły na pół i dzięki temu wystygnie nam w kilka chwil. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała(...)Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć  na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Blat biszkopta nasączyć sokiem pomarańczowym, wyłożyć połowę kremówki, dodać kilka pokrojonych truskawek oraz stężałą galaretką. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć sokiem. Wyłożyć pozostałą śmietankę, dodać

Magiczne Życie Marty
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 136

formowania, ani gotowania. Truskawki należy pokroić, lekko posłodzić i oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodatek mąki nie jest konieczny, ale zwiąże soki wyciekające z owoców . SKŁADNIKI : 30 - 40 sztuk CIASTO NA PIEROGI 250 g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub cukru (można pominąć lub dać mniej jeśli truskawki są bardzo słodkie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej DO PODANIA: 180 g jogurtu naturalnego lub gęstej(...)podsypanym mąką blacie, na placek o grubości 2-3 mm.  Małą szklanką lub stalowym pierścieniem do deserów wycinamy kółka. Na środku układamy 2-3 kawałki truskawek i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta.  Pierożki układamy na posypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie. Wrzucamy partiami na wrzącą wodę (około 12 sztuk) i gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię

cool and minty
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 251

jogurcie, on również nie przysparza problemów. Piekłam to ciasto już czterokrotnie i zawsze było idealne. Mam tylko jedną małą uwagę, moja ostatnia wersja była z rabarbarem i truskawkami i ciasto wyszło bardzo mało słodkie, wręcz kwaśne, nie wystarczył mu nawet puder, musiałam ciacho polukrować. Wcześniej, z innymi owocami było ok. Tak więc do rabarbaru proponuję dodać więcej cukru. Składniki: rozczyn(...)zakładam rękawice jednorazowe, smaruję je delikatnie olejem i rozprowadzam ciasto na blaszce dłońmi, tak jest najwygodniej. Staram się rozprowadzić je w miarę równo. Na ciasto wykładam owoce (śliwki, konfiturę lub rabarbar i truskawki), całość posypuję zimną kruszonką, cukrem trzcinowym (gdy daję świeże owoce) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut, aż ciasto lekko wyrośnie. Następnie wstawiam do zimnego piekarnika

Smaczne Zdrowe
Ciasto TRIO 924

znaki swoją zimną aurą... Więc trzeba się „dogrzewać” słodkimi kaloriami 😊 Trio to przekładaniec, który zawiera w sobie 3 motywy przewodnie: kwaskową pigwę z nalewki, słodką truskawkę i kremową masę śmietanową. Podstawę ciacha stanowi ciasto kruche a wierzch wieńczą okruszki (z pokruszonego blatu ciasta kruchego).   Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie „nalewkowych” owoców(...)schłodzeniu wykładamy ciastem brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jeden blat kruszymy. Składniki na masę pigwową: ok. 400 g przesmażonej z 4 łyżkami cukru   pigwy z nalewki 2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy.   Składniki na masę truskawkową: ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych

Domowe ciasta
Ciasto truskawkowe z galaretką. 200

Pyszny biszkopt kokosowy przykryty cienką warstwą bitej śmietany, a u góry gruba warstwa truskawek z galaretką. Pycha! Ciasto jest mega smaczne, dlatego warto trochę ,,pobawić się" w kuchni podczas jego robienia.  Podczas przygotowania tego ciasta brakowało mi kilku składników, a właściwie mąki i cukru, dlatego przyszło się trochę improwizować, zamieniając mąkę na wiórki kokosowe i dodając wszędzie mniejszą ilość(...)łyżki cukru 75 g wiórków kokosowych Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki (30-36 %) 75 g kwaśnej śmietany (10-18 %) Łyżka cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Inne: Truskawki (tyle, aby przykryć wierzch ciasta ok. 250-300 g) 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie:  Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu kokosowego. Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem dokładnie ubijamy za pomocą miksera

Kuchnia Łukasza