wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzamy. Jeśli trochę rozleje nam się poza brzegi, nic się nie dzieje. Zmieni się w galaretkę więc ciasto nie rozmięknie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy truskawkami, podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.serdecznie. Do wykonania ciasta użyłam rantu o średnicy 19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 160g cukru 5 łyżek zimnej wody 120g mąki pszennej 35g kakao Masa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietankowa: 500ml(...)pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka *** *** Po całkowitym wystudzeniu, biszkopt przecinamy na trzy blaty *** *** Przygotowujemy masę truskawkową. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i przekładamy do garnka *** *** Truskawki podgrzewamy, aż puszczą sok. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki *** *** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do czasu, aż masa całkowicie ostygnie i zacznie tężeć (można włożyć na trochę do lodówki
Blog z Apetytemciasto :) SKŁADNIKI *przepis na tortownicę 21cm BISZKOPT -3 jajka -4 łyżki cukru -3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej -płaska łyżka kakao -pół łyżeczki proszku do pieczenia MASA PIANKOWA -1 galaretka (dowolny smak-u mnie brzoskwiniowa) -1 galaretka truskawkowa -2 serki waniliowe homogenizowane po 150g -300 ml śmietany 30% -2 łyżki cukru DODATKOWO -1 galaretka truskawkowa -200 g truskawek Biszkopt(...)galaretkę. Miksujemy i wylewamy na biszkopt,wstawiamy do lodówki na 15 minut. Z drugą galaretką truskawkową postępujemy analogicznie. Umyte truskawki kroimy w plasterki układamy na stężałej piance truskawkowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300ml wody. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. I gotowe :) Lekkie,orzeźwiające i pyszne ciasto :) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNastępnie po kawałku dodawać ciepłe masło i kilka kropel olejku waniliowego. Połączyć w jednolitą masę. Masę budyniową wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Udekorować umytymi i pokrojonymi wg upodobań truskawkami. Można je na wierzchu posmarować ulubioną galaretką żeby nie straciły jędrności. ( fot.2) Milion kalorii do zjedzenia ! Już się nie mogę doczekać
Jemy PijemySernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady 300 ml śmietany(...)wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką. Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą. Moje posty
Słodka Stronawierzchu beza posypana płatkami migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Aczkolwiek, to tylko jedna z wersji tego ciasta. Doskonale będą do niego pasowały maliny, truskawki, czy też inne owoce, które wystarczy wstawić w miejsce wiśni oraz dopasować do nich smak galaretki. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaSernik na zimno to jedno z najłatwiejszych ciast jakie znam. Zmieniając tylko rodzaj owoców do niego dodawanych można zrobić go za każdym razem w innej odsłonie. Ja lubię pokryć wierzch galaretką ze zmiksowanych truskawek, ale wystarczy rozłożyć nieco świeżych lub mrożonych owoców i zalać rozpuszczoną galaretką z torebki a sernik będzie równie dobry. Sernik na zimno to chyba pierwszy deser
Smaczna Pyzałyżka) Krem – masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy bez cukru, w proszku 2 galaretki truskawkowe pół kostki masła (100g) 300 g truskawek pól szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% Poncz: sok cytrynowy, woda, cukier Do posypania: wiórki czekoladowe Sposób wykonania. Do upieczenia ciasta użyłam blaszki o wielkości 26 x 26 cm. Moja jest kwadratowa ale może być również tradycyjna(...)miało podobną temperaturę jak budyń, wówczas unikniemy zważenia się kremu. Krok 3. Galaretki, owoce i poncz. Galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku i lekko studzę. Gdy zaczynają tężeć, dodaję do masy budyniowej i miksuję za pomocą miksera, aby składniki masy dobrze się ze sobą połączyły. Truskawki myję i osuszam. Kroję na mniejsze kawałki i dodaję do masy budyniowej. Mieszam
Ania gotujePrzepisem na to ciasto Ania wygrała konkurs na blogu z marką Emalia Polska Pleszew . Mnie zauroczyła pomysłem a teraz chciałam wypróbować przepis, póki truskawki jeszcze na
Moje Małe Czarowanieowocami. Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata. Polecam :) Masa budyniowa: 1,5 szkl mleka 5 żółtek 1 budyń waniliowy 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g masła w temp. pokojowej 1,5 łyżki gorzkiego kakao 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok 500 g owoców: truskawki, jagody, maliny(...)galaretki odlać na talerzyk, będzie potrzebna do namaczania biszkoptów. Dno tortownicy (śr. 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na spodzie ułożyć warstwę biszkoptów maczając je wcześniej w galaretce. Na biszkopty wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Ułożyć następną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Na masie ułożyć owoce. Schłodzić. Gdy galaretka
Smakołyki Asitruskawkowy: około 30 dag świeżych truskawek 1 cytrynowa galaretka cukier do smaku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki(...)Następnie wykładamy ją równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. 3. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy tak około 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Dodajemy cukier do smaku i dokładnie
Izabelawkuchnidynię. Przyrządzamy z dyni pyszne dania, pikantne zupy , zapiekanki i słodkie ciasta . Ale dzisiaj mam dla Was mój nowy eksperymentalny przepis na ciasto bez pieczenia z twarogu, tężejące na galaretkach cytrynowych, które można też zastąpić żelatyną, czyli dyniowy sernik na zimno . Czyż nie jest piękny ten sernik z dynią na zimno , taki mocno pomarańczowy, gdyż dynia którą dostałam miała intensywny(...)Puree z dyni w połączeniu ze śmietankowym twarogiem i sokiem pomarańczowym tworzą idealne połączenie smakowe. Polecam też przepisy na inne moje ciasta bez pieczenia: Kolorowy sernik na kruchym spodzie , Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Przepis na najlepszy sernik z dynią na zimno: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię....to dla Kuby Błaszczykowskiego Masa truskawkowa 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa serowa 1 kg serka waniliowego z wiaderka 1/2 litra kremówki
Jadło i czytadłołyżeczka cukru 2 krople aromatu wanilliowego 50 ml mleka 1 łyżeczka żelatyny mrożone owoce galaretka owocowa Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do jednej miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Wlewać nado foremki silikonowej. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu ciasta przygotować pierwszą warstwę masy: sernik. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do przestygnięcia(...)żelatynę wlewać cienkim strumykiem do masy waniliowo-serkowo-mlecznej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas.Przygotowaną masę wylać na ciasto. Odstawić do lodówki na ok 1h do stężenia. Po tym czasie wierzch sernika udekorować truskawkami i galaretką. Oby smakowało:) Malinowe Zacisze
MarciochaKucharzyczyli gotowany, jednak nie chciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były one kakaowe. Ciasto zakończyłam dając na nie zmiksowane jeżyny, jednak do tego typu galaretki można użyć również innych owoców miękkich takich jak truskawki, brzoskwinie czy kiwi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm. Składniki: ser 1 kg sera 2 łyżki(...)Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Jeżyny lub inne owoce zblendować, dodać zimną żelatynę i jeszcze raz zblendować, owoce wylać na górę ciasta które należy trzymać w lodówce do czasu aż owoce zwiążą się w galaretkę
Pychotkaaa