smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone 500g truskawek opakowanie galaretki truskawkowej szklanka białego półsłodkiego wina listki bazylii Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia(...)minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy schłodzoną, udekorowaną listkami bazylii. Kolejne etapy przygotowania
Wrzosowa PolanaBardzo interesujące w smaku. Nuta imbiru i czekolady daje ciekawe mocne połączenie, także kasza gryczana i serek są prawie niewyczuwalne. Jednak ze względu na wysoką
Mania Wypiekaniadniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii, trzeba cieszyć się tym dniem, tą chwilą, więc rozpieśćcie swoje brzuszki i kubeczki smakowe takim pysznym, grzesznym ciastem! Ciasto robi się dosłownie 15 minut, nie licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy o średnicy 25cm. Składniki na spód: - 300g ciasteczek HIT (najlepiej czarne z białym środkiem) - 100g masła(...)mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki. W tym czasie zabieramy się za krem. Składniki na krem: - 200ml śmietanki 30% lub 36% - 125g serka mascarpone - 2-3 łyżki kajmaku/dulce de leche (lub więcej, jeśli wolicie bardzo słodkie) Wszystkie składniki ubijamy na sztywny krem i wylewamy na schłodzony spód. Dekorujemy świeżymi owocami, płatkami migdałów
Be Fit Be StrongStaramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez(...)KREM: ok 700 g śmietany kremówki 30% 2 cukry wanilinowe 1/3 szklanka cukru pudru ( jeżeli lubicie bardziej słodki, dodajcie troszkę więcej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 250 g serka mascarpone oraz: Truskawki dżem truskawkowy Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania należy dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Do ubitej śmietany dodawać
The Sweet Damselmąkę. Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję serek mascarpone i razem miksuję. 3. Usmażone naleśniki smaruję dżemem. Następnie nakładam porcję kremu mascarpone i delikatnie go rozsmarowuję. Naleśniki zwijam w rulon i układam na talerzu. Do przygotowania naleśników wykorzystałam dżem brzoskwiniowy , który otrzymałam do testowania(...)smakiem. Już dawno nie jadłam tak pysznego dżemu. Ma idealną konsystencję i słodkość. W słoiczku znajdziemy mnóstwo pysznych owoców, pokrojonych na mniejsze kawałki. Dżem brzoskwiniowy to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw przygotowywanych na słodko. Produkt jest wart polecania i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów firmy DAGOMA , niezbędnych do przygotowywania wielu potraw i deserów
Tradycyjna kuchnia KasiKrem adwokatowy – Domowe Torty Pyszny, gęsty krem- bez dodatku żelatyny. Idealny do ciast, tortów, lodów lub po prostu- jako smaczny deser. Czy ma jakieś wady? W sumie tylko jedną- jeżeli planujecie siadać za kierownicę, będziecie musieli uważać by nie zjeść go zbyt wiele- a zapewniam Was, że to nie będzie takie łatwe Smacznego! SKŁADNIKI(...)ADWOKAT : szklanka cukru 5 żółtek 200 ml. dobrej jakości wódki lub spirytusu pół puszki mleka skondensowanego, niesłodzonego cukier waniliowy SKŁADNIKI NA KREM ADWOKATOWY: 250 ml. adwokata 250 g. serka mascarpone 150 ml. śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie [9 g.] śmietan-fix Przepis: ADWOKAT: Dodajemy do żółtek cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem, aż do uzyskania kremowej masy
Domowe Tortyblogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków na zimę(...)zrobić deser, nagle po prostu wpadł mi do głowy pomysł na te właśnie babeczki . Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym są nasączone babeczki, i łagodnej Delicate do polewy czekoladowej , żeby już nie zakłócać wybornego smaku gorzkiej czekolady innymi nutami . Jak wcześniej wspomniałam przepis dodaję
Wiem co jemgodz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej Składniki na krem: ● 30 cl śmietany kremówki ● 500 g serka mascarpone ● 50 g cukru pudru ● kilka kropli ekstraktu migdałowego Składniki na karmel: 125 g cukru 10 cl wody Do dekoracji: ● ok. 15 całych, nieobranych migdałów ● srebrne perełki(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaW ostatni czwartek miałam przyjemność, na portalu gotujmy.pl, być gościem artykułu z cyklu "bloger tygodnia". Serdecznie zapraszam do przeczytania przeprowadzonego ze mną wywiadu . Z
Kuchenne zapiski EdytyTiramisu to najpopularniejszy deser spożywany we Włoszech. "Tirarsi sù" po włosku oznacza – ocknij się, przebudź się, ale również poderwij mnie. Nic dziwnego w tej nazwie, ponieważ
Tradycyjna Kuchniagruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem kawy. Przez dużą ilość kakao wyszedł nieco cięższy niż standardowy, ale pyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem(...)biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca. Nie wygląda może najpiękniej - nie miałam czasu na wymyślne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDeser z prądem? a czemu nie :) Słodkość, mleczność, kawowość oraz konkretne grzanie - to Was czeka! Tiramisu podane w szklance po whisky to super pomysł na małe
Kuchnia PROzdrowotnaPrzystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser(...)Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie, bo następna taka niesamowita i smakowita okazja
Qlinarnie i QlinarnieLekkie ciasto przygotowane na biszkoptach, z waflowymi rurkami, które ciekawie się prezentują w przekroju oraz z delikatną masą na bazie mascarpone. Może i trzeba troszkę czasu, by je zjeść, ale nie jest pracochłonne i samo przygotowanie, to kwestia godzinki. Warte jest Waszego poświęcenia, zapewniam ;) Składniki na blaszkę 24x36cm: 1 i 1/2 paczki podłużnych biszkoptów 100g kakaowych herbatników 1 duża puszka(...)brzoskwiń 2 opakowania pustych rurek waflowych (ok 600g) 3 galaretki brzoskwiniowe 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (500g) 4 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Sposób przygotowania: 1. Formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę podłużnych biszkoptów po skosie, docinając odpowiednie długości w najmniejsze szczeliny. Smarujemy syropem z brzoskwiń, który jest w puszce. Posypujemy drobno zmielonymi
Kuchnia w czekoladzieSernik nie jest ciastem, jest deserem, którego jakość zależy w największej mierze od rodzaju i jakości sera, jakiego użyjemy do jego przygotowania. To od niego będzie zależała jego struktura po upieczeniu, a nierzadko i smak. Bo są serniki i są Serniki! Sernik z białą czekoladą to jeden(...)tych wypieków, przy którym inne bledną. Gorąco polecam! Składniki: Spód: 250 g ciasteczek owsianych 50 g masła, roztopionego Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 500 g serka mascarpone 180 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 ml mleka 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej 5 dużych jajek, białka i żółtka oddzielnie Sos czereśniowy
Smakowity Blog Kulinarnymnie są te z pięknymi owocami zatopionymi w pysznym kremie. Ale czy, aby na pewno przygotowanie ciasta czy tortu wymaga od nas, aż tak dużego wysiłku? Nie. Są takie ciasta, które możemy przygotować dosłownie w kilka chwil, bez dużego nakładu pracy. Zapraszam na spróbowanie mojej poziomkowo-śmietankowej propozycji. Poziomkowy spół, pyszny śmietankowy, delikatny krem, a do tego soczyste truskawki(...)się pojawił. Na zdjęciu ostatni kawałek... Składniki: 400 g jogurtu naturalnego typ grecki o temperaturze pokojowej 2 galaretki poziomkowe 1 szkl. gorącej wody 1 szkl. truskawek 1 opakowanie serka mascarpone (200g) 200 ml śmietany kremówki 36% 2 1/2 łyżki cukru pudru posypka czekoladowa Przygotowanie: Poziomkowy spód: W szklance wody rozpuszczamy 2 galaretki o smaku poziomkowym. Odstawiamy na chwilę
Słodkie okruszki