ciasto z serków mascarpone - 2500 przepisów (strona:121/167)

Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 175

Torcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :) Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa

Smakołyki Asi
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4113

często powtarzać. Do tego sernika nada się każdy bardzo drobno zmielony ser biały – serek kanapkowy, smarowny, pełnotłusty i delikatny, serek Philadelphia, czy serek z wiaderka, klasycznie używany do sernika. Ricotta też się sprawdzi, ale musi być kremowa, nie ziarnista. Serek mascarpone będzie za tłusty. Proporcje podane są na malutką blaszkę, o średnicy zaledwie 18cm. Na tortownicę powyżej 20cm użyjcie podwójnej

Karo in the Kitchen
Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką 184

gustu. Zamiast serka śmietankowego - idealnie nadaje się mascarpone, wiejski, zwykły twarożek lub nawet dżem - czy bita śmietana. Wszystko według fantazji.   Placki naleśnikowe: 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej)  200 serka śmietankowego Polewa: 50g czekolady 2-3 łyżki mleka(...)przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Przygotować ciasto na placki naleśnikowe. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki

Di gotuje
Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym 201

łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 1 szklanka malin (mogą być mrożone) ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki żelatyny do wypieków Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej misce wymieszamy suche(...)składniki do mokrych i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie. Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli używacie świeżych, to wystarczy je zblendować razem z cukrem i nadzienie

Mania Gotowania
Tort na Pierwszy Dzień Lata 215

mascarponedodatkowo:200 ml śmietany kremówki50 g serka mascarpone1 opakowanie podłużnych biszkoptów20 g czekolady (70%)350 g truskawekŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Masę przelać do formy wyłożonej(...)ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone, dodać do owocowej masy. Delikatnie wymieszać, żeby nie zburzyć struktury śmietany.Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.W ten sam sposób przygotować masę truskawkową:Żelatynę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Większa sprawa - tort 177

Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której to książki użycie, szczerze mówiąc, nie wierzyłam - są tam cuda wydające się być zdecydowanie poza moim zasięgiem). Całość jest bardzo(...)polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Serniczek z likierem Baileys 203

mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g) 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek 3 jajka 5 łyżek likieru Baileys Przygotowanie: kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej foremki podpiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut mascarpone i twaróg przekładamy(...)dużej misy i ucieramy na gładką masę dosypując cukier oraz wbijając jajka dolewamy Baileys oraz dorzucamy rodzynki.  Całość mieszamy, a następnie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temperaturze 180°.  Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem możemy polać lukrem lub posypać startą czekoladą P.S rodzynki najlepiej

Luźna Kuchnia
,,Mini torciki z ciasteczkami oreo’’ 238

Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką ciasteczek oreo. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej

Podróż w kulinaria
Torcik truskawkowy 171

Doskonały torcik na każdą okazję, a że dzisiaj wypada moje małe święto to Was nim częstuję :) Prosty i nieskomplikowany, ale prezentuje się wspaniale :) A masa truskawkowa

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem 167

Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik(...)rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g   ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante  60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii 7 łyżeczek żelatyny 1 truskawkowa galaretka opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem

Kulinarne przygody Gatity
Tunel śliwkowy 246

szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy(...)prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel

Niezły Młynek
TORT BLONDYNKI URODZINOWY, czyli czekoladowy i Matcha z Kremem Limonkowym i Ganache Czekoladowym 378

średnicy 23 cm i piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i nożem strunowym pokroiłam na trzy równe blaty. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki świeżo otarta skórka z 2 dużych limonek W tym przypadku wszystkie składniki muszą być(...)dużą ilość cukru pudru, do smaku, tak aby masa nie była zbyt słodka. KREM MATCHA: 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki kremówki 36% ok. 1 płaska łyżka cukru pudru herbata Matcha Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Serek, kremówkę, cukier puder i przesianą herbatę Matcha umieściłam w misce i zmiksowałam na gęsty krem. Ile herbaty Matcha wsypać? Musicie spróbować

Blondynka Gotuje
Sernik Piña Colada 422

pokojowej. Spód sernika: 340 g ciasteczek owsianych kokosowych (lub Digestive) 50 g wiórków kokosowych 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłustego lub tłustego)  250 g serka mascarpone 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 400 ml mleczka kokosowego w puszce puszka ananasa (nie używać świeżego ananasa!) 5 jajek 2 żółtka 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Polewa(...)puszki). Pozostały płyn kokosowy można wykorzystać np. koktajlu piña colada :). Teraz czas na masę serową. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce (fot.3) . Włożyć do dużej miski. Do zmielonego twarogu dodać mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Wszystko zmiksować na małych obrotach miksera. Następnie dodać mleko skondensowane. Dodawać po jajku i żółtka, miksując po każdym dodanym przez około 15 sekund, na małych obrotach

Świat Ciasta
ciasto porzeczkowiec 469

mieszam z proszkiem do pieczenie oraz sodą. Do masy jajecznej wlewamy masę kakaową i przy pomocy np. sylikonowej szpatułki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i również przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22x33cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekrawamy na dwa blaty. składniki(...)miękkiego masła wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy na gładką masę składniki na krem śmietanowy: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Serek rozmiksujemy w osobnym naczyniu, następnie doda jemy śmietankę i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 1 słoiczek dżemu

Domowy Smak Jedzenia
Słodka tarta na powitanie 264

tarta z kremem w towarzystwie agrestu, malin i moreli  Składniki na tartę: 250g mąki krupczatki 2 żółtka 100g masła 82%tł. 100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: szklanka świeżych malin szklanka agrestu 2-3 morele pokrojone świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) Mąkę połączyć z solą(...)kulę. Zawinąć w folię i przechowywać około pół godziny w zamrażarce. W tym czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekolady, po czym ostudzić. Ostudzone połączyć z mascarpone. Odstawić.Po połowie godziny oczekiwań na ciasto wyjmujemy je z zamrażarki, po czym wykładamy na blaszkę do tarty. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut (najlepiej obserwować, żeby

Sajkofanka smaku