stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Bon appetit! Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia, np. czekolada lub krem, jak u mnie. Czekolada(...)się trzyma, jednak mi nie odpowiada zarówno smakiem jak i swoją "ciężkością." Polecam Wam mój ulubiony krem, sprawdzony i równie idealnie trzymający się - na bazie mascarpone i śmietany kremówki: 250 gramów serka mascarpone 150 gramów śmietany kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki owocowej o ładnym kolorze (można ją zastąpić barwnikiem spożywczym) Kremówkę należy ubić, następnie wymieszać z serkiem mascarpone, dodać
Garniec Magaliemamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru czy upieczenie ciasta a najdzie nas ochota na coś dobrego albo mamy niespodziewanych gości, możemy przygotować bardzo prosty i szybki deser z owocami. Kombinacji jest naprawdę bardzo wiele, wystarczy odrobina fantazji. Ja tym razem miałam w lodówce kremówkę i mascarpone a na półce od kilku dni leżał ananas, którego zresztą wypadało wreszcie zjeść(...)wersji deser jest nieziemsko śmietankowy a śmietankowy smak idealnie komponuje się ze świeżym, słodkim, soczystym, dojrzałym ananasem <3 Składniki na 4 desery: 250 ml kremówki 30 % 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki ksylitolu/cukru 1 dojrzały ananas 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej 3 pełne łyżki płatków migdałowych 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kremówkę ubić z ksylitolem lub z cukrem
Ze smakiem i z pasjąDzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do
Oryginalny smakMasę przełożyć do tortownicy i i docisnąć mocno dłonią. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Wykonanie masy serowej: Do naczynia miksującego włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksować 30s. obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia. Dodać białka (nieubite) i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować 30s. obr. 6. Ciastka pokruszyć na duże kawałki(...)gdyż masa może zamienić się w masło! Masę wyłożyć na schłodzony sernik i przybrać połówkami ciastek Oreo. Włożyć całość do lodówki. Opierałam się na przepisie z kolekcji "Thermomix - pyszne ciasta", jednak trochę go zmodyfikowałam
Mania Wypiekaniabiszkoptów 50 dkg serka mascarpone 20 dkg cukru 4 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku 200 ml mocnego naparu kawy 2 łyżki likieru kawowego 1 łyżka kawy instant 1 łyżka kakao Sposób wykonania : Ż ółtka utrzyj z cukrem na parze. Kawę rozpuść w łyżce wrzątku, przestudź, dodaj do ubitych żółtek, ubij. Serek zmiksuj z masą żółtkową(...)wyłóż nimi dno małej, prostokątnej formy. Biszkopty przykryj połową masy, na niej poukładaj w małych odległościach namoczone biszkopty w kawie. Na wierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao, a następnie posyp mieloną kawą. Pokrój deser na kwadraty
Przepisy i porady kulinarnekupiłam serek. W końcu domowe pączki to domowe. Próbowałam, są obłędne! Nadziewałam je dżemem truskawkowym już po usmażeniu. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 125 g serka mascarpone 5 żółtek 2/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 20 g masła (stopionego) szczypta soli 3 łyżki ekstraktu z wanilii* tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) Do nadziania: gładki dżem(...)Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, mascarpone, pozostałe mleko, resztę cukru, ekstrakt z wanilii, sól oraz rosnący zaczyn. Natłuszczając dłonie stopionym masłem, wyrobić gładkie, jednolite i odstające od miski i rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczka i pozostawić na 45-50 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Nadziewanie
Czerwień i błękitDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych PapierachŁaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam
Monia miesza i gotujebywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę Składniki na biszkopt 26 cm: jaja 6 szt mąka tortowa 6 łyżek mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam go) Składniki masa brzdąc do przełożenia: mascarpone 250 g śmietana 30% 400 ml cukier brzozowy 4 łyżki ( zmieliłam(...)Składniki do dekoracji : mascarpone 250 g śmietana 30% 500 ml sok malina 100% 100 ml Polska Aronia cukier brzozowy 150 g(zmieliłam ) żelatyna ( na 1 litr) Wykonanie masy brzdąc do przełożenia : Miksujemy śmietanę na sztywno (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą
Różowa kuchniacukier, cały czas miksując. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty. *Składniki podane na jeden blat. Masa(...)dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Krem truskawkowy: 750 gram serka mascarpone cała frużelina Wykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników
Krakowskie smaki Anicałym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 75 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera(...)powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 minut, aż spód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać, wrzucić do metalowej lub szklanej miseczki umieszczonej
maniapieczeniaszklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 margaryny lub masła 2 jaja Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozwałkowujemy, przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm) i pieczemy do zarumienienia tj. przez ok 30 minut(...)momentu kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, wyłączamy i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mus studzimy i wykładamy na zimny spód. Pianka: 330 ml śmieatny 30% 250 g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, mieszamy z mascarpone i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną
Cynamonowe szczęścieMega apetyczny sernik, na kruchym spodzie z kremem z białej czekolady i wiśniami, smakuje wyśmienicie, jest kremowy, delikatny niczym puch, z każdym kęsem smakuje lepiej! Najlepszy
Wanilia i KardamonPo fotoreportażu pora na kolejne słodkości bo ileż można być na diecie Uraczony wieloma tartami podczas festiwalu jak i tym, że Magda ogłosiła konkurs, postanowiłem połączyć
Kuchenne WariacjeNa niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić
Ciastkozercy