Alternatywa mojego pomysłu dla grzybków z kruchego ciasta Składniki na babeczki mąka pszenna, 1 szkl cukier, 1/2 szkl kakao, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1/2 łyżeczki mleko, 1/2 szkl olej, 1/4 szkl jajko, 1 szt Składniki na grzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki(...)wystudzonych babeczek ostrym nożem odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo. Białko jajka
Gotowanie moimi oczamisoku z wiśni, Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach(...)stężeje. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Passion of Cookingwszystko na małym ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania Gotowaniacake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto
KUCHARNIAschłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić. Masą przełożyć biszkopt. Polewa: Masło i czekoladę rozpuścić, wystudzić. Polać ciasto i odstawić do lodówki. Krok po kroku(...)Wystudzony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż 7. Rozpuścić białą czekoladę 8. Ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę 9. Dodać serek mascarpone 10. Wlać wystudzoną czekoladę 11. Dodać kawałki czekolady i wymieszać 12. Ciasto przełożyć masą śmietanową 13. Rozpuścić czekoladę z masłem 14. Wysmarować ciasto czekoladą i odstawić do lodówki Pobierz wersję do druku
KuchniaWeDwoje.pljeszcze lepsze jest następnego dnia. PRZEPIS NA TATĘ Z GALARETKAMI Składniki na tarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki sproszkowanych truskawek liofilizowanych – opcjonalnie, nadają ładną, różową barwę(...)tartę, nakłuwam spód widelcem. Pieczemy ok 20 min w 200st. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, truskawkowy proszek, ekstrakt waniliowy oraz partiami serek mascarpone i mieszamy delikatnie. Krem wykładamy na ostudzone ciasto, na wierzchu układamy jeżyny i kawałki galaretek. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Artykuł Tarta z galaretkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujerano można cieszyć się domową dawką słodkości Banoffee – szybkie ciasto bez pieczenia przepis na blachę o średnicy 24 cm 300 g herbatników maślanych 150 g masła 200 g masy krówkowej 3 banany 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g serka mascarpone + gorzka czekolada do dekoracji Na początku ciastka rozdrobnij za pomocą blendera Masło rozpuść(...)masie krówkowej wyłóż banany pokrojone w plastry. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukru pudru. Pod koniec ubijania powoli dodawaj serek mascarpone. Masę śmietanową wyłóż delikatnie na ciasto, rozprowadź ją delikatnie po całej powierzchni. Na koniec banoffee oprósz startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2h. Również w lodówce je przechowuj. Smacznego
365 dni dookoła kuchniKrem mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu
Domowe TortyTORCIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM I OWOCAMI. Składniki 10 sztuk: 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania) 250 g śmietany kremówki 30% 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki 250 g serka mascarpone 150 g borówek amerykańskich 150 g malin Sposób przyrządzania(...)minut. Po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć owoce. Mini torciki przykryć wierzchami i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem wafelków Lusette cappuccino, do tego masa na bazie serka mascarpone, śmietanki 30%,żelatyny i wafelków również o smaku cappuccino. Całość polana gorzką czekoladą. Ciasto jak wafelek Lusette :-). Pyszne jest, kaloryczne na pewno, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :-). Miłego poniedziałku :-) Blaszka 21x31 cm Składniki ciasto: 8 jajek 200 g cukru trzcinowego 160 g maki(...)3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2 x 250g) 3 łyżki cukru pudru 3 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżeczki żelatyny 1.Żelatynę zalewamy wodą (tak, żeby przykryła żelatynę), mieszamy
kruche babeczkiSernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną. Witajcie w słoneczną niedzielę. Pogoda zachęca do siedzenia na tarasie z kawusią i jakimś słodkim akcentem. Jako wielbicielka serników wpadłam wczoraj na pomysł połączenia go z kawą. Maślane kruche ciasto z kremowym serkiem śmietankowym i mascarpone, do tego aromat kawy i słodka żurawina stworzyła niebanalny smak! Wartości odżywcze
zdrowo i aktywnieSernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną. Witajcie w słoneczną niedzielę. Pogoda zachęca do siedzenia na tarasie z kawusią i jakimś słodkim akcentem. Jako wielbicielka serników wpadłam wczoraj na pomysł połączenia go z kawą. Maślane kruche ciasto z kremowym serkiem śmietankowym i mascarpone, do tego aromat kawy i słodka żurawina stworzyła niebanalny smak! Wartości odżywcze
Zdrowie i pysznie na talerzuWczoraj na zakupach natknęłam się na piękne maliny i oczywiście od razu zakiełkowała we mnie myśl o pysznej tarcie z malinami i kremem z serka mascarpone. Składniki (na formę o średnicy 23 cm): ciasto: 120 g masła, 1 łyżka oleju, 4 łyżki wody, 1 porządna łyżka cukru, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem 250 g serka mascarpone(...)zakryć (koniecznie - bo pryska) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i dość energicznie wmieszać mąkę. Jak odrobinę ostygnie wyrobić ciasto rękami. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180-190 stopni. Powstałym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta. W międzyczasie zimną kremówkę
Moja kraina smakówświęta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis na dużą blachę(...)zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki
moj przepis naświęta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis na dużą blachę(...)zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 kg jabłek – kwaśnych – najlepsze szara reneta (u mnie 6 dużych jabłek) 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z pomarańczy Wyrobić szybko ciasto kruche, tj. Mąkę posiekać z masłem, posiekać z serkiem, dodać pozostałe składniki
moj przepis na