jajko szczypta soli 4 łyżki cukru opcjonalnie dwie łyżki wody 300 gram truskawek świeżych jedna tabliczka czekolady mlecznej 300 gram mascarpone 100 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym laska wanilii dwie łyżki miodu Robimy ciasto kruche. Przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy 100 gram masła, jajko, szczyptę soli, cukier i szybko oraz energicznie ugniatamy ciasto- jeśli jest(...)odpowiednie to odpowiednio wyrobione odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i suszymy truskawki, kroimy je na pół. W miseczce ubijamy mascarpone mikserem, dodajemy serek homogenizowany, miód i ziarenka wanilii. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na wysmarowanej masłem blaszce do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut
Mango Papajapróbował to zachęcam :) Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: Ciasto: 3 jajka 320 ml cukru 320 ml oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego) Krem: ok. 200 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo: pestki granatu Rozmrożony szpinak odcisnąć(...)temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto zupełnie ostudzić. Śmietankę ubić, aż zacznie sztywnieć. Nie przestając miksować dodać do niej cukier puder, następnie serek mascarpone a na końcu śmietan fix. Wierzch ciasta odkroić i pokruszyć do miseczki. Na spód wyłożyć krem, przykryć go pokruszonym wierzchem a na górze rozsypać ziarenka granatu. Przed podanie schładzać minimum kilka godzin
Simply Foodjajko - szczypta soli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki żelatyny Najpierw zabieramy się za zrobienie ciasta. Żółtko i jajko miksujemy z cukrem i szczyptą soli a następnie dodajemy masło po kawałku. Na końcu(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz wracamy do ciasta. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Tarte odstawiamy do wystygnięcia i robimy krem. Żółtka z cukrem ubijamy na gładką jednolitą masę a potem dodajemy stopniowo serek mascarpone i razem miksujemy. Na wystudzoną tarte
Kuchenne WariacjeNapełnij dom aromatem sezonowego ciasta! Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto do wypróbowania zanim skończą się truskawki! Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu(...)temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi 2 łyżki wody 1 szklanka cukru 100 g czekolady gorzkiej Składniki na krem 500 g serka mascarpone 250 g twarogu z wiaderka (naturalnego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g cukru 4 łyżki zimnego mocnego naparu z herbaty ( niecałe pół szklanki i 2 torebki) u mnie Teekanne
Z Kuchni Do KuchniSerniki bardzo często goszczą na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia. Dlatego mam dla Was przepis na mega prosty sernik, na który natknęłam się przeglądając internet
Kuchnia MagdaLenySerniki bardzo często goszczą na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia. Dlatego mam dla Was przepis na mega prosty sernik, na który natknęłam się przeglądając internet
Kuchnia MagdaLenyciasto: 1 jajka pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny Na krem: 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku pół szklanki jeżyn Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Masło lub margarynę dajemy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym(...)miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie ciasto miksujemy. Ciasto jest dość geste, ale takie ma być. 2. Do pieczenia: Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z większym otworem, wyciskamy porcje ciasta na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, ja dodatkowo wyciśnięte ciasto spłaszczałam trochę łyżką. Ciasteczka urosną, więc należy zachować odstępy. 3. Pieczenie: Następnie ciasteczka pieczemy
IzabelawkuchniAlternatywa mojego pomysłu dla grzybków z kruchego ciasta Składniki na babeczki mąka pszenna, 1 szkl cukier, 1/2 szkl kakao, 2 łyżki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1/2 łyżeczki mleko, 1/2 szkl olej, 1/4 szkl jajko, 1 szt Składniki na grzybki masło orzechowe, 1 kopiasta łyżka serek mascarpone, 1-2 łyżki białko jajka, 1 szt cukier puder, 4 łyżki(...)wystudzonych babeczek ostrym nożem odcinamy górę, tak aby powstały kapelusze grzybków. Resztę babeczek rozkruszamy. Kapelusze delikatnie wydrążamy (robimy tylko mały dołek na ogonek). Do rozkruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone (najpierw jedną łyżkę, potem ewentualnie drugą). Masa ma zwarta i nie może być za miękka. Z masy formujemy 12 grubych wałeczków (ogonków) i ustawiamy pionowo. Białko jajka
Gotowanie moimi oczamisoku z wiśni, Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach(...)stężeje. Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce. Na ciasto wylewamy mocno stężałą galaretkę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Gotową masę układamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą. Ciasto dokładnie przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego
Passion of Cookingwszystko na małym ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania Gotowaniacake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto
KUCHARNIAschłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać kawałki gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszać łyżką, tak aby ją równomiernie rozprowadzić. Masą przełożyć biszkopt. Polewa: Masło i czekoladę rozpuścić, wystudzić. Polać ciasto i odstawić do lodówki. Krok po kroku(...)Wystudzony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż 7. Rozpuścić białą czekoladę 8. Ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę 9. Dodać serek mascarpone 10. Wlać wystudzoną czekoladę 11. Dodać kawałki czekolady i wymieszać 12. Ciasto przełożyć masą śmietanową 13. Rozpuścić czekoladę z masłem 14. Wysmarować ciasto czekoladą i odstawić do lodówki Pobierz wersję do druku
KuchniaWeDwoje.pljeszcze lepsze jest następnego dnia. PRZEPIS NA TATĘ Z GALARETKAMI Składniki na tarte z galaretkami: ciasto: 250g maki pszennej 125g masła 1 jajko 50g cukru pudru krem: 300g śmietanki kremówki 30% – zimnej, z lodówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki sproszkowanych truskawek liofilizowanych – opcjonalnie, nadają ładną, różową barwę(...)tartę, nakłuwam spód widelcem. Pieczemy ok 20 min w 200st. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, truskawkowy proszek, ekstrakt waniliowy oraz partiami serek mascarpone i mieszamy delikatnie. Krem wykładamy na ostudzone ciasto, na wierzchu układamy jeżyny i kawałki galaretek. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Artykuł Tarta z galaretkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujerano można cieszyć się domową dawką słodkości Banoffee – szybkie ciasto bez pieczenia przepis na blachę o średnicy 24 cm 300 g herbatników maślanych 150 g masła 200 g masy krówkowej 3 banany 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 250 g serka mascarpone + gorzka czekolada do dekoracji Na początku ciastka rozdrobnij za pomocą blendera Masło rozpuść(...)masie krówkowej wyłóż banany pokrojone w plastry. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i cukru pudru. Pod koniec ubijania powoli dodawaj serek mascarpone. Masę śmietanową wyłóż delikatnie na ciasto, rozprowadź ją delikatnie po całej powierzchni. Na koniec banoffee oprósz startą, gorzką czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 2h. Również w lodówce je przechowuj. Smacznego
365 dni dookoła kuchni