czekolada tam się znajduje. W rzeczywistości jest troszkę ciemniejszy, a w smaku delikatnie czekoladowy. Co więcej ciasto bez pieczenia - w te upały wybawienie ogromne. Można również przygotować takie ciacho na czekoladowym biszkopcie - będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej) 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki(...)tortownica wyłożona papierem do pieczenia) ułożyć biszkopty. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać
Kocham..lubię..gotuję..kuchennym. Kiedy ganache w zamrażarce zgęstniało do konsystencji masy, którą można wyciskać przez tylkę zabrałam się za ubijanie kremówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 30-36 % 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody W pierwszej kolejności przygotuj ganache , dopiero potem krem. Żelatynę namoczyłam(...)podgrzewam żelatynę podczas miksowania kremówki). Mocno schłodzoną kremówkę wlałam do miski i zaczęłam miksować na najwyższych obrotach, a w międzyczasie dosypywałam cukier puder, pastę waniliową i po łyżce dokładałam serek mascarpone. Pamiętaj! Miksuj tylko do momentu zgęstnienia, mieszadła miksera powinny zostawiać wyraźne ślady na masie, nie miksuj dłużej, bo przebijesz kremówkę i tu już nie uratujesz masy ;) Kiedy masa
Blondynka GotujePiękne, letnie, kolorowe cupcakes cytrynowe ze śmietankowym, różowym kremem. Udekorowane sezonowymi, intensywnie czerwonymi owocami. Świetnie wyglądają zarówno na zdjęciach, jak i w rzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi. Składniki Babeczki wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 125 g miękkiego masła(...)zmiksować przez kilka minut. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 25 min. do zrumienienia.Wystudzić i udekorować kremem oraz owocami. Krem 250 g schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru różowy barwnik spożywczy czerwone owoce - u mnie maliny, truskawki i czerwone porzeczki Śmietankę, serek i cukier puder umieścić w misie miksera i wszystko ubić
Słodkie inspiracjeCzas chłodzenia: 15 godzin Składniki: (na tortownicę 16 cm) Spód: 50 g herbatników kakaowych 30 g roztopionego masła Masa serowa: 200 g sera twarogowego zmielonego 250 g serka mascarpone 150 g kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru / 110 g 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 średnie jajka 2 łyżki mąki pszennej Polewa: 50 g czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki(...)ugnieć do powstania zwartego spodu. Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortowniucy. Masa serowa: Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego . Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia. Wsyp
Słodki BlogCzy tort jest u Was również nieodzownym elementem każdych urodzin niezależnie od tego, ile świeczek na torcie musi zdmuchnąć solenizant? Niezależnie od tego, czy impreza urodzinowa
Słodki sentymentstarta z 1 pomarańczy - 6 białek - 100 g drobnego cukru do wypieków - ¼ łyżeczki cream of tartar (lub 1 łyżeczka soku z cytryny) Krem do przełożenia tortu: - 500 g schłodzonego serka mascarpone - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 3 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie – 1 śmietan(...)masy żółtkowej dodajemy 1/3 porcji białek, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy kolejną porcję białek – ponownie mieszamy rózgą. Do pozostałej porcji białek przekładamy masę żółtkową. Delikatnie mieszamy rózgą, następnie szpatułką zgarniamy ciasto od spodu, aż obie masy dokładnie się połączą i nie będzie widocznych żółtych smug. Ciasto przelewamy powoli do przygotowanej formy. Formę wstawiamy do szczelnej blaszki, do której wlewamy wrzątek
mojewypiekiinietylkoSernik na zimno z mascarpone Kremowy i pyszny sernik z truskawkami i galaretką. Sernik na zimno z mascarpone jest tak samo łatwy do zrobienia, jak sernik
Cztery Fajeryszklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki maku 2/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ mielone orzechy/ mus morelowy: 100 g moreli suszonych 60 g miechunki suszonej 2 pomarańcze krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru dekoracja: wiórki kokosowe, mak, kulki kokosowe, perełki, lukier ciastka choinki: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka masła 2 żółtka(...)żółtka. Mieszam mikserem. Mąkę orzechową, mak, proszek do pieczenia, dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam formę. Piekę 40-45 minut góra dół. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem ciasto. Mus morelowy: Morele suszone i miechunkę, zalewam gorącą wodą
wesoła kuchniaDzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ
kuchnia doskijego wygląd niebanalny. Zapraszam... Skala smaku 10/10 Składniki: 300 g białej czekolady 1 szklanka śmietany kremówki (250 ml) 5 jajek 120 g drobnego cukru 250 g serka mascarpone 1 szklanka zmielonych migdałów 1 łyżka ekstraktu z wanilii 300 g malin (mogą być mrożone) Kremówkę przelać do niewielkiego garnuszka, podgrzewać. Dodać do niej połamaną białą czekoladę. Cały czas podgrzewać(...)Żółtka utrzeć mikserem z połową cukru na lekką i jasną masę. Dodać do nich mascarpone, ekstrakt, migdały, roztopioną czekoladę. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na górę powykładać maliny. Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, przykrywając od góry
Kubki smakuWilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do
Wanilia i KardamonBeza Pawłowej z owocami smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a
Gotowanie-ukSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proste przekąski są jak as w rękawie, nigdy nie wiesz kiedy się przydadzą :). Taka właśnie jest ta przekąska! : szybka, pyszna i na słodko. Potrzebne wam będzie
Kuchnia PROzdrowotnadelikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia. Foremki do tartaletek mam silikonowe więc ich nie trzeba niczym smarować, metalowe foremki smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką. Równomiernie wkładamy do nich ciasto. Pieczemy przez 10-15 minut w temp. 180 stopni (możemy sprawdzić stopień wypieczenia cienkim patyczkiem do szaszłyków do tzw. suchego patyczka). Tartaletki studzimy i wyjmujemy z foremek. Galaretkę rozpuszczamy(...)tartaletkach układamy świeże, pokrojone truskawki, przy pomocy łyżki polewamy je resztą tężejącej galaretki, odstawiamy do lodówki aby masa stężała. Możemy też zrobić krem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Gotowy krem przekładamy na wystudzone tartaletki i ozdabiamy truskawkami. Przed podaniem posypujemy tartaletki cukrem pudrem. Smacznego! The post Babeczki biszkoptowe z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędyni, jabłek, cynamonu i polewa lukrowa na bazie serka kremowego. Połączenie tradycyjnej receptury, z całkiem nietradycyjnym nadzieniem wynosi jesienne cinnamon rolls na całkiem inny poziom. Całość smakuje po prostu genialnie. Chociaż przepis nie jest łatwy do zrobienia, ale musicie wypróbować, nie poszkodujecie. Z przepisu wychodzi Jesienne cinnamon rolls - przepis: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka(...)masła Nadzienie: 250 g puree z dyni (Przepis TUTAJ ) 300 g kwaśnych jabłek 2-5 łyżek cukru 3 łyżki cynamonu + 3 łyżki cukru 100 g masła Polewa: 250 mascarpone 50 g masła 200 g cukru pudru Jak zrobić jesienne cinnamon rolls? Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewamy do temperatury 30-40 stopni (jeżeli zanurzymy palec do mleka, ma być tylko lekko
Kuchnia Łukaszajeszcze dołożyć płatki w miodzie? Przesada, zdecydowanie przesada (jak dla mnie). Ale wróciłam do przepisu, który zapamiętałam jako pierwszy, a był to przepis na blogu www.przepisyjoli.com - tu wyglądem ciasto bardziej przypomina batonika, bo jest niskie, nie było tego dodatkowego cukru, ale były płatki w miodzie ;) więc w mojej wersji przygotowałam je wysokie, a zamiast prażonej pszenicy w miodzie użyłam orkiszu(...)wersja jest nadal słodka, ale nie przesadzona, więc śmiało spróbuj, bo w kilka minut przygotujesz wspaniały torcik bez pieczenia . Składniki: Masa jasna: 200 g słodkiej śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szkl. ziaren zboża ekspandowanego 3 łyżki startej gorzkiej czekolady Masa ciemna: 100 g słodkiej śmietany 30% 1 tabliczka mlecznej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
Kolorowy Przepisownikjajko Szczypta soli Nadzienie : 330 ml śmietanki 30% 25 dag sera mascarpone Mlekoma 3 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao 1 płaska łyżeczka prawdziwej kawy ½ szklanki cukru pudru Dodatkowo: Zielona sól hawajska do posypania-niekoniecznie Garść świeżych kwiatów fiołka Sposób przygotowania tarty: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem(...)około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec spód na złocisto. Wystudzić. Masa: Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy serek oraz cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdyby nadal były grudki należy całość zmiksować blenderem
Wanilia i Kardamon