życzenie domowników zrobiłam pyszny torcik z mascarpone. Pracochłonne ale za to smaczne. Składniki: jaja 6 szt mąka pszenna 4 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki cukier 2 łyżki Masa: mascarpone 600 g śmietana 30% 400 ml cukier 3 łyżki Poncz cytrynowy: sok z jednej cytryny woda przegotowana 100 ml cukier do smaku Dodatkowo: kakao 2 łyżeczki czekolada mleczna(...)okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia( same dno) i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 4 krążki. Każdy krążek nasączamy ponczem( sok z cytryny trochę wody i cukru). Ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem i dodajemy partiami serek. Masą smarujemy każdy krążek i boki tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Różowa kuchniakupiłam serek. W końcu domowe pączki to domowe. Próbowałam, są obłędne! Nadziewałam je dżemem truskawkowym już po usmażeniu. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 125 g serka mascarpone 5 żółtek 2/3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 20 g masła (stopionego) szczypta soli 3 łyżki ekstraktu z wanilii* tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy) Do nadziania: gładki dżem(...)Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć. Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, mascarpone, pozostałe mleko, resztę cukru, ekstrakt z wanilii, sól oraz rosnący zaczyn. Natłuszczając dłonie stopionym masłem, wyrobić gładkie, jednolite i odstające od miski i rąk ciasto. Miskę przykryć ściereczka i pozostawić na 45-50 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Nadziewanie
Czerwień i błękitDziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc
Na Ciasteczkowych PapierachŁaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam
Monia miesza i gotujebywa w Różowej Kuchni , działam na maksa ,a potem zjadam . Ciasto na Niedzielę Składniki na biszkopt 26 cm: jaja 6 szt mąka tortowa 6 łyżek mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier brzozowy 6 łyżek ( zmieliłam go) Składniki masa brzdąc do przełożenia: mascarpone 250 g śmietana 30% 400 ml cukier brzozowy 4 łyżki ( zmieliłam(...)Składniki do dekoracji : mascarpone 250 g śmietana 30% 500 ml sok malina 100% 100 ml Polska Aronia cukier brzozowy 150 g(zmieliłam ) żelatyna ( na 1 litr) Wykonanie masy brzdąc do przełożenia : Miksujemy śmietanę na sztywno (schłodzoną dobrze) dodajemy cukier brzozowy. Łyżką dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą
Różowa kuchniamarynowanymi pieczarkami i porem CIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI: Czy istnieje udana impreza w sylwestra bez dobrego ciasta? Raczej nie, dlatego przygotowałam dla Ciebie moje najlepsze przepisy. Znajdziesz poniżej propozycje na serniki, ciasta, ciasteczka i inne słodkości, które warto postawić na stole. Brak piekarnika lub czasu? Jeśli tak to w takim razie zainteresuj się ciastami bez pieczenia, na pewno szybciej(...)ciasto z piekarnika. Pamiętaj aby dokładnie przygotować listę składników do ciast, aby uniknąć niepotrzebnych zakupów na ostatnią chwilę, na pewno będziesz spokojniejsza podczas przygotowywania słodkości dla gości. Kostka królowej bez pieczenia Ciasto milionera Ciasto Lion Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Adwokat bez pieczenia Ciasto bananowe
Kulinarne Przebojeszklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu lub z nalewki (dla dorosłych smakoszy) 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonego 2 łyżki cukru pudru Składniki na nasącz: 300 ml kompotu z wiśni lub 200 ml kompotu z wiśni i 100 ml rumu Składniki na dekorację: pokruszony blat biszkoptowy(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około
moj przepis naMoże wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje
Oryginalny smakcukier, cały czas miksując. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty. *Składniki podane na jeden blat. Masa(...)dodajemy rozpuszczoną żelatynę (należy odrobinę frużeliny wymieszać dokładnie z żelatyną, aby nie powstały grudki) i dokładnie mieszamy z owocami. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Krem truskawkowy: 750 gram serka mascarpone cała frużelina Wykonanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać frużelinę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników
Krakowskie smaki Anizachęcamy do wypróbowania naszych wcześniejszych przepisów: Mini Tarta z Budyniem i Wiśniami Tarta z Borówkami i Kruszonką Tarta z Borówkami Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone MINI TARTA SEROWA – PRZEPIS Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 70 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 12% Składniki na masę(...)Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasta rozwałkować, układać w foremkach (wymiary 7x7x2cm), a następnie po nakłuwać widelcem. Piec w nagrzany piekarniku przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół). Serek zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciasto wyjąć z foremek i nakładać łyżkę masy
Przepiski.plTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia, bo wiadomo jestem kawoszem;) Ten deser robiłam kilkukrotnie wciąż poszukując lepszego przepisu… Ten, który dziś Wam podaję jest moim zdaniem najbliższy ideału włoskiej pychoty. Lekki, puszysty, przesiąknięty aromatem kawy i amaretto. Nie skończy się na jednej porcji;) Blaszka 22 x 25 cm. Składniki : opakowanie biszkoptów podłużnych opakowanie biszkoptów okrągłych kakao Poncz(...)amaretto Do garnka wlewamy kawę. Dodajemy cukier. Gotujemy, aż powstanie kawowy syrop. Studzimy. Dodajemy amaretto. Mieszamy. Masa: 6 żółtek 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 500g serka mascarpone Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie dość gęsty syrop. Żółtka ubijamy na puch, stopniowo dolewając syrop cukrowy. Miksujemy na puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo
Domowe ciastabardziej delikatnego śmietanowca niż sernik, ale ... przyjmijmy, że jest to sernik 😉 Przepis oczywiście możemy dowolnie modyfikować zamieniając truskawki np. na brzoskwinie, ananasy czy inne ulubione owoce. Myślę, że takie ciasto szczególnie sprawdzi się teraz latem, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać mieszkania "odpalając" piekarnik, a i ochota na wszelakie wypieki z piekarnika jest mniejsza.😊 Opcjonalnie na spód(...)tortownicy wysmarować odrobiną oleju. Wyłożyć masę ciasteczkową i delikatnie ją przycisnąć. Schłodzić w lodówce około 1h. Masa serowo-śmietanowa: 500 g schłodzonej śmietanki 30 % lub 36% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 3 czubate łyżki żelatyny Wykonanie : Śmietankę schłodzić. Ubić na sztywno. Serek mascarpone lekko ubić z cukrem pudrem i sokiem
Walijskie Pichcenieszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Na krem owocowy: 300ml soku Kubuś z marchewką 1 budyń śmietankowy Na krem śmietankowy: 300ml śmietanki kremówki 300g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej wody, wystudzonej sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Do dekoracji: czerwony barwnik spożywczy 300ml śmietanki(...)ubitej masy dodajemy mąkę i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Miskę metalową o średnicy u góry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy
Smak mojej kuchniZapraszam na pyszny włoski deser w mojej odsłonie. Zamiast mascarpone wykorzystałam ricottę a zamiast kakao dałam czekoladę. Lubię tak czasem sobie trochę poeksperymentować i zachęcam Was do tego. Można wtedy odkryć smaki które zapamiętamy na długo. Składniki: 250 g serka ricotta 20 g czekolady deserowej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 całe jajko+ 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru(...)Przygotowanie: Jajko ubijamy razem z 1 łyżką cukru pudru na kogiel- mogiel. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostudzony biszkopt kroimy w kosteczkę. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie
słodkie i nie tylko historie kulinarnecałym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 75 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera(...)powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 minut, aż spód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać, wrzucić do metalowej lub szklanej miseczki umieszczonej
maniapieczenia