Boże Narodzenie, zajączka lub kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca. Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane, barwnik spożywczy oraz foremka w kształcie serduszka. Swoją babkę upiekłam w malutkiej keksówce o wymiarach 15x10cm z połowy podanych poniżej składników, polecam wykonać(...)kromce wyciąć serduszko, resztę ciasta można zjeść - ciasto jasne należy wykonać identycznie jak ciasto czerwone, pomijając dodatek barwnika - tą samą formę, w której piekliśmy ciasto czerwone (lub drugą taką samą) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - na dno formy wyłożyć niewielką ilość ciasta, na środku ciasta ułożyć rząd ciasno do siebie przylegających serduszek, lekko wcisnąć
Smakołyki Berenikiwbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Schłodzić ciasto w lodówce. Pokroić ciasto na równe plastry. Przy pomocy wykrawacza w kształcie serca wykrawać z każdego kawałka ciasta serduszko. Przygotować jasne ciasto: Składniki na cytrynowe ciasto: 250 g mąki pszennej* 50 g mąki ziemniaczanej 225 g masła 125 g cukru 4 duże jajka (L) 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku(...)cytryny i skórkę. Wymieszać. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę cytrynowego ciasta. Wycięte serduszka poukładać pionowo na cieście wzdłuż całej foremki. Resztę foremki dokładnie wypełnić pozostałym ciastem zaczynając od boków tak by ciasto całkowicie przykryło serduszka. Piec około 50 - 60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można dowolnie udekorować
maniapieczeniaproszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blachy. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt przekroić na 2 części. W jednej połówce za pomocą foremki do ciastek wyciąć serduszka (jak na załączonym obrazku). Moja rada : Ciasto(...)tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta rozprowadzić polewę czekoladową i dowolnie ozdobić. A o tym jak wykorzystać pozostałe po cieście serduszka biszkoptowe zapraszam do następnego posta:) Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenzobaczysz jak przygotować ciasteczka. W oryginale autorka zagniata ciasto ręcznie, ja użyłam do tego celu miksera. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę, dodaj sól i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Dorzuć żółtka i wymieszaj (zmiksuj) masę ponownie, a następnie dodaj przesianą mąkę. Zagnieć ręką lub hakiem miksera gładkie ciasto. Ciasto podziel na dwie części: 1/3 - odłóż(...)białkiem z wodą, aby dobrze się skleiły. Odkroj nierówności po bokach i ponownie wsadź ciasto do zamrażalnika na 10-15 minut. Ciasto potnij na kawałki grubości 1,5 cm i połóż je poziomo, po czym foremką w kształcie serca (długość foremki 3 cm) wykrój serduszka. Pierwsze serduszko posmaruj białkiem z wodą i połóż na nie kolejne
Słodko-Słony Świat Ilonyst.C przez ok. 40 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć, ostudzić i pokroić na kromki o grubości 1 cm. Za pomocą foremki wyciąć z każdej kromeczki serduszko. Ciasto jasne: Przygotować w taki sam sposób jak ciasto na serce, pomijając tylko barwnik. Tutaj również składniki powinny być w temperaturze pokojowej ;) Na dno wysmarowanej masłem i posypanej(...)bułką tartą keksówki (o tych samych wymiarach co wcześniej) wyłożyć cienką warstwę jasnego ciasta. Na ciasto ułożyć wycięte wcześniej serduszka (ciasno, jeden obok drugiego). Obszar wokół serc wypełnić resztą jasnego ciasta. Przykryć nim również górę serduszek. Można pomóc sobie rękawem cukierniczym lub małą łyżeczką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45-50 minut
Nastoletnie Wypiekaniepołączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1) i przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka posmarować wodą i posypać cynamonem (1 łyżeczka) wymieszanym z cukrem (25 g). Piec w temperaturze 200ºC
Świat Ciastawierzchu s ą lekko twarde ale za to w środku miękkie, pachn ą ce jogurtem i masłem. SKŁADNIKI Z podanych składników zrobiłam 30 sztuk serduszek Ciasto 400 gr m ą ki pszennej 100 gr masła (wcześniej wyjętego z lodówki, żeby było miękkie) 150 gr cukru 200 gr jogurtu naturalnego 8 gr proszku do pieczenia(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość zmiksować. Ciasto jest dość luźne, dlatego należy włożyć do lodówki na ok. godzinę. Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkować ciasto i wykrawać foremkami serduszka. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Polewa 1. Czekoladę pokroić w kawałki
La grande e la piccola cuocaNastępnie pokroić na równej grubości plastry. Za pomocą foremki wykroić serduszka. Przygotować ciasto waniliowe. Waniliowe ciasto: Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób jak ciasto różowe, zastępując barwnik budyniem waniliowym. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. 1/3 ciasta wykładamy do formy i wygładzamy. Następnie układamy serduszka z ciasta jedno obok drugiego, wciskając je w ciasto (jak na obrazku). Pozostałe
My simple kitchencukru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka Najpierw przygotowujemy ciasto różowe na serduszka. Ucieramy masło z cukrem. Masło musi mieć pokojową temperaturę żeby się lepiej i szybciej ubijało. Następnie dodajemy jajka , proszek do pieczenia i mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem(...)kolei następne składniki. Na końcu dodajemy mleko i wszystko razem ubijamy na jednolitą masę. W foremce układamy pokrojone serduszka jedno za drugim i zalewamy powoli ciastem kakaowym tak żeby serduszka nam się nie przewrócimy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto mamy gotowe gdy ciasto nam wyrośnie a wbity
Kuchenne Wariacjejest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia. Składniki potrzebne do jego upieczenia znajdziecie w sklepie Owocowy Raj :) Składniki (na dwa serduszka) Ciasto kokosowe: 60 g mąki kokosowej 20 g nasion chia (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mleka 2 białka (jajka rozmiaru S) szczypta soli(...)Przestudzoną kaszę przełóż do malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku
Zdrowie na języku :Pnajprzyjemniejszą i najcieplejszą miejscówkę w domu (poza łóżkiem :), czyli kuchnię i ciepły piekarnik...Na weekend proponuję pyszne ciasto ucierane :) Z tego przepisu wyszła mi mniejsza keksówka i serduszko ;)Ciasto - Zachodzące słońceSkładniki:6 łyżek oleju1 łyżeczka kakao20 dag margaryny6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3/4 szklanki suchego makuPrzygotowanie:Utrzeć margarynę z cukrem, a następnie powoli
Lawendowe NieboMASA MAKOWA: Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową, namoczonymi w rumie śliwkami i daktylami, miodem. 3. Ciastem wylep formę do pieczenia, wyłóż masę makową, udekoruj wyciętymi z ciasta serduszkami. Pieczemy godzinę w temp 170 stopni C. 4. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto, rozpuszczoną czekoladą mleczną i kuleczkami zbożowymi od Delecty. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy z barwnikiem i malujemy serca
SMYKWKUCHNImusi być dobrze wyrobione. Następnie ciasto zagniatamy w kulkę i wkładamy do foliowej torebki. Umieszczamy w zamrażarce na 30 minut, Następnie wylepiamy foremkę silikonową z otworami w kształcie serduszek ciastem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnichęci i czasu. Najpierw musimy przygotować ciasto ucierane z którego wytniemy serduszka, następnie zalać je ciastem czekoladowym i ponownie zapiec. Pozostałą część ciasta ucieranego można wykorzystać np do deseru z truskawkami zastępując biszkopty kawałkami ciasta ( klik ). Składniki na małą keksówkę 10x23 cm: Ciasto różowe: 180 g mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać barwnik. Wymieszać. Przełożyć do keksówki. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Ostudzić, pokroić na kawałki. Wyciąć foremką serduszka. Ułożyć ponownie w keksówce. Ciasto brownie: 200 g czekolady gorzkiej 180 g masła 120 g mąki 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Czekoladę
Moja Galeria Smakujedna wycina całe serducho, a druga takie z mniejszym środku), ale jeśli ich takich nie macie to też nie problem - wystarczy np. szklanka i nieduża foremka w kształcie serduszka:) Ciasto? Dowolne :) Ja zrobiłam najzwyklejsze kruche ciasteczka. Nie są idealne:) Gdzieniegdzie powychodziło trochę konfitury, nie wszystkie dobrze pościskałam, ale wiecie, liczy się, że prosto z serca ;) PS. Jeśli(...)okienka, a drugą połowę z małym serduszkiem w środku. Jeśli nie, to wycinamy np. szklanką o cienkich brzegach kółka i w połowie "placków" małe serduszka.4. Sklejamy ciasteczka, nożem dociskamy brzegi tak, żeby porządnie się ze sobą pościskały (można też np. widelcem). Do okienka nakładamy konfiturę, na wierzch przyklejamy małe serduszko. Posypujemy cukrem. Pieczemy około 10 minut, kiedy ładnie się
Kraina Tysiąca Smaków