chrupiące, do tego serek granulowany, który ja uwielbiam, dżem 100% z czarnego bzu i dzikiej róży (tak, tak- zjadłam całe dwa naleśniki i jeszcze miałam ochotę na jednego 😜) i owoce! Jutrzejsze święto zakochanych może być fajną okazją, by je przygotować, ale pamiętajcie, że zakochani powinni świętować tak naprawdę cały rok 💕 Składniki: Na ok 5 sztuk: 200ml mleczka kokosowego(...)czarnego bzu 2 małe gruszki kilka truskawek Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe, wodę, mąkę, cukier oraz jajko miksujemy na gładkie ciasto. Na odrobinie oleju kokosowego smażymy w miarę cienkie naleśniki. Każdy smarujemy odrobiną dżemu i serka granulowanego. Nakładamy pokrojone drobno owoce i zwijamy najpierw boki, a następnie na pół- do góry. Możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno
Kuchnia w czekoladzielepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią ok. 400 g truskawek lub innych owoców Dodatkowo: 1 białko płatki migdałowe Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenylepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko 1 op. cukru z wanilią ok. 400 g truskawek lub innych owoców Dodatkowo: 1 białko płatki migdałowe Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą(...)serek z jogurtem i cukrem pudrem. Dwoma łyżkami masy hartujemy żelatynę, a następnie wlewamy ją do masy serowej, cały czas miksując. Porzeczki odrywamy z łodyżek, odkładamy na bok garstkę owoców, a resztę blendujemy. Mus porzeczkowy i całe owoce wrzucamy do masy serowej, mieszamy, a następnie wylewamy ją na formę. Wkładamy do lodówki, aż stężeje. Galaretkę rozpuszczamy
Kulinarne przygody GatityKeks staropolski (dojrzewający) Witajcie :) Keks to pierwsze ciasto, które mogłabym skreślić z listy propozycji świątecznych wypieków. Od bardzo dawna nie jadłam takiego, który by mi smakował. Jeszcze z dzieciństwa pamiętam keks Babci Tosi, który był pyszny. Później Mama go robiła, ale nie miał szans, żeby przebić sernik(...)czasem jak już keks się pojawiał, to kupiony w sklepie. Zawsze trochę przerażały mnie w nim te kolorowe owoce. Smak też nie podchodził. I tak keksy przestały się pojawiać w naszej rodzinie na Święta. Kilka razy próbowałam coś upiec, ale ciasto wychodziło takie sobie. Doszłam do wniosku, że może po prostu ja nie lubię tego rodzaju ciasta i tyle
Pełny talerzBędąc paleo dobrze jest bazować na sezonowych owocach i warzywach (aby nie zbankrutować), a od pewnego czasu zaczynają się już w sklepach pojawiać DYNIE (YEEEEEEEE..!!). Dynia , albo ją kochasz albo nienawidzisz jeśli tak jak ja – to pierwsze, to ten przepis jest dla Ciebie. Uwielbiam ciasto dyniowe takie w amerykańskim stylu – słodkie, delikatne, miękkie, pachnące przyprawami. Pisząc
PaleoLifebitą śmietanę czy bezę. Tarta z truskawkami i jagodami wyszła przepysznie! Trochę zmodyfikowałam kruche ciasto, wykorzystałam zamrożone jagody z ubiegłego roku i kilka ostatnich truskawek z lodówki. Pyszne i proste ciasto! Idealna tarta z truskawkami na lato! PRZEPIS NA TARTĘ Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI: CIASTO KRUCHE: -100 g zimnego masła - 3 żółtka - 200 g mąki pszennej typ 480 lub krupczatki(...)łyżki śmietany - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki cukru Z w/w składników zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce przez kwadrans. W tym czasie nagrzej piekarnik, grzanie dół + termoobieg temp. 170°C Ciastem wylep formę na tartę - wielkość A 4 Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor, u mnie 22 minuty. Spód studzimy. KREM CZEKOLADOWY
SMYKWKUCHNIcytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz Wykonanie: Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Grzanki poukładać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Obrać owoc granatu. Naciąć skórkę wkoło owocu, a następnie rozerwać go na dwie części. Następnie naciągać brzegi skórki
Mama Gotujewpisu ). Przepis trochę dostosowałam do siebie i zmieniłam kilka rzeczy, m. in. zamiast kakao użyłam karobu i dodałam trochę więcej owoców (ale polecam nie przekraczać podanej u mnie ilości, bo masa truskawkowa może stać się zbyt wodnista i ciasto straci swój kształt). Warto było się skusić, więc polecam ten truskawkowy jagielnik. Ciasto jest zdrowe, bez pieczenia, bez cukru
Fitkotciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka 200 g masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)solą i proszkiem, przesiać i dodać do masy. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki. Na wierzchu rozłożyć owoce. Piec około 45 minut, wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i połączyć z mascapone. Wyłożyć na ciasto. Na kremie także można ułożyć borówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą zalać ciasto. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśrodkiem. Ponieważ na naszym blogu znajdują się przepisy na potrawy z różnych stron świata, prezentujemy przepis na bożonarodzeniową struclę zza zachodniej granicy. Guten Appetit. Składniki na drożdżową struclę bożonarodzeniową Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 100 ml mleka 125 g masła 50 g drobnego cukru 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli 1 małe opakowanie cukru(...)wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, masło, utarte żółtka oraz rum, dodać sól i cynamon. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć je ściereczką, pozostawić na 40 minut w cieple do wyrośnięcia. Bakalie: Orzechy posiekać, śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Kandyzowane skórki owoców, śliwki oraz rodzynki zalać rumem, odstawić do nasiąknięcia. Następnie osączyć na sitku. Masa marcepanowa: Kandyzowane skórki bardzo drobno
niecodziennikparyClafoutis to francuski deser składający się z czereśni zalanych naleśnikowym ciastem, które zapieka się w piekarniku i podaje na ciepło, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji tego deseru :) Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik(...)trochę zakalcowaty. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Najlepszy na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam! Składniki: (na formę o średnicy ok. 23 cm) Ciasto: 2 duże jajka 1/3 szkl cukru szczypta soli 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki wiśniówki 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: masło i kasza
Nastoletnie Wypiekanieglutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu 1 duże jajko Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka roślinnego(...)mleczka kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki miodu + do posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę. 2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć
Powiedz dietom nieniej ciasto. A że się nie znam kompletnie na ciastach to zrobiłem tak z głowy, takie swojego pomysłu ciasto no i wyszło mi coś jakby takie biszkoptowe chyba. Zresztą nie wiem, przecież nawet nie wiem co to biszkopt :) Chciałem z owocami jakieś takie zrobić, ale jedyne co miałem to suszone śliwki (które zresztą dostałem w prezencie od naturo.pl ). Chciałem(...)się, że nie mam niestety nic takiego. No w sumie skąd mam mieć, skoro nie używamy raczej takich rzeczy. Ale okazało się, że doskonale się do tego nada budyń! Ciasto okazało się naprawdę smaczne, te suszone śliwki dawały taki fajny, niespotykany przeze mnie dotąd w ciastach posmak. Zresztą rozeszło się dość szybko, jeszcze Justyna wpadła do nas w odwiedziny
Marder&Marder Manufacture