Kolejny raz możemy powiedzieć, że połączenie owoców i warzyw w sałatce wyszło bardzo udanie. Sałatka ze szpinakiem i owocami bardzo dobrze nadaje się na lekką kolację lub deser po obiedzie. Będzie także idealna, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a baton lub kawałek ciasta to za dużo. Świeże liście szpinaku wraz z jabłkami, pomarańczami i granatem stanowią
niecodziennikparyłyżka cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z maślanki, mąki, jaka i sody przygotować ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto musi mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, jednakże dużo gęstszą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron. W tak zwanym między czasie :) prażymy owoce. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę razem z nektarynką. Przesypujemy
Kuchnia w opałachłyżki ksylitolu 3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody owoc granatu (opcjonalnie) Mąkę orkiszową wysypać na stolnicę. Następnie przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /, nasionami babki jajowatej i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec(...)uprażonymi słupkami migdałów. Z jednej połówki granatu wycisnąć sok i odparować. Kiedy będzie gęsty syrop polać wierzch mazurka. Będzie go niewiele ale można użyć melasy z granatu. Udekorować owocem granatu
AZgotuj!Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) To jedno z łatwiejszych ciast bez pieczenia. Taki deser jest idealny dla zabieganych lub gdy nie mamy ochoty uruchamiać piekarnika. W przepisie podaję Wam dwie wersje masy (kremu). Pierwsza – nasz krem przygotowujemy od podstaw, w drugiej korzystamy z gotowych budyniów. Obie wersje są tak naprawdę proste i można je przygotować w krótkim czasie(...)dodatek wspaniale urozmaicił smak całego deseru. Oczywiście możecie tu zamiennie użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam Wam zajrzeć do działu ciasta (klik) . Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) Składniki
Słodkie okruszkiCiasto owocowy Gaj Ciasto na biszkopcie z masą na bazie jogurtów, bez dodatku cukru. Ciasto jest leciutkie i bardzo dobre. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: · 6 jajek · ¾ szklanki cukru · 5 łyżek mąki pszennej(...)biszkopt robimy poncz: wszystkie składniki łączymy ze sobą i po upieczeniu ciasta, skrapiamy. 6. Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i studzimy. 7. Jogurty miksujemy ze śnieżkami i ostudzoną galaretką. 8. Połowę masy wylewamy na biszkopt i układamy dowolnie pokrojone owoce i zalewamy pozostałą masą. 9. Na masie układamy namoczone w mleku herbatniki
Kulinarna Chwilapotrzeby "czegoś słodkiego". Oczywiście nie potrafię przekonać się do pieczenia ciast, bo wyliczając w głowie ilość niezdrowych składników, i tym razem byłam na nie. I wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre! W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które miałam ochotę: śliwki, gruszki, truskawki i borówki. Które owoce
Moja smaczna kuchniadodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić przez(...)prędkością 2.Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast". Ciasto wyjąć za pomocą łopatki, uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, wyrobić przez 2-3 minuty, podzielić na 8 równych części
Cztery FajeryStandard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy(...)minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie : Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla, zasypujemy cukrem i delikatnie rozgniatamy widelcem część owoców. Odstawiamy na 30 minut. Rondel stawiamy na kuchence na małym ogniu i podgrzewamy owoce, bez przykrycia, przez około 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
Kulinarne przygody Gatityświąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy z białej czekolady.Wypiek pokryłam masą marcepanową i cukrowym ozdobami. I tak, z babki wielkanocnej powstał bożonarodzeniowy(...)migdały. Owoce odcedzić, dodać do masy i wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką z masą czekoladowo-migdałowo-bakaliową. Przełożyć do tortownicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec przez ok. 35 minut. Ostudzić w formie, a następnie wyjąc i udekorować. Masę marcepanową rozwałkować na cienki płat, przykryć ciasto, odcinając
Czerwień i błękitCiasto ze śliwkami, proste i smaczne. Nie jestem wielką fanką ciast ucieranych, ale wielu za nimi przepada. A i mnie od czasu do czasu nachodzi ochota na taki właśnie deser. Owoce można zmieniać. W sklepach pojawiły się śliwki, dlatego wybrałam właśnie je. Was też namawiam do korzystania z produktów sezonowych. Składniki: 100 g masła 100 g cukru drobnego(...)mikserem Suche składniki przesiać przez sito. Następnie dodać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Mieszać mikserem do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki umytych śliwek. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem
zadanie-gotowanieskładnik, którego nie może zabraknąć. Codzienna owsianka, granola, ciasta, ciasteczka, to nasze śniadaniowe przysmaki. Dzi ś podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasteczka z płatków owsianych i suszonych owoców: rodzynek, śliwek i daktyli. Ciasteczka są idealne dla dzieci do szklanki(...)mleka a dla dorosłego do filiżanki espresso :) Ciasteczka są miękkie, delikatnie słodkie, pachnące masłem i suszonymi owocami. Smacznego :) SKŁADNIKI 170 gr płatków owsianych 200 gr m ą ki pszennej pełnoziarnistej 100 gr cukru trzcinowego 150 gr masła 50 gr suszonych śliwek 50 gr suszonych
La grande e la piccola cuocałatwiznę i podrzucić pomysł tym co im brak czasu, albo zapału do wyrabiania ciasta. Bądź też są uczuleni na nabiał i jego pochodne. Te pączuszki to nie tylko smaczna słodycz, praktycznie bez cukru. Ale również ratunek dla pociemniałych bananów. Tak, właśnie takie proponuję zużyć, owoc się nie zmarnuje, a i ciasteczka będą bardziej słodkie niż przy tych ładniutkich żółciutkich(...)papierowe cukier puder do posypania jak ktoś chce W tym czasie jak bierzemy się za banany, możemy już w szerokim garnku zacząć grzać olej. Nim on się zagrzeje, ciasto będzie gotowe. Do miski wkładamy obrane banany. Dla ułatwienia można je pokroić w plasterki. Skrapiamy łyżką soku z cytryny, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy
Dieta moja pasjaMaliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już
Kuchnia MagdaLenyMaliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już
Kuchnia MagdaLenykoniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na upieczony spód wykładamy budyń, owoce oraz bezę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie ustawiamy 60 stopni i termoobieg i suszymy naszą bezę jeszcze przez 15 minut. Ciasto musimy dokładnie wystudzić aby budyń i masa truskawkowa dobrze stężały. Smacznego
KuchcikoweLove