trochu wody dobrze wyrobić ciasto. Ciasto nie może być zbyt twarde, bo nie będzie chciało się sklejać. Podsypując mąką, rozwałkowywać sukcesywnie ciasto na cienkie płaty i wykrajać z nich krążki ( ja robię to szklanką). Na środek układać owoce, zamrożone (maliny dlatego były mrożone, aby cały z nich sok pozostał w pierogach a nie ciekł nam po rękach w trakcie
Kuchnia w opałachPrzepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś
IMPRESJA SMAKUodstawiam na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.Do naleśników proponuję:250 ml śmietany kremówki 30-36%owoc granatu, lub inne świeże owoce1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe
Apetyczna babeczkastudzenia k o n i e c z n i e odkladac na kratke.UWAGI : Mozna zrobic gofry z wiekszej porcji ciasta,gdyz mozna je odgrzewac wkladajac na chwile do rozgrzanej gofrownicy.Beda jeszcze bardziej chrupiace.Mus brzoskwiniowy:Owoce wyjac z kompotu,odsaczyc.Zmiksowac przy uzyciu blendera.Do smaku mozna dodac cukru pudru i twarozku,lub nalozyc sam poslodzony twarozek i polac musem.Twarozek proponuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio naszła mnie ochota na babkę. Nie takie zwykłe ciasto ucierane, ale właśnie babkę - w odpowiedniej, babkowej formie, koniecznie z lukrem. I kawą. Miałam tak ogromny
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie
Oryginalny smakRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3
prawdziwe jedzenieNa zewnątrz upał jak nie wiem więc wszystkie metody ochłodzenia wskazane. Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ostatnie zapasy truskawek i borówek i zrobić tarteletki. O ile z borówkami
ciastkarnia na kruchym spodziesernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód na sernik: ok. 280 g kruchych ciastek
Poezja smakudzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki(...)robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...Wstawiamy do lodówki do stężenia.Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.Smacznego
charlotte gotujepraliny ( takie „kulki mocy” ), które sprawiają , że ciasto nie tylko smakuje rewelacyjnie, ale i wygląda bajecznie! Ciasto swoim smakiem przypomina pyszny sernik ( moja mama się nie skapła! ). Ciasto nie zawiera ani grama mąki, ani grama masła, ani grama białego cukru. Jest bezlaktozowe oraz bezglutenowe! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD: * błyskawiczne płatki jaglane – 70 g * migdały(...)kaszę jaglaną zalewamy mlekiem sojowym, dodajemy miód, daktyle oraz morele i gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ). Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Dodajemy posiekane orzechy oraz suszone owoce – mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. PRALINY: Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle odsączamy i miksujemy razem z orzechami oraz nasionami
Ostra na SłodkoSmak: Sam proszek nie ma wyraźnego zapachu ale po rozrobieniu od razu pachnie bananem z cynamonem. Generalnie nie jesteśmy wielkimi fankami bananowych smaków jeśli nie jest to postać prawdziwego owocu ale tutaj aromat bananowy nie smakuje chemicznym wytworem a faktycznie dojrzałym bananem. Jesteśmy za to miłośniczkami cynamonu i w połączeniu z bananem smakuje bardzo dobrze dlatego dodatek tej przyprawy jest(...)zaletą jest chłonność porównywalna z mąką kokosową, dlatego my tego typu białka bardzo chętnie wykorzystujemy do wszelkich deserów i ciast. Smak banan z cynamonem świetnie pasuje nam do wypieków typu brownie i wszelkich batonów czy pralinek bez pieczenia z owocami. Ostatnio robiłyśmy nawet czarne gofry na Halloween, wyszły bardzo smaczne i bardzo sycące. Ocena: 6 pand
Candy PandasZapraszam na smaczne i aromatyczne ciasto. Robi się je prosto i szybko a smakuje wybornie. Polecam Składniki: 7 łyżek cukru 1/2 słoika dżemu (bez dużych kawałków owoców)-dowolnego smaku 125 g masła 7 łyżek mleka 3 łyżki kakao 14 łyżek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz keksówka 12x24 cm Przygotowanie(...)przekładamy do garnka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Mieszamy na gładkie ciasto i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy i dekorujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneZawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo(...)małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy. Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce zaczną się rozpadać. Wsypujemy cynamon oraz ziarna z laski wanilii, dokładnie mieszamy, dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchnia25x35 cm) zaczyn: * 20 g świeżych drożdży * łyżka cukru * łyżka mąki * szklanka ciepłego mleka Ciasto: * 2 i 1/4 szklanki mąki * 3 łyżki oleju * 3 łyżki cukru * 2 jajka * łyżeczka cukru z wanilią kruszonka: * 200 g mąki * 100 g masła * 100 g cukru pudru Owoce: * rabarbar 400 g * 2 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczyn- Do miski wsypać pokruszone drożdże dodać, cukier(...)minut pod przykryciem do wyrośnięcia ( najlepiej w ciepłe miejsce). Owoce- Rabarbar pokroić w kostkę. Zasypać go dwiema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny. Kruszonka - W głębokim talerzu lub misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wyrabiamy, aż powstaną grudki z ciasta. Ciasto- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, olej, cukry, jajka oraz gotowy zaczyn. Wszystko
Kulinarne przygody