ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże owoce. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem.Składniki:gotowe ciasto francuskiesłoiczek marmolady malinowej3 nektarynkiłyżka mąki tortowejcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Nektarynki kroimy na ósemki. Ciasto francuskie rozkładamy na pergaminie na blasze do pieczenia
W kuchni wieczoremdekadenckie śniadanie i warto je podawać z równie pysznymi dodatkami. Placuszki będą wyśmienicie smakować z dodatkiem owoców: truskawek, wiśni, czereśni, malin czy borówek. W lato warto wykorzystać świeże owoce, ale zimą możecie się ratować (tak jak ja) mrożonymi. Jeśli brak jakichkolwiek owoców pod ręką, można też posmarować czekoladowe pancakes ulubionym dżemem, konfiturą lub powidłami. Czekoladowe pancakes Obłędnie(...)Roux są absolutnie wyjątkowe – puszyste i tak bogate w smaku i konsystencji, że można o nich powiedzieć: naleśniki na bogato! To wszystko zasługa nietypowych proporcji ciasta i jednego, zaskakującego składnika. Świetnie smakują z serem, owocami czy dżemem. Naleśniki Michela Roux Pyszne, puszyste, delikatne. Naleśniki idealne! Jeden składnik na pewno Was zaskoczy. Sprawdź przepis 9. Ekspresowa czekoladowa owsianka Ekspresowa owsianka
Na-talerzu.plSernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz musu ze
Kuchnia MagdaLenyChlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka
Kuchnia MagdaLenyoddały swój smak i aromat.Cóż więcej mogę dodać? Rodzynkowiec to smaczne i ładnie prezentujące się ciasto, więc warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. I od razu dodam, że nie jestem wielką fanką ani rodzynek, ani czystej wódki, za to w poniższym cieście żaden z tych składników mi nie przeszkadzał, a wręcz bardzo smakował.Przepis w niezmienionych proporcjach można(...)rodzynek, przygotować napar kawowy z taką ilością wody, żeby razem z alkoholem otrzymać 100ml płynu- mój napar powstał z 50ml wody, gdyż po odsączeniu owoców pozostało 50ml wódki- napar kawowy ostudzić, połączyć z wódkąPRZEŁOŻENIE CIASTA- na dnie formy ułożyć jeden z blatów biszkoptowych, nasączyć połową ponczu- na blat biszkoptowy wyłożyć schłodzony krem kawowy, wyrównać- wierzch przykryć drugim blatem biszkoptowym
Smakołyki Berenikipomysłów jak go zastąpić. W końcu sajgonki to danie, które nawet w swojej ojczyźnie występuje w wielu odmianach. Zaczynając od początku: sajgonki to cienkie ciasto, w które zawinięty jest farsz (warzywny lub z dodatkiem mięsa, owoców morza, grzybów) smażone w głębokim oleju i podawane są z różnego rodzaju sosami (na prawdę tylko wyobraźnia może nas ograniczać). Nie mogę(...)tutaj kluczowe, bo były to przekąski serwowane właśnie na powitanie wiosny. Wypełnione warzywami lub owocami stanowiły prezenty dla rodziny i przyjaciół. Teraz sajgonki znajdziemy chyba w każdej chińskiej restauracji (moja ulubiona w Gdańsku to Lee’s Chinese ), a ich podstawa to chrupiące ciasto i aromatyczne wnętrze. Obecnie najbardziej popularne są sajgonki wypełnione farszem na bazie smażonego mięsa
rabarbarowopszennej 200g masła 100g cukru pudru (lub mniej) 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 żółtka duży słoik prażonych jabłek z kawałkami owoców Z mąki , cukru ,żółtek i śmietany zagniatamy szybko ciasto. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Przygotowujemy formę do muffinów. Zagłębienia smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po wyjęciu
WYSPA SZCZĘSLIWAciasto (ok 20 mini-trtaletek): 125 -150 g mąki pszennej krupczatki 50 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli 1 małe jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy przesianą mąkę (125 g), pokrojone w kostkę masło, cukier puder i sól. Krótko wyrabiamy ciasto, aby rozetrzeć masło i dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Jeśli ciasto(...)ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok 2 godzin. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3 mm. Ciasto lekko podsypujemy mąką podczas wałkowania. Następnie wycinamy kółka o średnicy większej od naszych foremek. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je krążkami z ciasta. Delikatnie wylepiamy boki. Dno nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem schładzamy
Słodki PomysłCiasto gruszkowo-imbirowe idealnie wpasowywuje się w dzisiejszą słoneczną pogodę. Ciasto gruszkowo-imbirowe Ciasta owocowe są najlepszymi ciastami do przygotowania w okresie letnim. W zależności od użytych owoców mogą być słodkie a jednocześnie delikatnie kwaskowate i orzeźwiające. Czekam z niecierpliwością na świeże truskawki, maliny, borówki. Będzie się działo Tym razem musiałam zadowolić się gruszkami(...)też bardzo lubię i do tego ciasta były jak znalazł. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto gruszkowo-imbirowe. 23 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka soli 11,5 dkg brązowego cukru 1/2 łyżeczka
mecooksrozprowadza ło się po patelni, musiałam uważać aby przy przewracaniu naleśników nie porwać. Ale sądzę że to kwestia oswojenia się z nieco inną konsystencją ciasta. Mimo tych kłopotów polecam, bo bardzo smaczne. Znakomite z owocami i bitą śmietaną ! składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 2 - 3 jajka ok 300 ml mleka(...)maki owsianej szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie) + dodatkowo woda lub mleko do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody do ciasta będziemy
Stare GaryExpresowe ciasto mojej Mamy, które piekła w prodiżu z sezonowymi owocami. Ja robię je w dużej blaszce 40x25 i zawsze wychodzi. Trzeba być bardzo dolnym żeby je zepsuć więc życzę smacznego!!!. Składniki na dużą blachę: - 4 jajka - 4 szklanki mąki - 2 niepełne szklanki cukru - 1 szklanka oleju rzepakowego - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - śliwki(...)Jaja miksujemy z cukrem, kolejno dodajemy mąkę, mleko, olej i proszek do pieczenia. 2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas pieczenia 60 -70 minut w tem 170 stopni
Apetyczna babeczkaBABECZKI Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI.Sezon rabarbarowy nadal trwa, w pełni zresztą, stąd i dziś kontynuuję temat rabarbaru, zapraszając na pyszne,świeży i pachnący owocami, placek drożdżowy. PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI. /przepis bardzo znany;/ ciasto: szklanka cukrukilka kropli esencji waniliowej4 roztrzepane jajkakostka drożdży3/4 szklanki oleju4,5 szklanki mąki3/4 szklanki letniego mlekakruszonka: kostka zimnej margaryny szklanka cukru 3 szklanki(...)roztrzepane jajka - oliwa - mleko - przesiana mąka.Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam doformy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę.Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem.Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut.Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiszklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta 2 jabłka 2 gruszki cukier puder Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem(...)suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Wierzch
Taste Therapyciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z kruszonką i pianką , czyli wszystko co najlepsze w cieście z jabłkami. Oto sprawdzony sposób, jak szybko upiec jabłecznik z delikatną kruszonką i zapiekaną pianką ! Przepis to porcja na dużą blachę. Składniki na kruche ciasto do jabłecznika(...)Wszystkie składniki na kruche ciasto muszą być zimne! Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy cukier puder oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę
Gotujemy i jemyciasto, które od zawsze gości na naszych stołach. Można piec go z ciasta kruchego, półkruchego, ucieranego lub biszkoptowego. Dziś polecam klasyczny jabłecznik z kruszonką i pianką , czyli wszystko co najlepsze w cieście z jabłkami. Oto sprawdzony sposób, jak szybko upiec jabłecznik z delikatną kruszonką i zapiekaną pianką ! Przepis to porcja na dużą blachę. Składniki na kruche ciasto do jabłecznika(...)Wszystkie składniki na kruche ciasto muszą być zimne! Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do dużej miski. Dodajemy cukier puder oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę
Korniszonkioddzielnych naczyniach. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Łyżką wazową wlewać na całą patelnię, jak naleśniki tylko odrobinę więcej ciasta. S mażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.Kiedy z jednej strony placek będzie już podsmażony, rozciągnąć łyżką ciasto na brzegi patelni robiąc kleksy po bokach. Podawać z owocami, jogurtem i cukrem pudrem. Ja dziś
pieprzny smaczekJuż dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców
Kuchnia w czekoladziejest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 225 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 6 łyżek wody Masa cytrynowa: 3 cytryny 3 jajka pół
Taste TherapyKochani, powoli wracamy, chociaż obrona cały czas przed nami. Dzisiaj przepis* na tartę na kruchym spodzie, z kremem śmietankowym i borówkami, malinami, lub innymi owocami jakie lubicie :-) Przepis na tartę o średnicy 25cm (jeśli ciasta zostanie, można je zamrozić). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło, ale ja akurat miałam(...)jajko. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawijamy kulę ciasta w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zimną masę rozwałkowujemy na grubość ok. 2cm podsypując mąką, wykładamy na formę wysmarowaną margaryną/masłem, uzupełniamy ewentualne niedobory ciasta palcami. Ciasto w formie nakłuwamy delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam
kuchnia do kwadratu