dziesiątkę. Jeszcze wieczorem M zjadł duuuży kawałek nie mogąc się go nachwalić. A dzisiaj rano została już mniejsza połowa ciasta. Ja też nim nie pogardziłam. Ciasto wyszło puszyste, nieco wilgotne z soczystymi kawałkami owoców i mocną nutą alkoholu w tle. Tak, to zdecydowanie wypiek dla samolubnych dorosłych...:) Składniki na tortownicę 26 cm 200 g mąki 180 g masła(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, 2 żółtka i wlać whisky. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno i nie używając już miksera wmieszać je w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy. Na wierzch ułożyć gruszki i całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem oprószyć cukrem
My simple kitchenmiksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. 4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka. 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej
Szefowa kuchnibudyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się na talerzu zaledwie przez kilka minut ;) SKŁADNIKI 250g mąki krupczatki(...)lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Spód tarty wykleić ciastem (najłatwiej pokroić ciasto w plasterki i wykleić nimi spód tarty). Nakłuć gęsto widelcem i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( Moja forma ma wyjmowane dno, dzięki
DefinicjaSmakumąkę jednego rodzaju. Sos wiśniowy wykonałam z mrożonych owoców, ale w sezonie świetnie sprawdzą się świeże wiśnie lub inne owoce np. maliny. Jednak myślę, że lekko kwaskowate wiśnie przełamują słodycz i doskonale komponują się z czekoladowym ciastem. Takie muffinki można przygotować jako przekąskę do pracy, na imprezę czy różne inne okazje i o każdej porze roku. Bardzo(...)ksylitolem (jeśli używamy mrożonych to zostawić je na około 30 minut, aż zaczną puszczać sok). Następnie wlać 2 łyżki wody i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy owoce puszczą dużo soku, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody i dokładnie rozdrobnić. Wlać do wiśni i bardzo energicznie mieszać
Healthy food explorernaleśniki były z twarogiem wymieszanym z cukrem oraz z dodatkiem różnych owoców, a drugi raz dałam serek waniliowy i na dodatek ozdobiłam polewą czekoladową.Naleśniki za pierwszym razem były z dodatkiem soku jabłko -mięta Hortex, a za drugim razem jabłko.Obydwie wersje naleśników były pyszne. ciasto na naleśniki 2 szkl.mąki 2 szkl.mleka 2 szkl.napoju Hortex 2 łyżki cukru(...)śmietany 30 % kilka łyżek cukru [wedle własnego uznania] 2 łyżki żelatyny 100 ml wody 30 dkg twarogu lub serek waniliowy dowolne owoce polewa czekoladowa Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Usmażone naleśniki posmarować twarogiem z cukrem lub serkiem
Moje domowe kucharzenieformę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruche ciasto 4 żółtka (rozmiar M) 1/2 kostki masła (100 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g) 2 czubate łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia galaretka z owocami 3 galaretki o smaku malinowym 4 szklanki wrzącej wody(...)ostygnie to spód bezowy przełożyć na blat kuchenny (nie odrywając papieru!), a do formy z powrotem przełożyć kruche ciasto. Następnie przygotować galaretkę : w 4 szklankach wrzącej wody rozpuścić 3 galaretki. Dokładnie wymieszać. Ostudzić. Na sam koniec przesypać rozmrożone owoce (sok odlać, a truskawki ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki). Odstawić do delikatnego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylać
Ugotowaćmyślę, że bardzo często będzie gościć w moim domu. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Zamiast malin można dać inne ulubione owoce: borówki, truskawki, jeżyny itp. Zapraszam!!!! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka), 250 g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru
Passion of Cookingwszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;) Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 150 g przesianej, mąki pszennej(...)czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera. Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto
Gotowanie...to proste !babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe(...)Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy
Kulinarne przygody GatityCiasta bez pieczenia robię dosyć często. Niektóre są inspirowane różnymi batonikami, które można kupić w sklepie takimi jak Bounty czy Maxi King . Jednak zdarza mi się przygotować ciasto z tego, co mam akurat w domu. I dzisiaj tym sposobem przedstawiam wam przepis na ciasto ananasowe bez pieczenia. Ananasa możecie zastąpić innymi owocami, na przykład brzoskwiniami. Na pewno wyjdzie równie(...)herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na niej rozsmarować połowę kremu bez ananasa. Ułożyć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z ananasem. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Rozsmarować resztą kremu bez ananasa. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. 5. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcimrożonych, będzie równie smacznie jak ze świeżymi. W sezonie polecam oczywiście wiśnie świeże, jednak do sezonu wiśniowego bardzo daleko, dlatego wykorzystajmy zamrożone zapasy tych owoców i przygotujmy na weekend dla rodziny Kostkę wiśniową.. ;). Ciasto nie za słodkie ( kwaskowy krem wiśniowy świetnie się uzupełnia ze słodkim biszkoptem ), trafiające w kubki smakowe większości :). Polecam :). Pomysł na ciasto zaczerpnięty ze strony
Opowieści z piekarnikaPewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym razem z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i jagodami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Podałam je na drugie śniadanie urządzone w sobotnie przedpołudnie w ogrodzie, idealnie komponowało się z kubkiem zimnego mleka i zniknęło błyskawicznie. Na podwieczorek zostało(...)około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy ciepłe masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowanie