limonki Jeśli używacie brzoskwiń do ciasta, to warto wykorzystać też syrop. Wystarczy, że dodacie do niego sok z cytryny lub limonki i wymieszacie. Równomiernie rozprowadźcie poncz na wystudzonym cieście. Jeśli używacie herbaty, to upewnijcie się, że nie jest ciepła przed nasączaniem. Krem: 300 g serka śmietankowego lub owocowego (np. Almette) 330 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru(...)niej coś dobrego. U mnie nic się nie marnuje! :) Dodatki: ok. 120 g malin ok. 120 g truskawek 1 opakowanie truskawkowej galaretki Na nasączone i wystudzone ciasto wykładamy krem, na wierzchu układamy owoce. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy lekko stężeje w misce, przelewamy ją delikatnie na ciasto. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Cooking Monstercukru i białek ubić sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładko.3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć większe kruche ciasto. Na cieście rozłożyć morele, a na owoce ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.4. Całość piec przez 50-60 minut w 180 st. C (aż się ładnie zrumieni).Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarstwą jagód. To jest ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo lubię robić je w lecie, bo można do niego dodać każde owoce i zawsze jest pysznie. (Na blogu znajdziecie wersje z rabarbarem , truskawkami i czereśniami ) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 masło lub margaryna
Cynamonowe szczęścieCiasto jest uniwersalne może być pieczone w małej blaszce 24 na 24 i jest wysokie lub w dużej ale będzie niskie .Dobrym atutem jest to że szybko się robi i krótko się piecze tylko 40 min. składniki 2 jajka 1 szklanka maślanki ja miałam truskawkową 1/2 szklanki oleju 2 całe szklanki i 1/4 szkl mąki proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)Śliwki mirabelki a jak nie macie to każde inne owoce mogą być przygotowanie blaszkę przygotować i owoce wypestkować ,ja miałam zamrożone więc rozmroziłam . Pracy jest bardzo mało suche składniki dajemy do jednej miski a do drugiej mokre i pierwsze ucieramy mokre dodając stopniowo suche ,Na koniec wylewamy ciasto na to owoce i jak ktoś chce to zrobić
Moje Wyrobysię zrobić tort iście królewski. Wczoraj identyczny tort zrobiłysmy dla koleżanki córki na jej 15 urodziny. Jako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo burundowe. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się(...)wlej żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj . Mus wylej na stężałą galaretkę. Wyrównaj go szpatułką i wstaw na 2-4h do lodówki, aż zastygnie. Następnie ozdób całość owocami miechunki peruwiańskiej. Górę ciasta możesz posypać również kakao. *Inspiracja - Moje Wypieki , przepis własny
Food Squareskładniki ciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2 szklanki mąki pszennej* 1/2 szklanki mąki krupczatki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapiana bezowa i owoce * 5 białek * 1 kisiel poziomkowy* 1/2 szklanki jagód (mrożone)* 3/4 szklanki czerwonej porzeczki (mrożona)* śliwkikruszonka* 50 g margaryny* 1/2 szklanki wiórków kokosowych* 1/3 szklanki cukru pudru* 4 łyżki(...)mąki pszennej Sposób wykonaniaMąkę, proszek do pieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie
Mix smakuciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na blaszkę gotowe ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości ciasta. Odcięty wierzch ciasta kruszymy(...)ciasta umieszczamy w tortownicy. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Wodę należy delikatnie lać za pomocą łyżki po całym biszkopcie. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na dno ciasta. Następnie masę posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy owocami. Ja użyłam
kulinarne odsłony patiZdrowa, orkiszowa tarta bez cukru. Gdy użyjemy masła bez laktozy to i bezlaktozowa, a gdy masło zastąpimy margaryną to nawet i wegańska. Pachnie morelami, latem i
CzarnawisienkaLato to idealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam(...)Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy schłodzoną, udekorowaną listkami bazylii
Wrzosowa Polanakolei płaciło się 10 PLN - boska wyżerka i popitka! :) Osobiście uraczyłam się kawą latte - wychuchana, wydmuchana, z pietyzmem przez właściciela przygotowywana :) Oraz karpatką z kremem i świeżymi owocami . Przyznaję, że ciasto powaliło mnie na łopatki! Górzyste i pagórkowate ciasto karpatkowe wcale nie tak łatwo jest skutecznie przyrządzić - z doświadczenia mówię... Do tego, jak dla mnie, krem nie może być
Grunt to przepis!Kwiatami zrobionymi z owoców możemy ozdabiać desery, torty czy też ciasta. Wyglądają dekoracyjnie i oryginalnie. W ten sposób ułożymy róże nie tylko z kiwi i truskawek. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnegościom skąd bierze się zielony kolor ciasta. A jaka potem będzie niespodzianka;) Leśny mech Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 450 g mrożonego szpinaku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany 30 % 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru oraz owoce granatu ;) Przygotowanie: Zakupiony szpinak rozmrażamy, odciskamy(...)zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy, aż masa będzie gładka. Upieczone ciasto rozkrawamy na wysokości około 2/3. Na dolny blat wykładamy krem śmietanowy. Pokruszoną resztę ciasta wykładamy na krem i posypujemy owocami granatu. Zanim zaczniemy jeść, trzeba przynajmniej 2 godzinki schłodzić. Pyszne
Lawendowe NieboPRZEPISÓW NA TRUSKAWKI DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! MAKARON Z TRUSKAWKAMI AMERYKAŃSKIE PANCAKES WEDŁUG GWYNETH PALTROW CIASTO Z TRUSKAWKAMI URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY PIEROGI Z TRUSKAWKAMI! UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ! SERNIK NA ZIMNO Z BANANÓW I SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI BEZOWO - KOKOSOWA ROLADA
SMYKWKUCHNIdokładnie lecz delikatnie aby nasze ciasto jak najbardziej napowietrzyć. Gotową masę wylewamy na średniej wielkości blaszkę ok. 24 x 24 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Rozkładamy owoce i pieczemy ciasto w temp. 180*C przez 50 minut. W tle moja kwiecista konewka :) która musiała się znaleźć na zdjęciu
W Moim Magicznym Domusmażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie skladniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ananas obieram i kroję w drobną kostkę. Gruszki obieram i również kroję w drobną kostkę. Owoce dodaję do ciasta. Na rozgrzana patelnię wkładam olej kokosowy. Następnie za pomocą dużej stołowej łyżki kładę porcję ciasta na patelnię. Smażę z obu stron aż placuszki będą rumiane. Za pomocą ręcznika
Gotowanie PatkiLato, owoce, słońce.. i pyszny torcik na zimno Charlotte. Charlotte to rodzaj deseru, podawanego na zimno lub ciepło, który składa się z ciasta, chleba lub ciastek w środku z masą kremową, owocową. Deser w pierwotnej formie został wymyślony przez francuskiego szefa kuchni, Marie-Antoine Carême, obecnie przybiera różne formy np taką jaką poniżej ja przygotowałam. Zapraszam
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatnio zauważyłam, że modne stały się ciasta z całymi owocami. I nic dziwnego, są nadzwyczaj eleganckie. Ja wprawdzie za modą nie gonię, ale zapragnęłam przygotować własną wersję tego wypieku. Pomysł na ciasto zaczerpnęłam z tego przepisu , ponieważ jest w smaku genialne, zmniejszyłam jedynie ilość składników i dodałam mielone włoskie orzechy. Ciasto wyszło przepyszne, pachnące i mięciutkie, a gruszki upiekły
Kuchenne zapiski EdytyCiasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na kwadraty ok. 10 x 10 cm. Na każdy nakładamy przygotowane wcześniej owoce. Zbieramy brzegi ciasta i formujemy sakiewki. Spód każdej sakiewki zanurzamy w oleju i układamy ściśle w foremce. Postawiamy do wyrośnięcia a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy
Maminek kulinarnyKantyczka jest ciastem wyjątkowo wilgotnym (dzięki dużej ilości dżemu) i naprawdę dekoracyjnym. Jest to wypiek idealny na jesienne i zimowe dni, kiedy mało już owoców. Kantyczka to ciasto niespodzianka - nigdy nie wiadomo, jak podczas pieczenia ułożą się warstwy i jaki powstanie wzór. Jeśli interesuje Was pochodzenie nazwy tego ciasta, to dowiedziałam się tylko tego, że słowo "kantyczka
Przepisy Aleksandry